26. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Savjeti da što lakše preživite trudnoću

Iako se za trudnoću kaže kako je blaženo stanje, rijetke su žene koje je tako zaista i dožive. Mučnine, anksioznost, hormonalne promjene, debljanje, napetost, bolovi u leđima, ali zabrinutost oko rasta i razvoja bebe, svakako narušavaju unutarnji mir trudnica. Ispod su neki savjeti koji vam mogu pomoći da bar malo ublažite sve te tegobe.

Savjeti da što lakše preživite trudnoću

Iako se za trudnoću kaže kako je blaženo stanje, rijetke su žene koje je tako zaista i dožive. Mučnine, anksioznost, hormonalne promjene, debljanje, napetost, bolovi u leđima, ali zabrinutost oko rasta i razvoja bebe, svakako narušavaju unutarnji mir trudnica. Ispod su neki savjeti koji vam mogu pomoći da bar malo ublažite sve te tegobe.

Jutarnje mučnine u trudnoći

Termin jutarnje mučnine pomalo je nespretan jer se ne događaju samo ujutro, a s druge strane do povraćanja može doći i bez prethodne mučnine. Takav osjećaj vezan je uz promjene s hormonima, a neka znanstvena istraživanja kažu da je povraćanje i prirodni način obrane tijela u trudnoći od namirnica koje mu ne odgovaraju.

Ipak, mučnine se zaista pojavljuju najčešće ujutro jer je razina hormona najveća ujutro, a zbog praznog želuca su izraženije ujutro.

S druge strane neke žene osjećaju kako „im je zlo“, ali se ne mogu ispovraćati. Zbog svega navedenog morate znati kako su jutarnje mučnine samo dio onoga što ćete vjerojatno osjetiti, a što se naziva tim pojmom.

Ako ne možete jesti dovoljno zbog mučnina koje osjećate nemojte brinuti kako će bebi nešto nedostajati. Ona će crpiti energiju i nutrijente za svoj razvoj iz vaših nakupljenih zaliha. Zbog toga je važno stalno se zdravo hraniti, a ne samo za vrijeme trudnoće.

Mučnine se ne mogu potpuno izbjeći,ali se mogu ublažiti. Sami ćete otkriti što vama pomaže.

– Jedite redovito manje količine hrane, tako da želudac nikad nije prazan.

– Stalno pijuckajte vodu.

– Više spavajte i odmarajte se.

– Smanjite kavu i izbacite alkohol.

– Budite što više na svježem zraku.

– Pomoći će vam hrana s kvascem u sebi poput kruha i peciva.

Prihvatite pomoć

Ovo je razdoblje kada o sebi trebate jako puno brinuti. Naučite reći „DA” kada vam netko ponudi pomoć. Slobodno iskoristite prednosti u redu, sjednite na sjedalo kada vam ponude… Forsiranjem ideje kako trudnoća nije bolest, nego normalno stanje, mnoge trudnice idu u krajnost i na sebe preuzimaju i više nego bi inače, kako bi dokazale tu tezu. Popustite malo i slobodno prihvatite pomoć kada je netko nudi.

Budite svoji

Trudite se što manje uspoređivati s drugim trudnicama i njihovim idejama kako bi trudnoća trebala izgledati. Nemojte dopustiti da vam druge trudnice ili majke nameću ideju što bi trebala biti dobra trudnoća ili majčinstvo ni u kojem smislu. Radite u svome najboljem interesu, interesu svoje bebe i svoje obitelji. Pogrešno ponašanje u trudnoći, odabir metode poroda ili načina odgoja djece je konstrukcija zločestih ljudi koja vam može samo naškoditi. Odaberite stil koji najbolje odgovara vama i vašoj obitelji.

Trudnoća je dobro razdoblje da napravite odmak od društvenih medija. Svaka trudnica prolazi svoj jedinstveni put trudnoće, pa dajte sve od sebe da se oduprete porivu uspoređivanja. Slušajući priče trudnica koje rade do zadnjeg dana, imaju savršenu liniju, hrane se samo zdravo, ne podliježu napasti da jedu nezdravu hranu, toga koliko im supruzi pomažu i sve slične priče natjerat će vas da, htjeli ili ne preispitujete sebe, svoju trudnoću i svoje postupke.

Recite svima – ako želite

Mnoge žene su uzbuđene oko trudnoće, ali se toliko uvriježilo pravilo prvog tromjesečja da mnoge žene samo da bi ispoštovale normu nikome ne govore. Sasvim je prirodno biti uzbuđen radi trudnoće i veseliti joj se od prvog dana da nema potrebe da se sputavate i stišavate glas u sebi koji želi svima objaviti veselu vijest.

Nemojte slušati priče i vijesti o trudnicama i porodu

Iz nekog čudnog razloga trudnicama svi žele ispričati neke horor priče. Nemojte ih slušati. Ovo je vaša trudnoća, vaše tijelo i vaše dijete. Sve što se događa je jedinstveno i nije slično s ničim tuđim iskustvom. Preskačite vijesti o trudnoći, porodu i slično