COVERmagazin.com

Harmony test kroz iskustvo – Kako se radi, što je, koliko je točan i koja je cijena

Harmony test kroz iskustvo – što je, koliko je točan i koja je cijena

Što je Harmony test?

Harmony test analizira slobodni DNA iz krvi majke i daje jake indikacije ima li fetus visoke ili male rizike za trisomiju 21, 18 i 13 (Down,Edwards i Patau sindrom).

Kroz trudnoću u krvi trudnice se nalaze i fragmenti DNK bebe, te se analizirajući te fragmente može utvrditi rizik za neka genetska stanja i oboljenja. Glavna prednost ovog testa je što već na početku trudnoće, odnosno u njenoj ranoj fazi, možete dobiti neke odgovore, te izbjeći kasnije invanzivne postupke. Harmony test nema nikakvog rizika ni za majku ni bebu.

Test može identificirati 99% trudnoća s Downovim sindromom, 97 posto fetusa s Edwardsovim sindromom i 92 posto fetusa s Patau sindromom.

Test nije invazivan, vadi se krv iz vene trudnice standardnim postupkom.

U pet posto slučajeva test uopće ne daje rezultate, zbog tehničkih problema tijekom analize ili uzorkom uzete krvi, te to ne indicira probleme s djetetom. Jednostavno se desi pogreška prilikom vađenja, spremanja, transporta ili analize krvi. Može se desiti i kod trudnice sa zdravim fetusom, kao i s fetusom koji ima neke nepravilnosti.

Koliko je test točan?

Dakle, test može pogriješiti kod 8 na svakih 100 trudnica koje nose fetus s nekom trisomijom, s tim da se još kod 5 trudnica, ukupno koje su napravile test, na svakih 100, može desiti nepravilno obavljen test. Međutim, to su statističke pogreške, ako vaš test pokaže rezultate, najveća je vjerojatnost da su točni.

Kada se test može napraviti?

Test je moguće napraviti s  navršenih 10 tjedna trudnoće (10+1) pa do 18. tjedna.

Koliko košta Harmony test?

Cijena pretrage je 3.000, 00 do 3.900,00 kn, ovisno što je u pretragu uključeno (trisonije, spol djeteta…)   a nalaz se  može dobiti kroz 3 do 7 radnih dana.

Koje dobi trudnica može raditi Harmony test?

Kontrolne grupe rađene su i za trudnice s manje od 35 godina i trudnice s više od 35 godina. Testovi su uključivali trudnice dobi 18 do 48.

Kako izgleda izvođenje Harmony testa? – Iskustvo –

Prema osobnom iskustvu Harmony test izgleda otprilike kao na papiru.  Prva stvar koja piše je da su rezultati testa gotovi za 3-5 radnih dana. Testovi su bili gotovi popodne peti radni dan nakon uzimanja uzorka, odnosno sedmi dan od vađenja krvi. Krv sam vadila utorkom ujutro. Rezultati su stigli sljedeći ponedjeljak.

Druga stvar je što piše da se test može raditi od 10 tjedana + 1 dan.  Ja sam radila s 10+3. Tad su me upozorili da je možda i to prerano. Dobra stvar je da ukoliko rezultati ne budu vidljivi prilikom tog vađenja krvi, može se ponoviti besplatno vađenje za 2 tjedna, ali uzmite u obzir da je to onda već 13+3, gledano dva tjedna od dobivanih rezultata (ovo s besplatnim vađenjem obvezno dodatno pitajte, jer u većini laboratorija i poliklinika može, ali možda u nekima i ne može). Kod mene su rezultati bili vidljivi pa nije bilo potrebe raditi ponovni test.  Dakle, rezultate sam dobila s 11 tjedana i 2 dana trudnoće. Uz čekanje prvih rezultata, ukoliko se test napravi prerano, tada vas očekuje još dva tjedna neizvjesnosti. Ipak, ja sam se odlučila vrlo rano na test, jer bi mi svakako bilo teško čekati i još tjedan dana do izvođenja testa.

Samo vađenje krvi je bezbolno. Točnije malo pecne kao i bilo koje drugo vađenje krvi. Ne trebate biti na tašte, iako se vade dvije velike epruvete krvi. Rezultati ne ovise o tome što ste jeli i pili taj dan ili nekoliko dana prije, pa stoga nikakve posebne pripreme za Harmony test nisu potrebne.

Čekanje rezultata je užas. Prvih par dana je bilo ok, nisam ih ni očekivala, ali već nakon četvrtog dana, sam počela svake dvije minute provjeravati mail i osvježavati ga. Probajte se ekstra zaposliti i angažirati tih dana oko drugih stvari.

Rezultati su poprilično jednoznačni. Iako su statistički prikazani kao u kombiniranom probiru, za razliku od kombiniranog ranog probira, uvijek su na kraju spektra. Što im daje mnogo veću preciznost.

Hoćete li saznati spol bebe nakon Harmony testa?

Moram priznati da nisam odabrala tu opciju ni pitala za nju prilikom vađenja krvi, jer sam shvatila kako ta činjenica povećava cijenu testa, a kako sam željela proći što jeftinije, a sam po sebi spol djeteta mi nije bitan, nisam tražila taj podatak. Ipak, kada su stigli rezultati na testu je pisao i spol bebe, bez da je cijena testa bila veća, pa pretpostavljam da je spol uključen u osnovni paket. Stoga ako ne želite znati spol djeteta prije rođenja, dopustite nekome drugom da vam prije vas pogleda rezultate i sakrije spol djeteta.

Kako izgleda dobar rezultat Harmony testa:

Kako izgleda loš rezultat Harmony testa: