24. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

JUTARNJE MUČNINE U TRUDNOĆI – Kada počinju i koliko traju

Mučnina, povraćanje, gubitak apetita, uznemirenost, depresija, sve su ovo sasvim normalni simptomi jutarnje mučnine kod trudnica. Ako vam je sve ovo poznato ne morate se brinuti jer čak skoro dvije trećine trudnica pati od jutarnje mučnine stoga nije čudno ako ste i vi među njima.

Kada počinju jutarnje mučnine u trudnoći

Mučnina, povraćanje, gubitak apetita, uznemirenost, depresija, sve su ovo sasvim normalni simptomi jutarnje mučnine kod trudnica. Ako vam je sve ovo poznato ne morate se brinuti jer čak skoro dvije trećine trudnica pati od jutarnje mučnine stoga nije čudno ako ste i vi među njima.

Termin jutarnje mučnine odnosi se na mučnine koje trudnice osjećaju tijekom rane trudnoće. Termin nije precizan, jer se zapravo radi o mučninama koje trudnice mogu osjećati tijekom cijelog dana, ali budući da su najizraženije u jutarnjim satima naziva ih se jutarnjim mučninama.

Počinju oko četvrtog i kod većine završavaju oko dvanaestog tjedna trudnoće. Rijetke su trudnice kojima se produže na cijelo vrijeme trudnoće.

Mučnine u trudnoći obično počinju oko 4. tjedna, vrhunac imaju između 8. i 11. tjedna, a nakon toga počinju slabiti, da bi početkom drugog tromjesečja iščezle.

Jutarnja mučnina i povraćanje obično nemaju posljedica za bebu, osim ako su baš intenzivni. Uzrokuje ih hormon humani gonadotropin – HCG koji pomaže trudnoći, ali ima utjecaja na probavni sustav. Također, visok nivo estrogena i progesterona ima isti učinak. Mučnina je najgora ujutro, no, može se održati i tijekom cijeloga dana.

Rani tjedni trudnoće istovremeno su i uzbudljivo i zbunjujuće razdoblje. U tijelu se odigravaju mnoge promjene, fizičke, ali i emotivne. Također, nije neobično potpuno se različito osjećati dan za danom, jedan dan imati mučnine, a drugi ne. Trebate osvijestiti kako vaše tijelo svakodnevno prolazi kroz promjene, pa je sasvim prirodno svaki dan se drugačije osjećati i fizički i psihički.

Možete li biti trudni, bez mučnina?

Iako je jutarnja mučnina jako uobičajena, oko 20 posto žena je uopće neće osjetiti ni u jednog fazi trudnoće. Mučnine u trudnoći su uobičajene, ali ne osjeća ih svaka trudnica. Jedini siguran znak trudnoće je test za trudnoću, a sve drugo može, ali i ne mora biti simptom trudnoće. U ranoj trudnoći se može pojaviti mučnina, ali ni ne mora.

Jutarnje mučnine kod trudnica

Da bi ove mučnine imale što manji utjecaj na vas poželjno je da izbjegavate prženu hranu, umake, šampinjone, kečap, senf, te napitke koje sadržavaju kofein.

Poželjna hrana su sva peciva, suhe žitarice, pileće meso, krumpir, puding, jogurti, suho i koštunjavo voće. Sigurno niste znali da u poželjnu hranu spadaju i žvakaće gume. Još jedna vrlo važna stvar je to da pijete dosta tekućine da ne biste dehidrirali. Hladna voda uvelike pomaže.

Ukoliko ste u mogućnosti bilo bi dobro da jedete male ali česte obroke tako da želudac nikad nije prazan, ali ni pretrpan. Ako vam je mučno i od samih mirisa izbjegavajte kuhanje u ovim tjednima trudnoće, sigurno ćete pronaći nekoga da vas zamijeni.

Još jedan vrlo važan savjet je da prilikom povraćanja želučana kiselina može omekšati zubnu caklinu stoga nije preporučljivo upotrebljavati jake paste za zube.

Jutarnje mučnine i gubitak apetita

Gubitak apetita, koji ide ruku pod ruku s mučninama, dobro je poznati pratitelj rane trudnoće. Neke žene će imati povećan apetit, ali neke potpunu odbojnost prema hrani. I dok je i gubitak i pojačan apetit u trudnoći sasvim prirodna pojava, i jedno i drugo može predstavljati pravi izazov zdrave prehrane koja se očekuje u trudnoći. U oba slučaja jako je bitno birati zdrave namirnice i zadržati zdravu prehranu.

Gubitak apetita baš poput jutarnjih mučnina počinje u 4. tjednu trudnoće, s vrhuncem između 6 i 10 tjedna, a polagano se apetit počinje vraćati nakon 12. tjedna, da bi se u 14. tjednu normalizirao.

Jutarnja mučnina može se regulirati dijetom

Prema novim istraživanjima mučnina u trudnoći povezana je s nezdravom prehranom, odnosno prevelikim unosom šećera, kave, masnoća i mesa.

Nasuprot, žitarice imaju najmanju mogućnost potaknuti mučninu.

Jutarnja mučnina pojavljuje se u prva tri mjeseca kod skoro 80% trudnica, a sve do nedavno smatralo se kako je ona «nusprodukt» hormonalnih promjena u ranoj trudnoći.

Međutim, prema novim istraživanjima pretpostavlja se kako mučnina ima u stvari zaštitno djelovanje i smanjuje rizik od pobačaja. Na primjer, organizam odbacuje meso zbog rizika od nastanka nekih bolesti u novorođenčeta.

Vjeruju kako je odbojnost prema nekoj hrani kod trudnica u stvari prirodan način na koji tijelo pokušava izbjegavati probleme u trudnoći, te zaštititi majku i dijete.

Zbog toga je i mučnina uvijek izraženija u prva tri mjeseca jer je tada fetus najosjetljiviji, a u tom vremenu se razvijaju važni organi kod djeteta.