19. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Klokanice za bebe – Kako odabrati nosiljku za bebe

Kod nosiljki je ključno da dobro odgovaraju, ne samo djetetu nego i vama, da su udobne i sigurne.

Klokanice za bebe – Kako odabrati nosiljku za bebe

Nošenje djeteta je odlična praksa s kojom ćete usrećiti i sebe i dijete. Male bebe i manja djeca obožavaju biti nošena na prsima, a dvogodišnjaci i trogodišnjaci se neizmjerno vesele nošenju na leđima. Vaše dijete će se osjećati odlično, bit će blizu majke i zadovoljno, a vi nećete osjećati stvarnu težinu djeteta, uz to ruke će vam biti slobodne.

Koju nosiljku za dijete odabrati?

Kod odabira nosiljke uvijek imajte na umu sigurnost, udobnost i zdravlje djeteta.

Postoji pet osnovnih vrsta nosiljki: marame, sling marame, mei-tai nosiljke, klokanice meke strukture i oblikovane nosiljke tvrđe strukture.

Marame: Marame su zapravo obični šalovi, jednostruki komad tkanine koji omotavate oko sebe i djeteta. Mogu se koristiti od rođenja.

Marama

Sling: Sling je tip marama koji ide preko jednog ramena i u pravilu se pričvršćuje kopčama ili metalnim obručima. U određenim položajima može se koristiti od rođenja.

Sling

Mei-Tai: Mei – Tai je hibrid marame i nosiljke. Dijete se osjeća udobno kao u marami, ali je preoblikovana i na tijelo se pričvršćuje uz pomoć 4 remena. Ovisno o proizvođaču i napretku djeteta, nošenje u njima može započeti s 3 ili 4 mjeseca, kada dijete može samostalno držati glavu.

Mei Tai

Klokanice meke strukture:  Klokanice je vrlo lako postaviti, te su idealne za osobe koje žele vrlo brzo namjestiti nosiljku. Obično se mogu sigurno nositi od djetetovog četvrtog mjeseca, iako neki proizvođači rade umetke koji se postavljaju unutar klokanice za sigurno nošenje novorođenčadi.

Klokanica

Klokanice tvrde strukture: Klokanice tvrde strukture se najčešće koriste za nošenje velike djece na leđima kod pješačenja, planinarenja i sl.

Struktuirana nosiljka

Bitne stvari kod odabira nosiljke i nošenja djeteta u nosiljci

SIGURNOST

Ispod su pravila koja uvijek vrijede bez obzira na tip nosiljke koju odaberete:

– Ako je vaše dijete prerano rođeno, neurorizično, ima dijagnosticirane probleme s kukovima ili ima bilo kakve zdravstvene probleme konzultirajte se sa stručnom osobom ili pedijatrom prije nošenje djeteta.

–  Dvaput provjerite sve čvorove i kopče kod svakog stavljanja djeteta u nosiljku.

– Pratite djetetovo disanje.  Pazite da se nos ne zabije u grudi ili na neki drugi način se onemogući dotok zraka djetetu. Ovo upozorenje se obično navodi za novorođenčad i bebe do 4 mjeseca, ali vaše starije dijete može biti umorno, prehlađeno, bolesno ili iz nekog drugog razloga nevoljno okrenuti glavu, pa uvijek pažljivo motrite.

– Nikad nemojte s djetetom u nosiljci voziti automobil ili bicikli.

– Nikad nemojte s djetetom u nosiljci piti vruću kavu ili čaj.

– Ako trebate nešto pridignuti savijte (spustite) se u koljenu, tako da dijete (i vaša leđa) ostane u uspravnoj poziciji prilikom saginjanja.

– Pažljivo čitajte upute proizvođača. Svaki proizvod ima svoje posebne zahtjeve koje treba poštivati.

UDOBNOST

Neki roditelji nosit će vrlo malo dijete, dok drugi žele sebi olakšati nošenje velike djece koja se vole nositi, te ćete ovisno o preporučenoj dobi djeteta birati nosiljku. Mnoge nosiljke su dizajnirane da rastu s dobi djeteta pa ih možete nositi od rođenja do djetetove četvrte godine.

Najudobnije će biti marame, te nosiljke širokih i podstavljenih naramenica, jer će bolje distribuirati težinu djeteta.

Ako će oba roditelja nositi istu nosiljku uzmite u obzir lakoću namještanja naramenica i kupite nosiljku koja se jednostavno prilagođava za osobu koja nosi dijete.

