18. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Vrtoglavica u trudnoći

Vrtoglavica u trudnoći

 

Smanjenje broja eritrocita, koji prenose kisik kroz tijelo, može se odraziti pojavom vrtoglavice, pa čak i gubitkom svijesti. Česte nuspojave trudnoće su i pad krvnog tlaka i razine šećera u krvi, što također uzrokuje nesvjestice.

Preventivno će djelovati:

– Uzimanje visokoproteinskih namirnica, kao što su sir i jogurt, koji sprečavaju nagle padove šećera u krvi. Ipak, izbjegavajte slatkiše, jer oni izazivaju velike oscilacije glukoze u krvi (nagli porast, a potom pad).

– Kada se podižete iz sjedećeg, ili ležećeg položaja, onda to činite polako i pažljivo. Ukoliko vam se zavrti u glavi, legnite i podignite noge na jastuk da bi se krv vratila u gornje dijelove tijela i u mozak. Ili, spustite glavu između koljena.

– Nemojte ležati na leđima. Zbog uvećane težine, možete pritisnuti glavne krvne žile, a naročito na kraju trudnoće. Zato je bolje da ležite na boku.

Jake vrtoglavice ponekad mogu biti znak anemije, zbog čega se obavezno treba obratiti liječniku. Također, odlazak kod liječnika je neophodan u slučaju da gubite svijest, ili osjećate snažnu vrtoglavicu, naročito na kraju trudnoće, jer bi to mogli biti znaci visokog krvnog tlaka.