Temperatura u trudnoći

      Nema komentara na Temperatura u trudnoći

Oglas

Temperatura u trudnoći

Bazalna temperatura u trudnoći

Temperatura u trudnoći

Bazalna tjelesna temperatura je najniža temperatura koju tijelo ima, kada je odmorno, a obično se mjeri odmah nakon buđenja, prije ikakve tjelesne aktivnosti.

Kod žena nakon ovulacije, dolazi do povišenja bazalne tjelesne temperature za oko 0,3 do 0,5 C.

Ukoliko ne dođe do trudnoće, temperatura prije menstruacije pada na predovulacijsku razinu i pojavljuje se menstruacija. Ukoliko dođe do trudnoće temperatura ostaje povišena.

Višu temperaturu nakon ovulacije uzrokuje hormon progesteron koji ostaje povišen za vrijeme cijele trudnoće. Međutim u prvom tromjesečju trudnoće progesteron luči žuto tijelo, a nakon toga, od 10. do 12. tjedna placenta polagano preuzima na sebe odgovornost za lučenje tog hormona.

Zbog toga će nakon prvog tromjesečja ili već u 11. tjednu temperatura lagano početi padati i vratiti se na pre-ovulatornu temperaturu.

Iako je korisno, nakon što saznate za trudnoću, nastaviti mjeriti temperaturu kroz prvo tromjesečje jer nagli pad u temperaturu može signalizirati prijeteći pobačaj, na kraju prvog tromjesečja temperatura se lagano spušta da bi se u trećem tromjesečju, a ponekad i ranije vratila na razinu od prve faze ciklusa, točnije prije trudnoće.

U drugom tromjesečju temperatura će biti niža u odnosu na prvo tromjesečje za oko 0,3 C, te će postupno padati dok se ne vrati u normalu.

Ako vaša temperatura ide preko 37,5 u bilo kojem mjesecu trudnoće pomno je pratite jer temperatura iznad 38 stupnjeva može biti potencijalno opasna za dijete.

U slučaju povišene temperature važno je da je pokušavate sniziti. Pokušajte sniziti temperaturu tuširanjem mlakom vodom, oblozima i s voćnim sokovima. Ukoliko ne uspijevate temperaturu sniziti na prirodni način hitno se obratite liječniku koji će vam savjetovati koji lijek smijete popiti ovisno o vašem stadiju trudnoće. U prvom tromjesečju se obično trebaju izbjegavati svi lijekovi te ih ne bi trebalo uzimati osim po preporuci liječnika.

Odgovori

*