28. ožujka 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Muški plodni dani – kad su plodni dani kod muškaraca

Plodni dani žena su ono o čemu se često piše i govori, kako bi se mogao što bolje tempirati odnos ako se želi trudnoća ili izbjegavati odnos ukoliko se ne želi trudnoća.

Muški plodni dani – kad su plodni dani kod muškaraca

Plodni dani žena su ono o čemu se često piše i govori, kako bi se mogao što bolje tempirati odnos ako se želi trudnoća ili izbjegavati odnos ukoliko se ne želi trudnoća.

U prošlosti se mislilo kako su svi problemi vezani uz plodnost isključivo ženski problemi, međutim u današnje vrijeme je prihvaćena činjenica da zdravlje muškarca utječe na plodnost i kako loša plodnost kod muškarca smanjuje šanse za začeće.

Ipak, postavlja se pitanje postoje li muški plodni dani i kad su plodni dani kod muškarca?!

Prema najnovijim saznanjima muški plodni dani postoje iako nisu načinom računanja i prepoznavanja povezani ili slični ženskim plodnim danima. I dok se ženski plodni dani pojavljuju u ciklusima, mjesečno, saznanja otkrivaju kako su muški plodni dani povezani sa zdravljem i općim stanjem.

Kod žena se plodni dani pojavljuju svakog mjeseca oko ovulacije (oslobađanjem zrelog jajašca iz jajnika) i ovise o ovulaciji, muški plodni dani povezani su s brojem sperma i njihovom mobilnošću.

Muškarci nemaju poput žena plodne dane, koji bi se mogli utvrditi u redovitim ciklusima, jer se sperma kontinuirano proizvodi i pohranjuje u testisima. Zdrava sperma je vitalna uvijek. Također, sposobna je sačuvati sposobnost oplodne jajašca do 6 dana u maternici.

Muški plodni dani zapravo su uvijek dok je sperma vitalna i zdrava.

Andropauza

Imajući globalna istraživanju u vidu može se zaključiti kako je vitalnost muške sperme počinje opadati s 20 (iako ne toliko značajno), a ubrzano opada nakon četrdesete godine. Ipak, ni o andropauzi se ne može govoriti i uspoređivati je sa ženinom menopauzom, jer su također potpuno drugačije. I dok kod žena s menopauzom prestaje plodnost, kod muškaraca se plodnost samo smanjuje, i to ne kod svih istim tempom.

Najrazličitiji faktori, od genetike do životnog stila utječu na mušku plodnost, pa zbog toga postoje i najrazličitiji načini na koje muškarci mogu utjecati na vlastitu plodnost.

Istraživanja sugeriraju kako pretili muškarci imaju veće probleme s plodnosti nego muškarci normalne težine. Očito je kako težina utječe na kvalitetu sperme. Također neka zdravstvena stanja poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa smanjuju plodnost. Nezdrav životni stil općenito utječe na plodnost. Smatra se kako zdrava prehrana utječe na mobilnost i zdravlje sperme kao i općenito sve zdrave životne navike poput tjelovježbe.

Plodnost muškaraca i dob

Vezano:

Prirodni lijek za neplodnost

Kako ostati trudna

Plodni dani kalkulator

Muška plodnost kao i mnogi drugi aspekti života značajno ovise o zdravom stilu života i zdravoj prehrani koja se temelji na mnogo vrijednih nutrijenata. Održavanje idealne tjelesne težine, odricanje od loših navika, zdrava i uravnotežene prehrana, kao držanje razine stresa pod kontrolom povećava plodnost.

Iznenađujuće, dugi periodi apstinencije smanjuju kvalitetu sperme. Da bi sperma ostala što zdravija parovi bi trebali imati spolne odnose najmanje dva do tri puta tjedno za vrijeme trajanja plodnih dana kod žene, a neka istraživanja su otkrila kako najveće šanse za začeće imaju parovi koji vode ljubav svaka dva do tri dana tijekom cijelog mjeseca, te za vrijeme 6-dnevnog razdoblja plodnih dana svakodnevno, budući da su bez obzira koliko predvidljivi bili kod žena plodni dani ponekad i varljivi, pa se zna desiti da žene pogrešno računaju svoje plodne dane, a ovakva učestalost spolnih odnosa smanjuje šanse da će se propustiti spolni odnos što bliže ovulaciji.

Muški plodni dani postoje, ali oni nisu ni u kojem pogledu usporedivi sa ženinim plodnim danima koji se odvijaju u ciklusima. Muški plodni dani ovise o dobi i zdravlju pojedinog muškarca i nisu nešto što se može izračunati uz pomoć kalendara ili formula. Da li je neki muškarac plodan može se procijeniti tek medicinskim testovima koji uzimaju u obzir broj sperme i njihovo zdravlje i mobilnost.