COVERmagazin.com

Nesanica u trudnoći

Umor, bezvoljnost, pospanost i frustriranost, sve su to posljedice poteškoća u spavanju tijekom trudnoće koje pogađaju više od tri četvrtine trudnica.

Nesanica tijekom trudnoće je nemogućnost da spavate cijelu noć. Razlozi mogu biti mnogobrojni, a uključuju faktore poput hormonalnih promjena, potrebe za čestim uriniranjem, žgaravice, grčeva, predporođajne anksioznosti, te ponekad i nedovoljno fizičke aktivnosti tijekom dana.

Važno je da znate kod nesanice u trudnoći da vjerojatno spavate više nego što mislite, jer vam se budne minute mogu otegnuti, a dijelovi noći dok spavate činiti kraćima. Također, bitno je naglasiti da nesanica u trudnoći ne može naškoditi vašem djetetu, veću štetu mu može nanijeti vaša zabrinutost, bilo oko uzroka nesanice ili zbog nesanice.

Kako smanjiti nesanicu u trudnoći:

– Izbjegavajte kofein u popodnevnim satima jer on može biti jak stimulans i držati vas budnima.

– Nemojte večeru jesti previše kasno. S punim želudcem nesanica će biti izraženija.

– Ispunite svoje dnevne potrebe za vodom i tekućinom kroz prvi dio dana i popodne. Izbjegavajte puno tekućine u večernjim satima.

– Budite maksimalno aktivni koliko vam liječnik dopusti, ali nemojte vježbati netom prije odlaska u krevet.

– Učinite sobu i krevet što ugodnijima za spavanje. Neka posteljina bude ugodnog mirisa, zrak svjež, prostorija dovoljno tamna i uredna.

– Nemojte obavljati dnevne aktivnosti u krevetu. Krevet neka vam bude rezerviran za spavanje.

– Nemojte koristiti tablete za spavanje kod nesanice u trudnoću, čak ni one biljnog porijekla prije nego što se konzultirate s liječnikom.

– Nemojte brojati sate i gledati na sat. U nekim fazama života treba nam više sna u nekim manje, pa umjesto da težite za savršenih osam sati sna shvatite ovo kao pripremu za dolazak djeteta kada ćete zbog djeteta morati buditi se nekoliko puta tijekom noći.

– Nemojte brinuti u krevetu. Budne sate shvatite također kao odmor. Dok ležite razmišljajte o lijepim stvarima i onome što vas opušta.

– Zdravo se hranite i pokušajte ne spavati u popodnevnim i večernjim satima. Ako ne možete cijeli dan izdržati budni, odspavajte prijepodne.  Progesteron je prirodni sedativ i žena tijekom prvog tromjesečja može biti toliko umorna da jedva drži oči otvorene, zbog toga ima potrebu prileći nekoliko puta tijekom dana, a previše sna tijekom dana rezultirat će nesanicom tijekom noći. Zdravom prehranom vratite energiju.

– Ukoliko tijekom noći osjećate grčeve popijte jedan šumeći magnezij dozvoljen trudnicama prije odlaska u krevet.

– Pokušajte uvijek ići u krevet i buditi se u isto vrijeme. To pomaže tijelu da refleksno nauči kada dolazi san.

– Ako se budite zbog noćnih mora, trebali biste znati da su one normalne u trudnoći i da se ne radi ni o kakvoj intuiciji. Mnoge trudnice sanjaju čudne snove o djetetu, porođaju i sličnim stvarima. Nemojte snove povezivati s javom ili bilo kakvim predosjećajem, jer hormonalne promjene, a ne intuicija uzrokuju noćne more u trudnoći.

– Ponekad je nesanica u trudnoći jedan od simptoma depresije u trudnoći. Bilo bi dobro da razgovarate s liječnikom ako je nesanica povezana s depresivnim mislima, melankolijom i pesimizmom.

– Dobra pozicija, položaj tijela može smanjiti napetost i pomoći vam da lakše zaspite. Nemojte spavati na leđima, jer to može staviti pritisak na krvne žile koje se nalaze u pozadini maternice. S druge strane taj položaj može opteretiti i kralježnicu, te uzrokovati bolove u leđima. Ipak, ako se probudite na leđima nema razloga zabrinutost. Ništa se neće dogoditi ako povremeno zaspite na leđima, bez obzira što taj položaj treba izbjegavati. Kvalitetni jastuci za spavanje u trudnoći mogu vam pomoći da se bolje odmorite i kvalitetnije spavate. Isprobavajte različite kombinacije dok ne otkrijete položaj nogu koji vam najbolje odgovara. Ako izbjegavate i spavanje na trbuhu, ostaju vam bočni položaji, koji se preporučuju za spavanje u trudnoći.

Vezano – NesanicaDobro spavanje