Jutarnje mučnine kod trudnica

23. lipnja 2020. Off By Trudnoća COVER magazin

Jutarnje mučnine kod trudnica

 

Mučnina, povraćanje, gubitak apetita, uznemirenost, depresija, sve su ovo sasvim normalni simptomi jutarnje mučnine kod trudnica. Ako vam je sve ovo poznato ne morate se brinuti jer čak skoro dvije trećine trudnica pati od jutarnje mučnine stoga nije čudno ako ste i vi među njima.

Počinju oko četvrtog i kod većine završavaju oko dvanaestog tjedna trudnoće. Rijetke su trudnice kojima se produže na cijelo vrijeme trudnoće.

Mučnina je najgora ujutro, no, može se održati i tijekom cijeloga dana..

Jutarnja mučnina i povraćanje obično nemaju posljedica za bebu, osim ako su baš intenzivni.
Uzrokuje ih hormon humani gonadotropin – HCG koji pomaže trudnoći, ali ima utjecaja na probavni sustav. Također, visok nivo estrogena i progesterona ima isti učinak.

Da bi ove mučnine imale što manji utjecaj na vas poželjno je da izbjegavate prženu hranu, umake, šampinjone, kečap, senf, te napitke koje sadržavaju kofein.

Poželjna hrana su sva peciva, suhe žitarice, pileće meso, krumpir, puding, jogurti, suho i koštunjavo voće. Sigurno niste znali da u poželjnu hranu spadaju i žvakaće gume. Još jedna vrlo važna stvar je to da pijete dosta tekućine da ne biste dehidrirali. Hladna voda uvelike pomaže.

Ukoliko ste u mogućnosti bilo bi dobro da jedete male ali česte obroke tako da želudac nikad nije prazan, ali ni pretrpan. Ako vam je mučno i od samih mirisa izbjegavajte kuhanje u ovim tjednima trudnoće, sigurno ćete pronaći nekoga da vas zamijeni.

Još jedan vrlo važan savjet je da prilikom povraćanja želučana kiselina može omekšati zubnu caklinu stoga nije preporučljivo upotrebljavati jake paste za zube.

Jutarnja mučnina može se regulirati dijetom

Prema novim istraživanjima mučnina u trudnoći povezana je s nezdravom prehranom, odnosno prevelikim unosom šećera, kave, masnoća i mesa.

Nasuprot, žitarice imaju najmanju mogućnost potaknuti mučninu.

Jutarnja mučnina pojavljuje se u prva tri mjeseca kod skoro 80% trudnica, a sve do nedavno smatralo se kako je ona «nusprodukt» hormonalnih promjena u ranoj trudnoći.

Međutim, prema novim istraživanjima pretpostavlja se kako mučnina ima u stvari zaštitno djelovanje i smanjuje rizik od pobačaja. Na primjer, organizam odbacuje meso zbog rizika od nastanka nekih bolesti u novorođenčeta.

Vjeruju kako je odbojnost prema nekoj hrani kod trudnica u stvari prirodan način na koji tijelo pokušava izbjegavati probleme u trudnoći, te zaštititi majku i dijete.

Zbog toga je i mučnina uvijek izraženija u prva tri mjeseca jer je tada fetus najosjetljiviji, a u tom vremenu se razvijaju važni organi kod djeteta.