Vremenska crta simptoma trudnoće kako se pojavljuju

Vremenska crta simptoma trudnoće

 

Ispod su simptomi trudnoće kako se najčešće pojavljuju prema statistikama.

1.dan Ovulacija – spolni odnos -začeće
2.dan
3.dan
4.dan
5.dan **
6.dan Implantacija *
7.dan Mučnine*
8.dan Blagi porast temperature*
9.dan Umor*
10.dan Osjetljive i teške grudi
11.dan Bol u leđima*
12.dan Glavobolje*
13.dan
14.dan Izostanak menstruacije*
15.dan
16.dan

 

** Svi simptomi navedeni iznad mogu se pojaviti bilo koji dan i trajati bilo koliko dana nakon navedenog. Kod nekih žena simptomi se pojavljuju i ranije, ali iznad su navedeni kako se pojavljuju najčešće prema statistikama.

* Implantacija se obično pojavljuje 6 do 10 dana nakon začeća, a može uzrokovati simptome poput sukrvice i blagih grčeva sličnih menstrualnim .

* Mučnine se pojavljuju vrlo brzo nakon implantacije. Mijenja se razina hormona u tijelu, a počinje lučenje hormona trudnoće, što sve skupa može uzrokovati pojavu mučnina kod nekih žena.

* Povećanje progesterona može uzrokovati umor.

* Blagi porast temperature dešava se u pravilu 9 dana nakon začeća, to je porast tek za oko 0,1 do 0,3 stupnjeva Celzija.

* Bol u leđima također je simptom koji se pojavljuje vrlo rano, a čest uzrok su mu hormonalne promjene. Iz istog razloga nastaju i glavobolje.

* Izostanak menstruacije mnogim ženama je prvi signal trudnoće. Kod žena kod kojih dođe do kasnije implantacije, moguće je da će se implantacijska sukrvica poklopiti s očekivanom menstruacijom, pa da neće uočiti ni izostanak menstruacije, nego smatrati da su dobile oskudnu menstruaciju.

Opširnije o simptomima trudnoće:

Simptomi trudnoće – Što kaže znanost, a koje je moje iskustvo

Više o prvom signalu trudnoće – povišenoj temperaturi

Prvi rani znak (signal) trudnoće