Ako niste voljni provesti nekoliko dana u vježbanju namještanja nosiljki ili otići na tečaj možda marame i sling marame nisu za vas. Najjednostavnije za namještanje i nošenje djeteta u nosiljci su nosiljke popularno nazvane klokanice. One imaju oblik i položaj remenja kod kojeg vrlo lako možete namjestiti nosiljku na sebe i dijete u nju, a većina ih se lako otkopčava kako biste uspavano dijete mogli prebaciti bez buđenja u krevet.

Zatim, obratite pažnju na mogućnost nošenja. Sprijeda, na boku ili na leđima. Ne podržavaju sve nosiljke sve položaje.  Kod svake nosiljke precizno je definirano kojim položajima i kojoj dobi djeteta odgovara.

Na leđima se ne preporučuje nositi dojenče.  Stručnjaci za nošenje djece često će savjetovati kako bi dijete uvijek trebali moći vidjeti, što znači da se preporuča nošenje sprijeda ili na boku, međutim, vi najbolje poznajete svoje dijete, pa ako smatrate da je dovoljno samostalno za nošenje na leđima, nošenjem na leđima mu nećete naškoditi, naprotiv, postoje mnoge prednosti nošenja na leđima, naravno, ako je i nosiljka prilagođena takvom tipu nošenja.

Uzmite u obzir dojenje. Ako još uvijek dojite izaberite nosiljku u kojoj je moguće postići položaje za jednostavno dojenje.

Vrsta tkanine je jako bitna. Tkanina bi trebala biti u skladu s vanjskom temperaturom, kako djetetu ne bi bilo pretoplo u nosiljci.

Djeca su neuredna pa izaberite nosiljku koja se lako čisti.

Kada ste se odlučili po kriterijima iznad koji tip nosiljke želite, slijedi najvažniji zadatak, odabrati nosiljku koja podržava pravilan položaj djeteta.

ZDRAVLJE DJETETA

Kada govorimo o zdravlju djeteta u nosiljci najčešće se misli na zdravlje kukova, koje može biti ugroženo nepravilnim položajem djeteta u nosiljci.

Već s mjesec dana vaš će vas pedijatar uputiti na ultrazvučnu kontrolu kukova djeteta, kako bi se na vrijeme uočili problemi s kukovima, posebno displazije kukova, koja je česta razvojna poteškoća.

Neke nosiljke ne podržavaju pravilnu poziciju kukova. Nošenje u takvoj nosiljci, posebno duže vrijeme predstavlja potencijalni rizik za abnormalan razvoj kukova. Primijetit ćete da djeci u takvim nosiljkama noge “vise”.  Dobra opcija je nosiljka koja smanjuje pritisak na kukove, a noge su raširene i u položaju žabice. Nosiljka bi trebala davati djetetu potporu od koljena do koljena, osim za stariju djecu koja već imaju formirane kukove i kralježnicu i gdje je zbog visine djeteta nemoguće ostvariti potporu od koljena do koljena.

Pravilan položaj u nosiljci

Ako noge u nosiljci “vise” vjerojatno nosiljku namještate pogrešno ili nosiljka nije ergonomski ispravno oblikovana.

Mnogo se piše i razgovara o nepravilnim nosiljkama. Ergonomski nepravilna nosiljka vjerojatno neće uzrokovati displaziju kukova, ali može pogoršati postojeće stanje, čak i kada ono nije dijagnosticirano. Što znači da nećete naškoditi zdravlju svoga djeteta ako je ono zdravo i ima savršeno zdrave kukove, ali ako spada u 15 posto rizične djece, djece s nedijagnosticiranim problemima s kukovima tada nepravilna nosiljka može pogoršati stanje.

Prije kupovine dobro se informirajte i ako ste u mogućnosti isprobajte različite nosiljke. Nemojte se ustručavati pitati druge mame za probu, a nerijetko ćete pronaći i tečajeve nošenja djece gdje ćete imati priliku čuti dosta toga o pravilnom nošenju, razmijeniti i isprobati nosiljke i čuti različita iskustva. Ipak, imajte na umu da je svaka mama, ali i dijete različito, te ono što savršeno odgovara jednoj majci i djetetu ne mora biti nužno dobro za vas.

Kod nosiljki je ključno da dobro odgovaraju, ne samo djetetu nego i vama, da su udobne i sigurne.