10. prosinca 2023.

Trudnoća

COVER magazin

Jačanje imuniteta u trudnoći

Uvijek je teško održavati imunitet na visokoj razini, a posebno u trudnoći, kada je mnogo prirodnih pripravaka zabranjeno, a sa suplementima trudnice ne smiju eksperimentirati.

Jačanje imuniteta u trudnoći

Uvijek je teško održavati imunitet na visokoj razini, a posebno u trudnoći, kada je mnogo prirodnih pripravaka zabranjeno, a sa suplementima trudnice ne smiju eksperimentirati.

Dugo vremena se smatralo kako imunitet u trudnoći mora biti smanjen, jer je to prirodna reakcija tijela, koje se trudi zadržati bebu. Trudnoća se u smislu imuniteta uspoređivala transplantacijom organa. Pretpostavljalo se da imunitet mora biti oslabljen, kako se tijelo ne bi borilo protiv “stranog tijela – embrija”. Međutim, novije studije pokazuju kako to nije u potpunosti  točno. Sada se smatra kako imunitet trudnice varira ovisno o stadiju trudnoće, te kako se imunitet treba održavati na visokoj razini, kako bi se spriječio pojavu spontanih pobačaja (smatra se kako je 40 posto prijevremenih poroda i spontanih pobačaja uzrokovano nekom infekcijom). Također  se povezuju bakterijske i virusne infekcije  za vrijeme trudnoće s povećanim rizicima za razvoj šizofrenije i autističnih poremećaja kod djece, te razvoja alergija kasnije u životu. Neki znanstvenici vjeruju da čak i ako infekcija nije izravno prenesena na dijete, da visoka razina upalnih markera štetno djeluje na dijete.  Zbog toga je bitno održavati imunitet na zdravoj razini.

Što nam sve može pomoći u održavanju visokog imuniteta u trudnoći?

-1- Spavajte dovoljno

Vjerojatno ste nebrojeno puta čuli kako se tijelo tijekom sna regenerira. Trudnoća je razdoblje velikih emotivnih promjena, uz to i fizički zahtjevna. Idite u krevet ranije i uvedite u dnevni raspored popodnevno spavanje. Bez obzira na obveze koje imate, nemojte se odricati odmora i kvalitetnog sna.

-2- Jedite zdravu hranu

Mnoge trudnice se znaju hvaliti kako su im se u trudnoći jeli isključivo hamburgeri ili kolači, ali takvim stavom sigurno ne doprinose ni sebi ni zdravlju bebe. Čak i ako se mučite s mučninama i izbirljivošću, jedite najkvalitetnije što možete. Birajte zdravije opcije svega što unosite u organizam, zdrava prehrana je jako bitna.

– Za grickalice birajte orašaste plodove. Prema nekim znanstvenim studijama orašasti plodovi sadrže prirodne kemikalije koje pomažu bijelim krvnim zrncima da detektiraju viruse i sprečavaju širenje virusnih invazija.

– Uz svaki obrok uključite voće ili povrće. Za doručak popijte čašu svježe iscijeđenog soka iz agruma,  za užinu pojedite voćku, za ručak neka vam prilog bude povrtni, a uz ručak obvezno uključite i salatu od svježeg povrća. Večernji obrok također neka bude kombinacija žitarica i voća ili povrća, ovisno o preferencijama.

– Ne zaboravite voće i povrće bogato vitaminom C poput šumskih plodova, aronije, paprika, agruma, brokula…

Zdrave masnoće su nužne za zdravo funkcioniranje imuniteta. U salate dodajte žlicu kvalitetnog maslinovog ulja.

Propolis ima  jako širok spektar antimikrobnog djelovanja. Ipak, s propolisom budite oprezni jer kod nekih ljudi zna izazvati snažne alergijske reakcije.

“Ljuta hrana” poput feferona, ljutih papričica, papra i rajčica sadrži capsaicin, tvar koja jača imunitet. To je moćni antioksidans koji stimulira cirkulaciju krvi i lučenje sekrecije.

Češnjak. Vjerojatno ste već upoznati s dobrobitima koje češnjak nudi. Djeluje na svim razinama jačanja imuniteta i borbe protiv infekcija u tijelu.

Probiotici provjereno jačaju imunitet, a poznato je kako ih najviše sadrže jogurti, kefiri, i slični mliječni proizvodi, kiseli krastavci, tamna čokolada, grašak, kiseli kupu, kombucha, zelene masline, cikla i jabučni ocat.

-3- Što više boravite na otvorenom

Nekim se trudnicama savjetuje uzimanje suplemenata vitamina D, od prvog dana trudnoće. Umjesto suplemenata možete odabrati sigurniji put za dobivanje vitamina D, a to je vlastitom proizvodnjom uz pomoć sunčevih zraka.

-4- Nemojte se prejedati

Pretile osobe koje smanje unos kalorija jačaju svoj imunitet za oko 50 %.  Naravno, vama trebaju kalorije jer u vama raste beba, ali nemojte se prejedati i potrudite se da ne unosite prazne kalorije, nego o svemu što stavljate usta pažljivo razmislite i potrudite se da vam višestruko koristi.

-5- Redovito perite ruke

Ovo je najprovjereniji način na koji se možete zaštititi od virusa i bakterijskih upala.  Ovo nije nešto s čim ćete izravno ojačati imunitet, ali će pomoći da se smanji količina bakterija i virusa s kojima se tijelo mora boriti.  Nokte držite kratkima, a ruke perite redovito vrućom vodom i sapunom. Ruke bi trebalo trljati sapunom najmanje 20 sekundi, a zatim isprati što toplijom vodom koju možete podnijeti. Ipak, pazite da se ne opečete.

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST