26. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Dijabetes u trudnoći

Dijabetes u trudnoći

 

Dijabetes nastaje kada u organizmu ponestane inzulina, koji kontrolira nivo šećera u krvi. Oko 5% trudnica oboli od ovog tipa dijabetesa (manifestira se isključivo u trudnoći i povlači se nakon porođaja). Budući da često izostaju očigledni simptomi, potrebno je redovno davati urin na analizu. Ukoliko se uoči prisutnost šećera (glukoze) u urinu, liječnik će vas uputiti na analizu krvi, da bi provjerio da li se radi o gestacionom dijabetesu.

Sama činjenica da ste u drugom stanju, povećava rizik od pojave dijabetesa. Ipak, rizik je veći ukoliko ste gojazni, konzumirate slatku hranu u većim količinama, stariji ste od 35 godina ili nosite više od jedne bebe.

Injekcije inzulina najčešće nisu potrebne, ali je neophodna stalna kontrola i nadzor, često i boravak u bolnici. Srećom, u većini slučajeva, trudnoća napreduje normalno i ne postoje kontraindikacije za normalan porođaj.

Najbolji način kontroliranja dijabetesa je adekvatno korigiranje prehrane. Smanjite unos slatkiša i zaslađene hrane i pijte mnogo vode. Određena istraživanja pokazuju da namirnice bogate vitaminom B6 mogu smanjiti komplikacije trudničkog dijabetesa. U dobre izvore ovog vitamina spadaju meso, riba, žumanjci i zeleno lisnato povrće.

Dijabetes, ako se pravilno tretira nije opasan osim u ekstremnim slučajevima. Ukoliko se ne tretira na pravi način, gestacioni dijabetes može uzrokovati i vama i bebi ozbiljne probleme, kao što su oštećenje bubrega i koma. Zbog toga je neophodno da bolest bude adekvatno regulirana i stalno pod kontrolom.