Kada se dijete počinje micati u trbuhu

Kada se dijete počinje micati u trbuhu

Iako se dijete u posteljici kreće i ranije vi vjerojatno te pokrete nećete osjetiti prije razdoblja između 16. i 22. tjedna.

Sa sedam do osam tjedana dijete se već okreće sa strane na stranu, ali vi to još uvijek ne možete osjetiti zbog mekoće dječjeg organizma.  S devet tjedana vaše dijete će micati rukama i nogama, savijati ih, pa čak i stavljati prst u usta. S deset tjedana pokreti su sve izraženiji, ali vi ih nećete osjetiti sve do 18 ili 20 tjedna, pa možda i kasnije. Opširnije pročitajte ovdje: Trudnoća po tjednima

Majke koje već imaju iskustva prepoznat će i prve suptilne pokrete njihovog djeteta u trbuhu, jer žene koje su već bile trudne lakše razlikuju dječje pokrete od primjerice vjetrova ili klokotanja u crijevima.

Također mršavije žene osjetit će pokrete djece ranije od žena koje nose veću težinu, a posebno su i prije trudnoće imale veće naslage oko struka.

Na početku ćete dječje pokrete osjećati tek tu i tamo. Možda ćete u jednom danu osjetiti nekoliko pokreta, a u sljedećem više ništa, ali pred kraj drugog tromjesečja pokreti će postati snažniji i redovitiji.

Svako iskustvo je različito pa nema smisla da uspoređujete ono što vi osjetite s onim što osjećaju druge trudne žene. Neke žene opisuju osjećaj leptirića u trbuhu, neke primjerice poput pucketanja kukuruzne kokice. Dodatno svako je dijete drugačije, te ima svoju navike kretanja.

Dječje udarce u trbuhu nije potrebno pratiti i bilježiti, ali potrebno je obratiti se liječniku ukoliko oni naglo izostanu ili se smanji njihov intenzitet. Smanjenje razine udaraca u trbuhu i pokreta može signalizirati neki problem ili poteškoću.

Ako ste zabrinuti zbog toga što se vaše dijete umirilo možete pokušati potaknuti pomicanje i pokrete na sljedeće načine:

– Popijte nešto hladno, dijete će se odmaknuti od hladnoće.
– Pustite glasnu glazbu ili zalupite vratima, dijete bi trebalo reagirati na buku.
– Primirite se. Dok se vi krećete dijete se može umiriti zbog ljuljuškanja i uspavati. Legnite i opustite se. To ga možda potakne na vlastite pokrete.

Ostavite komentar

*