COVERmagazin.com

Kako sačuvati plodnost do 40-tih

Kako sačuvati plodnost do 40-tih

Možda se još uvijek ne vidite kao majku, možda niste stekli materijalne uvjete za dijete ili jednostavno još nište pronašli pravog partnera, ali ako želite dijete jednom u budućnosti na neke stvari trebate misliti na vrijeme.

Naravno da znate da se s godinama vaša plodnost smanjuje. Žene vrhunac plodnosti prolaze u dvadesetim, a iznad 35 godine rizik neplodnosti se povećava za 22 posto, te sa svakom sljedećom godinom se uvećava, ali jednako tako svaka žena je priča za sebe. Neke će imati problema s plodnošću u dvadesetim, dok će druge s lakoćom zanijeti u četrdesetoj.

Naravno godine i svoj biološki sat, koji je najvažniji faktor plodnosti, ne možete zaustaviti, ali možete unijeti neke promjene u svoj životni stil koje će vam pomoći da očuvate plodnost što dulje kako biste mogli zanijeti kada za to dođe vrijeme.

Ako mislite da biste htjeli imati dijete kroz sljedećih pet godina, važno je da svog liječnika posjetite već danas, kako biste otklonili sve potencijalne probleme s plodnošću, kako ih ne biste trebali rješavati tada. To uključuje kontroliranje policističnih jajnika, endometrioze i otklanjanje nekih drugih zdravstvenih problema koji otežavaju trudnoću. Svog liječnika možete upitati i za testove plodnosti, primjerice brojanje antralnih folikula u određenom trenutku u ciklusu (obično 3 ili 4 dan ciklusa) ili pomoću krvnih testova. Na taj način ćete približno utvrditi koliko ste blizu kraja vašeg plodnog razdoblja.

Fizička aktivnost je drugi faktor. S tjelovježbom, kako biste očuvali svoju plodnost ne smijete ni pretjerivati, ni ignorirati je nego imati baš na pravoj razini.

Treći faktor nije toliko često spominjan, ali je nevjerojatno bitan, a to je oralna higijena. Nekoliko različitih studija pokazalo je kako je zdravlje usne šupljine u uskoj vezi s reproduktivnim uspjehom. Krvarenje iz desni, upale, karijes i svi drugi problemi sa zubima i zubnim mesom povezani su s fertilitetom. Svaki dan obavezno koristite pastu, četkicu, zubni konac i vodicu za ispiranje usta. Ako želite očuvati plodnost ove četiri alatke su možda najvažniji pribor, ni jednu od njih ne smijete preskočiti ni jedan dan.

Prakticirajte siguran seks, jer to će spriječiti nastanak spolnih bolesti, bakterijskih i gljivičnih upala koje su veliki neprijatelj ženskog reproduktivnog zdravlja. Vaginalni iscjedak ne bi trebao imati nikakav miris, pa ukoliko primjećujete da sluz iz vagine ima bilo kakav miris posjetite liječnika jer postoji šansa da se radi o nekoj upali, a neliječene upale mogu uzrokovati neplodnost.

Odrecite se cigareta, a s kavom umjereno. Ako vas nisu dovoljno zaplašili s rakom pluća i rakom dojke, ako želite očuvati plodnost trebali biste se odreći cigareta. Cigarete negativno utječu na vašu plodnost na raznorazne načine, te utječu na to da vaša jajašca stare brže nego bi inače. Čak i pasivno pušenje smanjuje vašu plodnost. Ako ste više od 6 sati dnevno izloženi dimu cigareta rizici neplodnosti se povećavaju za oko 36 posto.

Uzimajte multivitamine, a posebno B kompleks. Folna kiselina popravlja vašu plodnost stimulirajući ovulaciju i dajući embriju nužne proteine za preživljavanje. Željezo je druga bitna komponenta. Liječnik će vam preporučiti optimalnu količinu dodataka koji sadrže željezo, jer željezo može biti i štetno ukoliko se uzima u prevelikim dozama.

Zdravo se hranite, neka dominiraju sveže povrće i voće i vašoj prehrani, a tjelesna težina neka vam bude u normali, s indeksom tjelesne mase između 20 i 24. Za zdravu plodnost trebali biste imali bar 20 posto udjela masti u ukupnoj težini, a neki stručnjaci govore i o 22 postotnom udjelu.

Popijte čašu mlijeka. Iako za neke medicinska stanja povezana s neplodnošću pomaže odricanje od mliječnih proizvoda, jedna čaša punomasnog mlijeka može povećati vaše šanse da ostanete trudni.

Smanjite stres i opustite se. Pronađite načine za uspostavljanje životne ravnoteže i smanjenje stresa u svome životu, to će očuvati vašu hormonalnu ravnotežu i jajne stanice zdravima.

Smanjite izloženost kemikalijama i toksinima.

Pratite svoj menstrualni ciklus jer mnogo govori o vašem reproduktivnom zdravlju. Ako imate uredne menstruacijske cikluse velika je vjerojatnost da vaši reproduktivni organi funkcioniraju dobro. Obično je ovulacija 11 ili 12 dan. Ako ovulirate 13, 14 ili 15 dan to sugerira kako imate dovoljno rezervi i dobru kvalitetu jajašca, što je općenito jako dobra stvar, ako je ovulacija 8, 9 ili 10 dan, to bi moglo sugerirati lošiju kvalitetu jajašca.

Ako primjećujete predmenstrualnu sukrvicu, to može također sugerirati lošiju kvalitetu folikula.

Ako vam se ciklusi skraćuju, to sugerira da se kvaliteta jajašca smanjuje. Ako ste imali cikluse od 28 dana, a sada su 26 dana, ciklusi se možda skraćuju jer se smanjuje kvaliteta jajašca.

Bolne i obilne menstruacije mogu indicirati neke bolesti koje negativno utječu na plodnost, pa ako imate obilna krvarenja i bolne mjesečnice, kako biste očuvali plodnost posjetite liječnika.

Akne mogu indicirati neke probleme s policističnim jajnicima, pa ukoliko se nikako ne možete riješiti akni kozmetičkim proizvodima, te imate neredovite menstruacije, uzrok može biti u policističnim jajnicima.

Trudnoća u četrdesetim » 40 – 44 godine – Trudnoća (covermagazin.com)