25. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Kako prepoznati plodne dane

Točno objašnjeno kako prepoznati ovulaciju i plodne dane pročitajte u tekstu ispod, gdje ćete uz kalkulator plodnih dana, pronaći i test po kojem ćete prepoznati plodne dane i ovulaciju...

Kako prepoznati plodne dane

Kako prepoznati plodne dane

Odmah na početku treba razjasniti da plodne dane ne možete prepoznati, nego možete naučiti prepoznati ovulaciju, a plodni dani se tada računaju prema ovulaciji. Plodni dani su 4 dana prije ovulacije, i dva dana nakon ovulacije.

Ovulacija je trenutak kada jajnik otpušta jajašce.

Simptome ovulacije nije teško prepoznati. Jednom kada naučite na što obratiti pažnju shvatit ćete koliko je to lagano. Žena s prosječnim ciklusom ovulira oko 14. dana ciklusa, s tim da je prvi dan ciklusa prvi dan menstruacije. To znači da će kod većine žena kod kojih ciklus traje 28 dana, plodni dani biti od 10. do 16. dana ciklusa.

Ako su vaši ciklusi kraći ovulacija će nastupiti vjerojatno onoliko dana ranije koliko su kraći ciklusi, a ako su vaši ciklusi duži, ovulacija će vjerojatno nastupiti kasnije koliko su vaši ciklusi duži. Na primjer, ako vam ciklusi traju 26 dana, ovulacija će biti vjerojatno 12 dan ciklusa, s druge strane ako su vam ciklusi 30 dana, ovulacija će vjerojatno biti 16 dan ciklusa.

Točno objašnjeno kako prepoznati ovulaciju i plodne dane pročitajte u tekstu ispod, gdje ćete uz kalkulator plodnih dana, pronaći i test po kojem ćete prepoznati plodne dane i ovulaciju.

Uobičajeni načini na koje možete prepoznati plodne dane, odnosno ovulaciju

Odrediti točan dan ovulacije može biti vrlo izazovno, ali postoje neki znakovi koje vam vaše tijelo šalje, koji vam mogu omogućiti da naučite prepoznati kada su plodni dani u vašem ciklusu.

Trakice za ovulaciju

Trakice za ovulaciju najjednostavniji su način na koji možete prepoznati ovulaciju. U ljekarnama su trakice relativno skupe da bi ih koristili često, ali naručite li ih preko interneta možete dosta jeftinije proći. Na trakicama za ovulaciju postoje dvije linije. Jedna je kontrolna drug rezultat. Kako se ovulacija približava linija za rezultat će postajati sve tamnija, a kada postane tamnija od kontrolne linije to se smatra pozitivnim rezultatom indicirajući da ćete vjerojatno uskoro ovulirati.

Plodna sluz

Vaginalni iscjedak se tijekom ciklusa mijenja. Kako se ovulacija približava plodna sluz postaje obilnija i poprima izgled bjelanjka jajeta. U neplodnim danima, plodna sluz je gusti bijeli iscjedak koji se ne može razvlačiti među prstima.

Bazalna temperatura

Nakon ovulacije raste razina progesterona, što uzrokuje blago povećanje bazalne temperature. Na linku ispod možete naučiti kako pratiti bazalnu temperaturu kako biste detektirali ovulaciju.

Ovulacijska bol

Oštra, ali blaga bol u predjelu jajnika, koja izgleda kao da se pojavljuje nasumično, zapravo je ovulacijska bol, koja se pojavljuje redovito svakog mjeseca. Mnoge žene osjete ovulacijsku bol svakog mjeseca. Kod nekih žena se ovulacijska bol pojavljuje u trenutku ovulacije, kod nekih kada jajašce putuje kroz jajovod, ali u svakom slučaju pojavljuje se oko ovulacije, kada ste zapravo u najplodnijim danima.

Ovulacija i trudnoća

Prepoznavanje ovulacije mnogo je jednostavnije za planiranje trudnoće nego kao metoda kontracepcije, zbog toga se obično tehnike prepoznavanje ovulacije koriste kada žena želi trudnoću za tempiranje odnosa kako bi se trudnoća desila ranije. Ipak, žene koje žele trudnoću moraju znati kako ovulacija nije jedini faktor za trudnoću. Ovulacija je samo jedan komadić puzzle koja se treba posložiti da bi došlo do trudnoće. Čak i kada je sve u najboljem redu s reproduktivnim organima oba partnera, znate utvrditi ovulaciju, nemojte očekivati kako ćete zanijeti iz prvog pokušaja. Nekima to uspije, ali tek oko 68 posto parova koji znaj detektirati ovulaciju i imaju ciljane odnose ostvari trudnoću u prva tri pokušaja. Kod 81 posto to pođe za rukom nakon 6 mjeseci, a skoro 20 posto parova pokušava duže od šest mjeseci.

Ako sumnjate da ne ovulirate ili nemate redovite ovulacije razgovarajte s liječnikom ginekologom. Uz pomoć ultrazvuka i testova hormona iz krvi, može uspješno detektirati dolazi li redovito do ovulacije, te postoji li neki problem.