Je li previše ultrazvuka tijekom trudnoće štetno?

Je li previše ultrazvuka tijekom trudnoće štetno?

Čini se kako mnogo priča u trudnoći i o trudnoći se svodi na premalo ili previše. Vježbam li previše? Jedem li previše? Nosim li preteške stvari? Debljam li se previše? Raste li mi previše trbuh? Sva ova pitanja se postavljaju i s premalo. Ne čudi da se jednako pitanje postavlja vezano i uz ultrazvuk.

Što se tiče ovog pitanja, je li previše ultrazvuka tijekom trudnoće štetno, trudnice mogu odahnuti, jer ne postoje dokazi da je ultrazvuk i na koji način štetan za majku ili bebu u trbuhu. Ultrazvuk je običan zvuk, samo visoke frekvencije.
Dr. Allison Hill, autor knjige Your Pregnancy, Your Way, govori kako se ultrazvuk koristi od 1950. godine, te da ne sadrži nikakva zračenja kao recimo rendgen. Analiza oko 50 znanstvenih istraživanja pokazala je kako ultrazvuk ne predstavlja nikakav rizik ni za mamu ni za bebu.

Ultrazvuke treba koristiti prema preporuci liječnika, onoliko puta koliko liječnik, ginekolog koji vodi trudnoću procijeni da ih treba.

Najmanje se uobičajeno provode tri ultrazvuka, jedan na početku trudnoće kako bi se utvrdilo trajanje trudnoće i termin poroda, jedan pri kraju prvog tromjesečja i jedan u trećem tromjesečju između 30 i 34 tjedna. Ovdje se govori o detaljnijim pregledima ultrazvukom, ali uobičajeno je i da ginekolog, ako u ordinaciji ima ultrazvuk, radi i kraći rutinski pregled prilikom svakog posjeta.

 

Štetnost ultrazvuka u trudnoći – Trudnoća (covermagazin.com)

Štetnost ultrazvuka u trudnoći