16. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi u trudnoći

 

Hemoroidi su, zapravo, proširene vene u anusu, koje se mogu pojaviti i na njegovoj vanjskoj strani. Ponekad su praćeni bolom, svrabom ili krvarenjem. Kao i u slučaju proširenih vena, tokom trudnoće se povećava sklonost pojavi hemoroida, jer hormoni trudnoće šire krvne žile, a rizik povećava i pritisak koji beba vrši na njih.

– Pijte mnogo vode – Tako ćete spriječiti pojavu konstipacije, koja uzrokuje veći pritisak i napor za debelo crijevo. Također, jedite namirnice koje sadrže balastne materije.

– Koristite mast protiv hemoroida – U ljekarnama postoje mnogi preparati kojima se ublažavaju svrab i bol uslijed nastanka hemoroida, ali možete se poslužiti i oblogama, hladnim ili toplim. Isprobajte koja metoda vam najviše odgovara.

– Izbjegavajte dugo sjedenje – Dugotrajno sjedenje povećava pritisak na mišiće dna karlice čime se pogoršava stanje hemoroida.

– Izvodite Kegelove vježbe – Ove vježbe poboljšavaju cirkulaciju i rad sustava za probavu: stisnite mišić dna karlice kao da želite zaustaviti mlaz mokraće, ostanite u tom položaju pet sekundi, a zatim opustite mišić. Ponavljajte vježbu svakog dana po deset puta.

– Vodite računa o higijeni – Nakon pražnjenja crijeva obavezno se operite toplom vodom i sapunom.

Obratite se liječniku ako primijetite krvarenje iz anusa da biste eliminirali druge, možda ozbiljnije, problem.