26. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Trudnička torba za rodilište – što ponijeti

Što ponijeti u rodilište?

Trudnička torba za rodilište

Kada se približi termin trudnoće trebalo bi spakirati torbu koju ćete nositi u rodilište, jer nikada ne znate kada porod može započeti, a mirniji ćete biti ako znate kako imate sve spremno.

Kod pakiranja trudničke torbe za rodilište imajte u vidu da će vam određene stvari trebati za primitak u rodilište, a druge kada ostanete na njezi nakon poroda.

Možete razdvojiti potrebno u dvije torbe ili staviti u vrećicu stvari potrebne za rađaonu i staviti je na vrh stvari koje ste spremili za odjel za rodilje.

Naravno sve ispod varira i sve što se naknadno sjetite može vam donijeti otac djeteta ili netko od bližih osoba. Ne morate sa sobom nositi odmah sve i u količini koja vam je potrebna 3-5 dana.

Što ponijeti u rodilište?

DOKUMENTI

Zdravstvena iskaznica
Osobna iskaznica
Trudnička knjižica i svi vani nalazi iz trudnoće
Plan poroda ako ste ga izradili

Trudnička knjižica pomalo izlazi iz uporabe, pa ćete zapravo nositi fascikl s ključnim nalazima koje ste imali tijekom trudnoće. Pri primitku u bolnicu, prije nego se presvučete u spavaćicu za rađanje sestra ili liječnik će vas zavesti, te prema nalazima i vašim izjavama upisati ključne podatke o vašim stanjima i tijeku trudnoće kako bi porod bio što lakši i bez komplikacija.

Plan poroda dosta se u teoriji spominje, ali u praksi malo koristi. To je dokument u pisanom obliku koji ćete dati liječnicima pri primitku u rodilište, a koji sadrži vaše želje i ključne informacije o tome što želite na porodu. U taj dokument trebate upisati što želite, a što ne želite tijekom poroda. Kod idealnog poroda vaše želje će se poštovati, ali kod komplikacija vjerojatno će odstupiti od plana i pristupiti protokolu koji ima bolnica.

ODJEĆA

Spavaćica za rađaonu (stara spavačica koju možete baciti nakon poroda)
Spavačica nakon poroda u koju ćete se presvući
Spavaćica za odjel za babinjače pogodna za dojenje 2 kom
Grudnjak za dojenje
Kučni ogrtać
Čarape
Papuče
Gumene papuče za tuš
Odjeća za izlazak iz rodilišta. Treba vam nešto lijepo u čemu ćete se osjećati dobro i dobro izgledati na slikama.

Za rađaonu spremite spavaćicu i papuče od odjeće. To neka vam bude na dohvat ruke.

Odjeću za izlazak možete i spremiti i tražiti da vam je naknadno netko donese, kako bi vam stvari stale u manji kofer ili torbu i kako biste se nakon poroda lakše snalazili s onim što vam baš treba.

KOZMETIKA I PRIBOR

Gumice za kosu
Četka/ češalj za kosu
Ako nikud ne idete bez šminke ponesite puder i rumenilo i u bolnicu. Dobro će vam doći balzam za usne, jer ćete pri porođaju izgubiti dosta tekućine pa će vam usne ispucati. Trebat će vam i ogledalo u slučaju da ga u bolničkoj sobi ne bude.
Ako nosite kontaktne leće dobra je uzeti dnevne zamjenske koje možete baciti nakon svake uporabe.

HIGIJENA

Nekoliko ručnika
Toaletni papir
Vlažne maramice
Antibakterijski gel za ruke
Gel za tuširanje, umivanje, losion za tijelo, kremu za lice i mala pakiranja šampona i regeneratora za kosu
Četkicu i pastu za zube
Higijenski ulošci za rodilje (Računajte kako će vam trebati 10-15 uložaka po danu, možda i više, jer ćete vjerojatno stavljati po tri uloška od vate.
Mnogo gaćica za jednokratnu upotrebu.
Plastične vrećice za prljavo rublje i slične stvari.
Fiziološku otopinu za nos zbog suhog zraka u bolnicama

OSTALO

Nekoliko bočica vode.
Grickalice
Mobitel i punjač
Rezervni bon za mobitel
Plastična čaša
Nešto za čitanje.
Fotoaparat
MP3 player
Bilježnica i olovka
Sitni novac za automate za kavu

ZA BEBU

Stvari za bebu po potrebi vam netko može naknadno donijeti. Za početak spremite tek 3 pelene za novorođenčad, za slučaj da bolnica nema svoje, sve ostalo trebali biste dobiti u bolnici.

Neka vam bude kod kuće spremna

Odjeća za bebu za izlazak iz bolnice ( pelene, benkica ili bodi, odijelce, kapica). U autu ne zaboravite isprobati autosjedalicu.
Pelene za novorođenčad. Spremite ih tridesetak za slučaj da ostanete nekoliko dana duže, a da bolnica nama u tom trenutku svoje.

U većini bolnica neće vas pustiti iz rodilišta bez autosjedalice. Nju će vam donijeti osoba koja s vama ide kući i rodilišta na dan odlaska.

ŠTO NE NOSITI

Lak na noktima
Nakit
Mnogo novaca i vrijedne stvari
Sve kartice i dokumente u novčaniku
Pumpu za izdajanje (ako vam bude trebala lako vam je može donijeti netko za vrijeme posjeta)

Kod laka za nokte i šminke na porodu ne radi se o tome jeste li žena koja bine o svome izgledu, nego o tome koliko brinete za sebe i svoje zdravlje. Lak za nokte i šminku na porodu ne treba nositi, kao što ih ne treba nositi na bilo kojoj operaciji. U slučaju da se porod zakomplicira i završite na carskom rezu liječnici preko noktiju i stanja kože prate vaše vitalne znakove. Tijekom operacija na vaš prst se stavlja „štipaljka” preko koje se mjeri kisik u krvi, također promjena u boji nokata je liječnicima i vizualni signal pada kisika u krvi i još nekih mogućih komplikacija. Jednako je i s umjetnim noktima ,samo što je njih gotovo nemoguće skinuti u slučaju potrebe brzog reagiranja. Zbog toga bi bilo dobro kada se približi termin poroda skinuti umjetne nokte, te ih ponovno vratiti nakon što se beba rodi.

Najbolje je da za sve birate mini pakiranja ili da spremite jednu torbu s nužnim stvarima, a drugu s rezervnim da vam donese suprug ovisno o veličini ormarića koji ćete imati u bolnici, npr. s pelenama i sl.