26. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Pad imuniteta u trudnoći

Neke od promjena koje žene i njihovo tijelo prolaze za vrijeme trudnoće su očitije, dok su druge skrivene i naoko, izvana teško primjetne. Svi znamo da u trudnoći raste trbuh, žena se deblja, ima jutarnje mučnine, otečene zglobove, međutim, mnoge promjene koje imaju značajan utjecaj na sam organizam ostaju skrivene i zapravo se dešavaju iznutra. Trudnoća mijenja neke ključne faktore kako funkcionira tijelo žene.

Pad imuniteta u trudnoći

Neke od promjena koje žene i njihovo tijelo prolaze za vrijeme trudnoće su očitije, dok su druge skrivene i naoko, izvana teško primjetne. Svi znamo da u trudnoći raste trbuh, žena se deblja, ima jutarnje mučnine, otečene zglobove, međutim, mnoge promjene koje imaju značajan utjecaj na sam organizam ostaju skrivene i zapravo se dešavaju iznutra. Trudnoća mijenja neke ključne faktore kako funkcionira tijelo žene.

Jedna od ne tako očitih promjena su primjene u imunitetu. Zapravo je pad imuniteta ključan za uspjeh trudnoće. Pokušat ćemo slikovito objasniti. Ako pođemo od činjenice da je dijete pola mama, pola tata, majčin imunološki sustav se mora prilagoditi kako se ne bi desilo „odbijanje djeteta”, kao što se dešava na primjer u nekim slučajevima odbijanje transplantiranih organa. Zbog toga se mora desiti na neki način pad imuniteta u trudnoći, kako bi trudnoća bila uspješna. Međutim, ne radi se o pojednostavljenom padu imuniteta kao što općenito o imunitetu mislimo kada smo bolesni, nakon ozbiljnijih bolesti ili kada smo u lošem psihofizičkom stanju. Promjene imuniteta u trudnoći su mnogo kompliciranije. Organizam se prilagođava stupnju trudnoće, te sam regulira kada će malo popustiti, a kada pojačati.

Imunološki sustav štiti tijelo od invazivnih mikroorganizama kao što su virusi, bakterije, ali ne samo njih. Imunološki sustav bori se protiv svega, što nije izvorno naše, pa tako osim što se bori protiv bacila, stanica tumora, bori se i protiv transplantiranih organa. Vrlo kompleksan imunološki sustav zadužen je za identificiranje stranih tijela u našem organizmu i eliminiranje „uljeza”. U trudnoći se imunološki sustav mijenja, jer je potrebno da istovremeno štiti tijelo, ali i bebu, zbog toga se aktiviraju različiti imunološki mehanizmi. Neke funkcije imunološkog sustava slabe, dok druge jačaju. Sve to kreira ravnotežu koja štiti na određenoj razini majku od bakcila, ali i bebu od imunoloških stanica majke. .

Vrlo brzo nakon što je beba rođena, imunitet se vraća u normalu. Čak ni stručnjaci ne razumiju u potpunosti mehanizam reguliranja imuniteta u trudnoći.

I dok pad imuniteta u trudnoći štiti dijete, istovremeno čini ženu skloniju bolestima i osjetljivijom na razne viruse i bakterije. Također, kod žena s nekim bolestima vezanim uz imunitet, ovisno o tipu bolesti, stanje se može pogoršati ili poboljšati.

Bez obzira na pad imuniteta mnoge infekcije u trudnoće s mogu spriječiti. Ako poduzimate malene, ali svakodnevne preventivne radnje i mjere opreza, dugoročno smanjujete rizike razvoja bolesti. Ono osnovno što trebate činiti je:

  • Redovito perite ruke sapunom i vodom, posebno nakon korištenja javnih prostora, kupaonice, pripreme svježeg mesa, voća i povrća, te nakon kod igre s manjom djecom.
  • Hranu koju pripremate dobro termički obradite.
  • Nemojte piti nepasterizirano svježe mlijeko, ni druge nepasterizirana mliječne proizvode.
  • Nemojte dijeliti pribor za jelo, šalice i jesti iz iste zdjele s drugim ljudima.
  • Hranite se zdravo, dovoljno boravite na svježem zraku, a u dogovoru s liječnikom uzmite suplemente vitamina i minerala.

Iako je u trudnoći žena sklonija zaraznim bolestima, trudnoća nije bolest, nego zdravo stanje u nekom razdoblju ženinog života, kroz koje većina žena prođe jednom ili više puta tijekom života. Zbog toga kada ste trudni nikako se ne trebate tretirati kao da ste bolesni. Međutim, za vrijeme trudnoće treba biti oprezan, jer određene bolesti u trudnoći mogu naškoditi bebi, a i one koje nemaj utjecaja na plod u maternici, koje su inače za odrasle osobe bezazlene, mogu se u trudnoći zakomplicirati i postati ozbiljne. Većina infekcija koje se pojavljuju u trudnoći opasne su samo za majku, ali postoje i one koje se mogu prenijeti i kroz placentu ili za vrijeme poroda na bebu, a sve to povećava rizike od komplikacija, bilo u trudnoći ili pri porodu.

Vezano:

Jačanje imuniteta u trudnoći

Bolesti koje mogu naštetiti bebi u trudnoći