25. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

PLODNOST i GODINE (kod muškarca i žena)

Plodnost i godine kod muškarca i žena

Plodnost i godine kod muškarca i žena

Godine su jako važan faktor plodnosti za oba spola. Kod žena je dob gotovo najvažniji faktor koji najznačajnije utječe na šanse za trudnoću i rađanje djeteta. Najveće su šanse za trudnoću kod žena dobi 20 do 35 godina i muškaraca do 40 godina. Naravno i žene i muškarci nakon te dobi imaju šanse svakako za trudnoću, ali se ona smanjuje.

Kako muškarci i žene stare tako se njihovi potencijali za djecom smanjuju, iako točno vrijeme kada će netko prestati biti plodan je vrlo individualno i različito za svaku osobu.

Osim individualne dobi, također i zbroj dobi partnera determinira šanse za trudnoću.

Dob i jajašce

Žena je rođena s ukupnim brojem jajašca koje će imati ikad u životu. Kako stari, broj jajašca se smanjuje kao i njihova kvaliteta, a sve to ukupno smanjuje njene šanse za dobivanjem djeteta. Na primjer, kada 40 – godišnja žena ovulira, tada pokušava ovulirati iz stanica jajašca koje su stare 40 godina. Kod žene s 25 godine, jajašca su stara 25 godina. Te stanice prolaze kroz kromosomu podjelu samo 36 sati prije ovulacije. Što su jajne stanice starije sve češće se pojavljuje greška u kromosomima, a to smanjuje kvalitetu jajašca i sposobnost za oplodnju.

Opširnije u tekstu:

Dob i sperma

Muškarci mlađi od 40 imaju bolje šanse za dijete nego oni stariji od 40. Kako muškarci stare tako opada i kvaliteta sperme. Osim kvalitete sperme i njene pokretljivosti, kontinuirano se smanjuje i broj spermija u ejakulatu. Kod muškaraca s godinama produkcija sperme se „umara”. Produciraju se manje kvalitetni spermiji koji su manje voljni plivati i sposobni za oplodnju. Ako do oplodnje i dođe često su trudnoće manje uspješne, nego kod trudnoća gdje su očevi mlađi muškarci.

Opširnije u tekstu:

Kako osobe stare pojavljuju se mnoge promjene na cijelom tijelu, uključujući spermu i jajašca, a te promjene uključuju i oštećenja genetskog materijala. To znači da djeca starijih roditelja imaju veće rizike rađanja s nekim defektom i genetskim abnormalnostima. Neka istraživanja su pokazala da imaju i nešto veći rizik razvoja mentalnih problema i poteškoća iz autističnog spektra. Rizici postoje u svakoj dobi, ali posebno ukoliko se radi o starijim roditeljima ili jednom starijem roditelju treba raditi dostupne prenatalne testove.

Ipak, kako se mijenja stil života kod ljudi događaju se i promjene u njihovom tijelu jer se i ljudsko tijelo prilagođava novonastalim okolnostima. Novija istraživanja provedena u BU Schools of Public Health and Medicine otkrila su kako se pad plodnosti događa nešto kasnije nego su to ranije studije pokazivale. To bi u neku ruku značilo da zbog dostupne zdravstvene skrbi, osviještenosti o plodnosti i potrebe brige o vlastitom tijelu, razdoblje plodnih godina se lagano produljuje i za muškarce i žene.

Iako je svima jasno da biološki sat ne otkucava jednako brzo kod žena kao kod muškaraca, šanse za začeće, uspješnu trudnoću i zdravo dijete veće su kada su oba roditelja mlađa.

Zbog toga je ključno za oba spola kako bi što dulje očuvali plodnost održavati zdrav životni stil. Dovoljno je izbaciti neke uobičajene nezdrave navike, smanjiti stres ili bar naučiti kako eliminirati njegov negativan utjecaj na organizam, zdravo se hraniti i održavati tijelo u zdravoj kondiciji i već na taj način se može produljiti reproduktivna dob i očuvati reproduktivno zdravlje. U tekstu iznad mogu se pronaći linkovi koji govore o plodnosti, a ispod možete pročitati neke općenite savjete kako sačuvati plodnost što duže, bilo da panirate kasnije trudnoću ili nemate naznaka kada biste mogli ostvariti trudnoću.

Stručnjaci kažu kako treba najmanje 90 dana da bi se popravila kvaliteta jajašca, jer kada se jajašce povuče „čeka” 90 dana do ovulacije. To znači da možete popraviti promjenom u životnom stilu kvalitetu jajašca koja još nisu povučena za ovulaciju. Stručnjaci za plodnost preporučuju da uvedete promjene u životnom stilu bar 3-4 mjeseca prije željene trudnoće, a ako ne znate kada želite trudnoću i kada će se otvoriti mogućnosti za to, zdrav životni stil najbolji je način da očuvate plodnost što dulje.

Kako sačuvati plodnost do 40-tih

Vezano: