Kako težina utječe na plodnost

8. travnja 2017. 0 By Trudnoća COVER magazin

Kako težina utječe na plodnost

Kako težina utječe na plodnost

Možda niste znali, ali nezdrava težina osim što nosi mnoge druge zdravstvene rizike, može utjecati na plodnost, te smanjiti šanse za trudnoću.  Ako imate problema s plodnosti, možda bi bilo dobro da provjerite indeks tjelesne mase.

Smatra se kako je normalna tjelesna težina idealna za trudnoću, jer kao što prevelika težina može negativno utjecati na plodnost, posebno kod žena s policističnim jajnicima, tako i pothranjenost ima negativan utjecaj.

Smatra se kako je indeks tjelesne mase između 18,50 i 24,9 najpogodniji za trudnoću. Indeks tjelesne mase se računa tako da  težinu u kilogramima podijelite s kvadratom visine u metrima. Kalkulator za izračun tjelesne mase možete pronaći ovdje: Indeks tjelesne mase. Sa svakim ITM bodom iznad normalne šanse za trudnoću se smanjuju za oko 4 posto počevši od 29. Tako će žene koje su jako pretile i imaju ITM između 35 i 40 imati 23% do 43% manje šanse za trudnoću, čak i kada imaju uredne cikluse.

S druge strane nizak indeks tjelesne mase, posebno ako je kombiniran sa stresom i nezdravim životnim stilom, može narušiti hormonalnu ravnotežu, te često uzrokovati neredovite ili potpuni izostanak menstruacije.

Ako pokušavate zanijeti, održavajte indeks tjelesne mase unutar normalnih granica. Naravno, nikakve stroge dijete se ne preporučuju jer one mogu smanjiti opskrbu tijela nutrijentima i tako utjecati na plodnost, nego treba voditi zdrav životni stil. Takav stil života povećat će šanse za trudnoću, tako što će dovesti odnos kilograma i visine u normalu.  Ako u dnevnu rutinu uključite 30 minuta brzog hodanja i smanjite unos dnevnih kalorija za 200, izgubit ćete 15 kilograma u godinu dana (nešto više od 1 kg mjesečno).