23. travnja 2024.

Trudnoća

COVER magazin

Koliko tjedana traje trudnoća i zašto je svih 40 tjedana trudnoće važno?

Svaka trudnica kada se približi terminu poroda počinje priželjkivati porod što prije kako bi upoznala svoje maleno dijete...

Zbog čega je svih 40 tjedana trudnoće važno

Koliko tjedana traje trudnoća i zašto je svih 40 tjedana trudnoće važno?

Kada se općenito postavi pitanje koliko tjedana traje trudnoća odgovara se 40 tjedana, ipak normalna trudnoća može trajati od 37 do 42 tjedna. Bilo kad da se rodi beba u prozoru od ovih 5 tjedana smatrat će se kako je beba stigla u normalnom terminu.

Ako se beba rodi prije 37. tjedna, smatrat će se prijevremeno rođenom bebom. Obično se ne dozvoljava da trudnoća traje dulje od 42 tjedna jer sa sobom nosi određen rizike, pa liječnici uz medikamente izazivaju umjetne trudove i kontrakcije i potiču porod.

Koliko tjedana traje trudnoća

Stručna literatura kaže kako trudnoća traje 40.tjedana, ali može trajati i 15. tjedana kraće ili dva tjedna duže. Smatra se kako je najraniji tjedan u kojem beba može preživjeti kada se rodi 22. tjedan trudnoće. U 22. tjednu trudnoće rođena beba ima 0-10% šansi da preživi. Bebe rođene dva tjedna kasnije s 24. tjedna trudnoće imaju već šanse za preživljavanje 40-70 posto.

Većina beba rađa se između 37. i 41. tjedna trudnoće, oko 25 posto beba rađa se u 40. tjednu, dok se procjenjuje da se tek 5 posto beba rodi na prethodno izračunati termin poroda.

Na duljinu vaše trudnoće utjecat će i koliko je vremena oplođenom jajašcu bilo potrebno za implantaciju na stijenku maternice. Radi se o danima, ali kada se nekoliko faktora zbroji, može se doći i do tjedan dana razlike u pojedinim trudnoćama.

Zbog čega je svih 40 tjedana trudnoće važno?

Svaka trudnica kada se približi terminu poroda počinje priželjkivati porod što prije kako bi upoznala svoje maleno dijete, međutim najnovija saznanja ukazuju kako je svaki tjedan za dijete važan, bez obzira što se smatra kako je porod “u terminu” već iza 37. tjedna.

Mozak je organ vašeg djeteta koji se intenzivno razvija u zadnjim tjednima pred porod, pa je svaki dan koji je beba u vama bitan. Dio mozga koji se koristi za razmišljanje udvostručit će svoju veličinu u posljednjih nekoliko tjedana trudnoće. Ukupno mozak bebe u 35. tjednu trudnoće teži samo 2/3 ukupne težine koju će imati s 40 tjedana.

Naravno, najčešće roditi prijevremeno nije vaš izbor, ali često žene znaju tražiti neopravdano prijevremeni porod. Naravno, ukoliko vaše medicinsko stanje zahtjeva prijevremeni porod na njega će vas uputiti liječnik i vaša će beba nadoknaditi s vremenom i izjednačiti se s djecom rođenom u punom terminu. Međutim, ako je prijevremeni porod vaša želja bez medicinske potrebe pokušajte se oduprijeti  inzistiranju na prijevremenom porodu.

Nemojte nište požurivati, ali ni odgađati. Treba pratiti svoje tijelo i uvažavati mišljenje medicinskog osoblja. Kombinacija slušanja vlastitog instinkta i liječnika je najbolja.

Prijevremeni porod

U nekim slučajevima prijevremeni porod je planiran jer je za bebu u određenim situacijama sigurnije da se rodi prije nego kasnije. To može biti radi zdravstvenog stanja majke (na primjer preeklampsija) ili nekih stanja kod bebe. Takav porod se naziva planirani prijevremeni porod.

Većina prijevremenih poroda se događa spontano, samo od sebe bez lijekova ili medicinske intervencije. Ne treba se plašiti prijevremenog poroda. Naravno, svi bi odabrali školsku situaciju trudnoće ili poroda, ali to u većini slučajeva nije moguće. Nakon što se prijevremena beba rodi, obučeno za takve situacije medicinsko osoblje će se pobrinuti da vašoj bebi ništa ne manjka i da se beba i dalje razvija što je moguće bolje. Ovo može biti teško razdoblje za vas, ali treba imati u vidu da nakon što prođe kritično razdoblje moći ćete uživati s bebom.

Porod nakon 42. tjedna

Vrlo malo beba se rađa u 42. ili iza 42. tjedna. Zbog povećanih rizika nakon što trudnoća pređe 40. tjedan obično se inducira porod prije 42. tjedna.

Vezano – Kako se računaju tjedni, mjeseci i tromjesečja u trudnoći

Trudnoća po tjednima