20. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

30 savjeta kako dobiti bebu (kako ostati trudna)

30 savjeta kako dobiti bebu (kako ostati trudna)

30 savjeta kako dobiti bebu (kako ostati trudna)

Za mnoge žene koje se pitaju kako ostati trudna ispod su provjereni savjeti koje svakako vrijedi primijeniti.

-1- Vodite ljubav

Ovo je možda jako očit savjet, ali mnogo parovi nemaju redovit seksualni život kada pokušavaju napraviti bebu, te se „čuvaju“ za plodne dane.

-2- Vodite ljubav ujutro

Jutro je možda najbolje vrijeme za začeće jer tijekom noći sperma postaje mnogobrojnima. Navijte budilicu sat vremena ranije i iskoristite ranojutarnje sate.

-3- Uzmite sirup za kašalj

Sirup koji se obično pije za poboljšanje kvalitete sluznice dišnih putova ima komponente koje poboljšavaju kvalitetu cervikalne sluzi.

-4- Uzmite dodatke folne kiseline

Vitamini b kompleksa važni su za sprječavanje nekih oštećenja kod razvoja ploda, ali neka istraživanja pokazuju da povećava i šanse za začeće ako se uzima u preporučenoj dozi.

-5- Uzmite matičnu mliječ

Smatra se kako matična mliječ poboljšava kvalitetu jajašca, ali da povećava i broj spermija kod muškaraca pa je dobra za plodnost oba spola.

-6- Ograničite alkohol

Razmilite dvaput prije nego što popijete piće jer alkohol negativno utječe na regularnost ženskog ciklusa. Žene koje piju 1 do 5 pića tjedno imaju veće rizike smanjenja plodnosti u odnosu na žene koje uopće ne piju. Muškarci koji redovito konzumiraju alkohol mogu imati i za do 50 posto manju brojnost sperme od muškaraca koji ne konzumiraju alkohol.

-7- Prestanite pušiti

Pušenje ne damo da negativno utječe i na mušku i na žensku plodnost nego povećava rizike pobačaja. Pušenjem oštećujete krvne kapilare što ima indirektni učinak na plodnost.

-8- Nemojte odgađati testiranje plodnosti

Dok odlučite imati djecu napravite preventivni pregled plodnosti koji bi mogao otkriti eventualne medicinske probleme. Nemojte čekati mjesece prije nego se odlučite za taj korak.

-9- Pazite na težinu

I pothranjenost i pretilost negativno utječu na plodnost, pa bi bilo dobro držati se u okvirima zdrave težine i indeks tjelesne mase imati u normali.

-10- Nemojte piti gospinu travu
Pripravci od gospine trave popularan su prirodni antidepresiv, ali ako želite zanijeti trebali biste izbjegavati tu biljku jer navodno oštećuje DNA spreme i jajašca čineći ih nesposobnima da formiraju embrio.

-11- Mjerite bazalnu temperaturu

Mjerenjem bazalne temperature lakše ćete utvrditi kada se ovulacija dogodila, te ćete bolje upoznati svoje cikluse.

Ispod na linku objašnjeno je sve o temperaturi i praćenju ciklsa:

-12- Ostanite zajedno

Budući da je teško predvidjeti točno kada ćete ovulirati važno je da ostanete u blizini partnera ako pokušavate zanijeti.

-13- Nemojte koristiti aloe veru

Ako već je koristite uzimajte je u prvom dijelu ciklusa jer može uzrokovati probleme čim ostanete trudni. Neki tvrde da aloe vera može potaknuti pobačaj.

-14- Koristite LH testove

Iako su skupe za korištenje na redovitoj bazi vrlo su dobra alatka ako želite točno znati kada se približava ovulacija i kada je najbolje vrijeme za seks.

-15- Smanjite kavu

Smanjenje unosa kofeina jedan je od dobrih načina da potaknete svoju plodnost.

-16- Nakon ovulacije jedite ananas

Navodno ananas sadrži nutrijente koji pomažu implantacije embrija, pa će vam čaša soka od ananansa dnevno pripomoći, ali izbjegavajte ga čim se implantacija dogodi, jer navodno može izazvati i pobačaj.

-17- Budite pažljivi s onim što jedete

Prehrana je jako bitna za plodnost pa se okrenite tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji bez mnogo masnoća i prerađevina.

-18- Punomasni mliječni proizvodi pomažu plodnosti

Punomasni mliječni proizvodi povećavaju plodnost kod žena, ali birajte one nezaslađene.

-19- Nemojte pretjerivati u vježbanju

I dok tjelovježba poboljšava vaše psihofizičko stanje i šanse za začeće, pretjerivanje u tjelovježbi može uzrokovati poremećaje u menstrualnom ciklusu.

-20- Više vremena provodite na suncu

Neka istraživanja povezala su neplodnost i kod muškaraca i žena s manjkom vitamina D, pa što više vremena provodite na suncu.

-21- Odite na odmor

Parovi koji su pod stresom imaju veće rizike neplodnosti, a odmor će pružiti ugođaj gdje ćete zaboraviti na svakodnevne brige i stres.

-22- Odite na hodočašća

Rane civilizacije penjale su se na planine ili hodale velike udaljenosti kako bi se mogle moliti za poboljšanje plodnosti, i dok većina ljudi takve rituale smatra zastarjelima sigurno neće škoditi takvo putovanje. Ukoliko niste vjernik svejedno se pridružite hodočašću jer hodanje u grupi će smanjiti stres i na taj način povećati šanse za trudnoću.

-23- Jedite sjemenke

Sezamove, bučine, druge sjemenke i orašasti plodovi se smatraju saveznikom plodnosti.

-24- Nemojte iskakati iz kreveta odmah nakon seksa

Ostanite u krevetu bar pet minuta kako bi sperma dobila priliku plivati kroz cervikalni kanal i oduprijeti se gravitaciji.

-25- Uzimajte ulje noćurka na početku ciklusa

Ulje noćurka ima dobar ekekt na poboljšanje kvalitete cervikalne sluzi, ali se trba uzimati samo na početku ciklusa.

-26- Informirajte se o reproduktivnom sustavu

To vam samo po sebi neće pomoći da zatrudnite, ali ćete lakše razumjeti kako sve funkcionira.

-27- Nemojte misliti kako će vam „netruđenje“ pomoći

I dok ne trebate provesti svaku sekundu razmišljajući kako zanijeti, ako ne pratite plodne dane na taj način možda propuštate priliku koja se javlja samo jednom mjesečno.

-28- Nemojte čekati godinu dana

Ovo je staro pravilo koje je vrijedilo dok su žene bile u mlađoj dobi kada su pokušavale dobiti bebu. Danas je ženama svaki mjesec bitan, pa nemojte čekati godinu dana prije nego potražite liječničku pomoć.

-29- Upoznajte svoje plodne dana

Ne trebate postati opterećeni plodnim danima, ali važno je da razumijete što je plodnost, kako dolazi do začeća, te saznate koji su vaši plodni dani.

-30- Probajte macinu travu (marulju)

Ovo je čaj koji uzimaju žene širom svijeta, a kod nas se zove još i očajnica. Mnogim ženama kojima ništa nije pomagalo, pomogla je očajnica.