Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći

Nizak nivo hemoglobina, tvari koja prenosi kisik, uzrokuje pojavu poznatu pod nazivom anemija. Nedostatak željeza prilično je česta pojava u trudnoći. Upravo zbog toga, potrebno je često raditi analize krvi da bi liječnik na vrijeme uočio pojavu anemije i poduzeo potrebne mjere. Prvi test krvi obično se radi u 12. tjednu trudnoće, a zatim se ponavlja u drugom i trećem tromjesečju.

Da bi organizam stvorio dovoljno crvenih krvnih zrnaca, potrebno je da trudnica konzumira namirnice bogate željezom. U dobre izvore ovog minerala ubrajaju se: crveno meso, plava morska riba, špinat, crveni grah, leća, integralni kruh i žitarice.

Simptomi anemije su umor, bljedilo kože, opća slabost i glavobolja

Ukoliko rezultati krvne slike ukažu na anemiju, liječnik će vam propisati dijetetski preparat na bazi željeza. Važno je znati da ne smijete sami, na svoju ruku, određivati terapiju. Napominjemo da je jedna od najčešćih nuspojava uzimanja željeza, pojava zatvora. Ovaj problem lako se rješava ishranom bogatom vlaknima (svježe voće i povrće), kao i ispijanjem velikih količina tekućine (negazirana mineralna voda i biljni čajevi). Savjetujemo vam da se prije primjene bilo kojeg sredstva prvo posavjetujete sa liječnikom.

Jedna od posljedica anemije jest kroničan osjećaj iscrpljenosti, otežano ili ubrzano disanje, kao i vrtoglavica. Zato je važno da se na vrijeme obratite liječniku da biste dobili odgovarajuću terapiju. Vitalni organi anemične trudnice ne dobivaju dovoljno kisika, pa je samim tim ugrožena i njena beba.