19. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Kada se dijete počinje micati u trbuhu

Iako se dijete u posteljici kreće i ranije vi vjerojatno...

Kada se dijete počinje micati u trbuhu

Iako se dijete u posteljici kreće i ranije vi vjerojatno te pokrete nećete osjetiti prije razdoblja između 16. i 22. tjedna.

Sa sedam do osam tjedana dijete se već okreće sa strane na stranu, ali vi to još uvijek ne možete osjetiti zbog mekoće dječjeg organizma.  S devet tjedana vaše dijete će micati rukama i nogama, savijati ih, pa čak i stavljati prst u usta. S deset tjedana pokreti su sve izraženiji, ali vi ih nećete osjetiti sve do 16. ili 20. tjedna, pa možda i kasnije. Opširnije pročitajte ovdje: Trudnoća po tjednima

Majke koje već imaju iskustva prepoznat će i prve suptilne pokrete njihovog djeteta u trbuhu, jer žene koje su već bile trudne lakše razlikuju dječje pokrete od primjerice vjetrova ili klokotanja u crijevima.

Također mršavije žene osjetit će pokrete djece ranije od žena koje nose veću težinu, a posebno su i prije trudnoće imale veće naslage oko struka.

Na početku ćete dječje pokrete osjećati tek tu i tamo. Možda ćete u jednom danu osjetiti nekoliko pokreta, a u sljedećem više ništa, ali pred kraj drugog tromjesečja pokreti će postati snažniji i redovitiji.

Svako iskustvo je različito pa nema smisla da uspoređujete ono što vi osjetite s onim što osjećaju druge trudne žene. Neke žene opisuju osjećaj leptirića u trbuhu, neke primjerice poput pucketanja kukuruzne kokice. Dodatno svako je dijete drugačije, te ima svoju navike kretanja.

Dječje udarce u trbuhu nije potrebno pratiti i bilježiti, ali potrebno je obratiti se liječniku ukoliko oni naglo izostanu ili se smanji njihov intenzitet. Smanjenje razine udaraca u trbuhu i pokreta može signalizirati neki problem ili poteškoću.

Ako ste zabrinuti zbog toga što se vaše dijete umirilo možete pokušati potaknuti pomicanje i pokrete na sljedeće načine:

– Popijte nešto hladno, dijete će se odmaknuti od hladnoće.
– Pustite glasnu glazbu ili zalupite vratima, dijete bi trebalo reagirati na buku.
– Primirite se. Dok se vi krećete dijete se može umiriti zbog ljuljuškanja i uspavati. Legnite i opustite se. To ga možda potakne na vlastite pokrete.

Djeca i u maternici se rastu i razvijaju pa im je i dok su još uvijek u maternici potrebna tjelovježba. Učestalo kretanje koje majke osjećaju važan je dio razvoja bebe u maternici. Kretanje u maternici omogućava da se kosti, zglobovi i mišići djeteta pravilno razvijaju. Naravno svako dijete je drugačije, pa će učestalost i intenzitet osjeta biti kod svakog djeteta drugačija, pa tako i kod majki koje prolaze kroz drugu ili treću trudnoću intenzitet u svakoj trudnoći može biti različit. Obično se ne bi trebali uzrujavati i opterećivati intenzitetom kretanja bebe, sve dok je on konstantan, u granicama očekivanja i ne mijenja se naglo. Osjet ovisi i o veličini bebe, pa će tako osjeti biti intenzivniji za krupnije bebe, posebno ukoliko su majke mršavije.

Kako trudnoća odmiče osjeti bebinih pokreta postaju učestaliji, ali kako pred kraj trudnoće prostor u maternici postaje sve skučeniji njihova dinamika se mijenja. Oni će vjerojatno postati drugačijeg intenziteta i osjećat ćete ih na drugačiji način, ali neće prestati. Zbog toga treba imati na umu da ćete bebine pokrete osjećati možda drugačije nego u drugim fazama trudnoće ali ćete ih svejedno osjećati i dalje. Važno je naglasiti, da bez obzira što je uobičajeno da se beba kreće po vlastitom dojmu i previše i premalo, ukoliko primijetite promjene koje vas zabrinu da se trebate javiti liječniku. Neke majke će brinuti to što se njihova beba premalo kreće, neke će brinuti to što se njihova beba kreće previše, ali u svakom slučaju o toj svojoj zabrinutosti je važno razgovarati s liječnikom koji će dati pojašnjenje za jedan ili drugi dojam.

Kretanje beba će ovisiti i o osobnosti bebe. Baš kao i djeca, neke bebe su aktivnije od drugih. Svaka trudnoća i svaka beba su drugačije, pa treba očekivati i različit intenzitet i u različitim trudnoćama, ne samo kod različitih žena.