26. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Proširene vene u trudnoći

Proširene vene u trudnoći

Varikozne ili proširene vene su površinske vene koje su obično povećane, natečene, vijugave, modre ili ljubičaste. Ovisno o stupnju proširenosti, odnosno o stupnju bolesti ovisi njihov izgled, a kvrge s pojavom otvorenih rana su najteži stadij bolesti koji se, na sreću, u trudnoći ne javlja.

Bolest proširenih vena može imati i druge simptome osim vizualnih, a može biti popraćena i drugim simptomima poput oticanja nogu, balova u mišićima, grčeva ili subjektivnog osjećaja težine u nogama.

Proširene vene u trudnoći

Proširene vene u trudnoći najčešće se pojavljuju na nogama, ali mogu se primijetiti i oko vulve. Kako se povećava bebina težina tako se obično javlja pulsirajući, bolan osjećaj u venama.

Prevencija pojave proširenih vena:

– Bavite se umjerenim fizičkim aktivnostima svakog dana. Šetnja je odličan oblik fizičke aktivnosti, jer aktivira mišiće listova i potiče cirkulaciju. Kretanje je jako bitno jer mišići pomažu venama u „pumpanju” krvi prema srcu, jer se dok rade ponašanju kao pumpa koja pritišće vene i pumpa krv prema gore, odnosno prema srcu.

– Držite noge podignute kada god je to moguće.

– Ako ste duže vremena stajali, savijajte listove (mišiće).

– Kada sjedite, nemojte prekrižiti noge. Također, držite noge na nižoj stolici.

– Pokušajte spavati s nogama podignutim na podlogu (jastuk) otprilike 15 cm.

– Općenito u trudnoći jako je bitna zdrava prehrana, a ta zdrava prehrana može i prevenirati ili olakšati stanje u slučaju pojave proširenih vena. Bitno je regulirati probavu, jer zbog usporene i neredovite probave javlja se pritisak koji usporava dotok krvi prema nogama.

Ako imate proširene vene obratite se liječniku kako bi vas pregledao, da bi otklonio mogućnost pojave tromboze (stvaranje krvnih ugrušaka). Ako primijetite crvenilo, bol ili povišenu temperaturu u jednom dijelu nogu, odmah se javite liječniku.

Proširene vene tijekom trudnoće uobičajena su pojava i najčešće bezopasna. Nakon poroda trebale bi se povući a stanje vratiti u normalu. Proširene vene prema nekim podacima pojavljuju se u nekom obliku kod 40 posto trudnica.

Kako vene otiču i proširuju se ispod kože tako se povećava i njihova vidljivost. Povećan volumen krvi za vrijeme trudnoće ključan je za pravilan razvoj bebe, jer je potrebno hranjivim sastojcima opskrbljivati dva tijela. Povećan volumen krvi pak stavlja dodatni pritisak na krvne žile, a posebno vene u nogama koje moraju raditi konta gravitacije gurajući krv prema srcu. Kada se na to doda uobičajeno povećanje težine u trudnoći, nije čudno da vene reagiraju kako reagiraju i proširuju se. Savjeti navedeni iznad pomoći će vam u njihovoj prevenciji, ali i ublažavanju simptoma ukoliko se pojave. Ipak, morate znati kako za proširene vene koje se pojavljuju u trudnoći ne postoji trik ni savjet za koji se može ustvrditi da ih zasigurno prevenira, ali zasigurno vrijedi pokušati spriječiti njihov nastanak.

Bez obzira što proširene vene u trudnoći ne izgledaju lijepo, najvjerojatnije neće prouzročiti nikakav rizik ni za vas ni za bebu. Dobra stvar je, da ako ih niste imali prije trudnoće, postoji velika šansa da će nakon trudnoće nestati same od sebe, već nekoliko mjeseci nakon poroda. S druge strane čini se kako i je nemoguće spriječiti u sljedećoj trudnoći ukoliko ste ih imali u ranijoj. Nešto slično kao i strije, za proširene vene smatra se kako dijelom postoje i genetske predispozicije za njih pa ako ih je vaša majka imala u trudnoći vjerojatno ćete ih imati i vi.

Iako proširene vene obično treba liječiti, u trudnoći se one, osim ako nisu popraćene drugim simptomima osim vizualnih ne liječe, jer se spontano povlače nakon poroda. Ipak, bilo bi dobro da vam liječnik pregleda mjesta na kojima su se pojavile proširene vene, jer će bolje procijeniti da li je potrebna daljnja obrada. Ukoliko se proširene vene ne povuku same od sebe nakon poroda, također treba posjetiti liječnika.