29. ožujka 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Koliko je realan vaš termin poroda

Računanje termina poroda prvi je korak nakon što saznate da ste trudni, ali koliko je realan razultat koji dobijete i koike su vaše šanse da ćete roditi na termin poroda...

Koliko je realan vaš termin poroda

Koliko je realan vaš termin poroda

Računanje termina poroda prvi je korak nakon što saznate da ste trudni, ali koliko je realan rezultat koji dobijete i kolike su vaše šanse da ćete roditi na termin poroda.

TERMIN PORODA – KALKULATOR – 

Termin poroda pretpostavlja da će trudnoća trajati točno 40 tjedana. Međutim, istraživanja pokazuju kako se tek oko 5 posto djece rodi na očekivani termin. Zbog toga se kaže kako je taj datum očekivani termin, s velikim naglaskom na očekivani, jer su vrlo male šanse da će se beba roditi baš na taj dan. Rađanjem “u terminu” se smatra sve od punih 38 tjedana pa do 42. tjedna trudnoće.

Statistike kažu kako se
5 % beba rađa na očekivani termin poroda.
10 % beba se rodi prije 37. tjedna trudnoće.
21 % beba se rodi u 37. i 38. tjednu trudnoće.
57 % beba se rodi od 38. do 40. tjedna trudnoće.
6 % beba se rodi u 41. tjednu trudnoće.
1 % beba se rodi u 42 tjednu trudnoće.

Termin poroda prema prvom danu zadnje menstruacije

Termin poroda se računa prema prvom danu zadnje menstruacije prije trudnoće, odnosno prema izračunima za termin poroda se navodi datum koji je 40 tjedana nakon prvog dana posljednje menstruacije (ili 38 tjedana nakon začeća). Tako da je najbolji način da izračunate svoj termin poroda tako da izbrojite u kalendaru 40 tjedana od datuma prvog dana zadnje menstruacije ili 280 dana.

Prvi dan zadnje menstruacije je u svim kalkulacijama i prvi dan vaše trudnoće iako se zapravo začeće događa tek dva tjedna kasnije i u prva dva tjedna trudnoće zapravo uopće niste bili trudni jer još nije bilo došlo do začeća.

Termin poroda prema datumu začeća

Ako ste planirali trudnoću i pratili simptome ovulacije, tada vjerojatno možete znati i točan dan začeća, te možete izračunati i termin poroda prema datumu začeća. Termin poroda je datum koji je točno 38 tjedana nakon začeća, odnosno na datum začeća dodajte 266 dana.

Termin poroda prema IVF transferu

Ako ste začeli umjetnom oplodnjom, možete računati termin poroda od dana transfera, a to je obično 263 dana nakon dana transfera jer se većina embrija pojavi i transferira oko 3 do 5 dana nakon oplodnje. Ako ste imali transfer peti dan, termin poroda računate 261 dan od dana transfera.

Termin poroda prema pregledu ultrazvukom

Čak i ako ne možete odrediti točan dan začeća, ne možete se sjetiti kada je bio datum zadnje menstruacije, pri utvrđivanju termin poroda može vam pomoći ultrazvuk u trudnoći. Rani ultrazvuk može točno odrediti termin poroda. Neki liječnici će rutinski provesti ovaj pregled pri prvom liječničkom pregledu, dok će drugi predložiti samo ako su vaše menstruacije neredovite.

Mogu li planirati termin poroda?

Sasvim je prirodno da mnogi žele planirati termin poroda, bilo da ne želite na primjer roditi tijekom ljeta, ukoliko su vrućine u vašem kraju nesnošljive ili zbog posla i prirode godišnjih odmora u nekim zanimanjima, na primjer školstvu, želite tempirati porod kako biste mogli što više vremena provesti s bebom. Međutim, nakon što se začeće dogodilo više ne možete planirati termin poroda. Termin poroda se planira pažljivim biranjem mjeseca za začeće. Od željenog termina odbrojite 38 tjedana, te uštimajte menstruaciju i ovulaciju u željenom tjednu, te tempirajte odnose. Naravno, uvijek postoji rizik da se trudnoća neće dogoditi baš kada ste planirali, ali nema ništa loše u tome da pokušate uštimati trudnoću i porod u željenom razdoblju godine.

Promjena termina poroda tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće liječnik može promijeniti vaš očekivani termin poroda iz nekoliko razloga. Na primjer ukoliko se prema ultrazvuku zaključi da vam je mjesečnica bila neredovita te da veličina bebe ne odgovara onome što ste naveli kao „prvi dan trudnoće”, odnosno prvi dan posljednje menstruacije. Termin poroda se može mijenjati iz još nekoliko različitih uzroka, ali u pravilu to nikad nije razlog za neku zabrinutost.