19. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Anemija u trudnoći

Nizak nivo hemoglobina, tvari koja prenosi kisik, uzrokuje pojavu poznatu pod nazivom anemija. Nedostatak željeza prilično je česta pojava u trudnoći.

Anemija u trudnoći

Nizak nivo hemoglobina, tvari koja prenosi kisik, uzrokuje pojavu poznatu pod nazivom anemija. Nedostatak željeza prilično je česta pojava u trudnoći. Upravo zbog toga, potrebno je često raditi analize krvi da bi liječnik na vrijeme uočio pojavu anemije i poduzeo potrebne mjere. Prvi test krvi (krvna slika) obično se radi u 12. tjednu trudnoće, a zatim se ponavlja u drugom i trećem tromjesečju.

Da bi organizam stvorio dovoljno crvenih krvnih zrnaca, potrebno je da trudnica konzumira namirnice bogate željezom. U dobre izvore ovog minerala ubrajaju se: crveno meso, plava morska riba, špinat, crveni grah, leća, integralni kruh i žitarice.

Simptomi anemije su umor, bljedilo kože, opća slabost i glavobolja

Ukoliko rezultati krvne slike ukažu na anemiju, liječnik će vam propisati dijetetski preparat na bazi željeza. Važno je znati da ne smijete sami, na svoju ruku, određivati terapiju. Napominjemo da je jedna od najčešćih nuspojava uzimanja željeza, pojava zatvora. Ovaj problem lako se rješava ishranom bogatom vlaknima (svježe voće i povrće), kao i ispijanjem velikih količina tekućine (negazirana mineralna voda i biljni čajevi). Savjetujemo vam da se prije primjene bilo kojeg sredstva prvo posavjetujete sa liječnikom.

Jedna od posljedica anemije jest kroničan osjećaj iscrpljenosti, otežano ili ubrzano disanje, kao i vrtoglavica. Zato je važno da se na vrijeme obratite liječniku da biste dobili odgovarajuću terapiju. Vitalni organi anemične trudnice ne dobivaju dovoljno kisika, pa je samim tim ugrožena i njena beba.

Tko ima povećane rizike razvoja anemije u trudnoći

Anemija se može javiti kod bilo koje trudnice, ali se ona češće javlja kod osoba koje su vegani, te kod trudnica koje imaju neke stanja povezana s probavnim sustavom poput Kronove bolesti. Također, češće će iskusiti anemiju u trudnoći žene koje:

  • su imale dvije trudnoće u kratkom razdoblju.
  • nose blizance ili više djece.
  • dosta povraćaju zbog jutarnjih mučnina.
  • ne hrane se dovoljno kvalitetno.
  • ne piju prenatalne vitamine.
  • su imale obilne menstruacije prije trudnoće.

Što uzrokuje anemiju tijekom trudnoće

Trudnoća

Trudnoća samo po sebi povećava rizike razvoja anemije i kod zdravih osoba. Za vrijeme trudnoće povećava se volumen krvi. To znači da je potrebno više vitamina i željeza kako bi se proizvelo više crvenih krvnih stanica. Ukoliko ne unosite prehranom dovoljno željeza to će uzrokovati anemiju.

Nedostatak željeza

Nedostatak željeza je najčešći uzrok anemije u trudnoći. Ako imate dobre zalihe željeza od prije trudnoće, tada ste pošteđeni ovog problema, ali žene koje nemaju dovoljno zaliha u organizmu mogu dobiti anemiju. Dobra i kvalitetna prehrana prije trudnoće, važna je za izgradnju zaliha željeza, ali i kvalitetna prehrana za vrijeme trudnoće.

Nedostatak B-12 vitamina

B-12 je vitamin koji je jako bitan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Obično ga kroz hranu unosimo namirnicama životinjskog porijekla poput m,lijeka, jaja i mesa. Žene koje ne jedu hranu životinjskog porijekla u povećanom su riziku razvoja anemije tijekom trudnoće.

Koji su simptomi razvoja anemije tijekom trudnoće

Simptomi anemije nisu jasni, jer su mnogi zapravo jednaki simptomima i stanjima koje žena svakako osjeća za vrijeme trudnoće, pa je pretraga krvi jedini pouzdan pokazatelj. Simptomi anemije u trudnoći su obično umor, osjećaj vrtoglavice, plitak dah, problemi s koncentracijom, blijeda koža, usne i nokti.

Kako se anemija u trudnoći tretira

Tretman anemije ovisit će o simptomima i izraženosti anemije, odnosno koliko je ozbiljno stanje. Obično se uzimaju nadomjesci željeza, ali oni se nikako ne smiju uzimati na svoju ruku, bez liječničkog praćenja, budući da je moguće otrovanje željezom.

Najbolje je preventirati anemiju dobrom prehranom

Dobra prehrana prije i za vrijeme trudnoće ne samo da pomaže preventirati anemiju nego je i ključna za uspostavljanje dobrih zaliha nutrijenata u tijelu. Zdrava i uravnotežena prehrana opskrbljuje majku i bebu potrebnim nutrijentima.

Ako vam se pak anemija dogodila najbolje je prepoznati uzroke i osviješteno promijeniti način prehrane, te poštovati upute i preporuke liječnika po pitanju suplemenata željeza.