6. prosinca 2023.

COVER magazin.com

Life & style portal

Indeks tjelesne mase – ITM KALKULATOR i vizualni prikaz pretilosti –

INDEKS TJELESNE MASE (ITM) - BODY MASS INDEX - KALKULATOR

INDEKS TJELESNE MASE (ITM) – BODY MASS INDEX (BMI) – KALKULATOR

Indeks tjelesne mase dobijete tako da težinu tijela podijelite s kvadratom visine tijela u metrima.

Indeks tjelesne mase formula

Formula za izračun je  Težina : (visina)² = ITM

Ili ukoliko vam matematika nije jača strana možete se poslužiti našim ITM kalkulatorom.

Indeks tjelesne mase – ITM kalkulator

ITM kalkulator će izračunati vaš indeks tjelesne mase, a na slikama ispod kroz vizualni prikaz potražite kako izgleda objektivno osoba s vašim indeksom tjelesne mase. Također, možete provjeriti u tablici kako biste izgledali da imate veći ili manji indeks tjelesne mase.

Za usporedbu, možete pogledati ilustracije ispod kako izgleda prosječna osoba s vašim indeksom tjelesne mase.

Indeks tjelesne mase (ITM) – vizualni prikaz

A u tablici ispod možete pronaći koliki bi vam bio indeks tjelesne mase s nekom drugim brojem kilograma. Prvo pronađite svoju visinu u prvom stupcu, zatim odgovarajuću težinu, te na dnu tablice u istom stupcu provjerite ITM. Ispod tablice možete pronaći i vizualni prikaz izgleda osoba prema indeksu tjelesne mase.

Na linku ispod možete pogledati koliki index tjelesne mase imaju popularne zvijezde:

Koliko su teške zvijezde na svoju visinu 

Zbog čega je bitan indeks tjelesne mase

Indeks tjelesne mase je odličan način da utvrdite je li vaša težina prikladna za vašu visinu. Iako nije indeks tjelesne mase uvijek jedina mjera pretilosti, u pravilu što veći imate indeks tjelesne mase to ste deblji, a s time se povećavaju i vaši zdravstveni rizici. Mnogi će reći kako idealnu težinu imaju osobe koje imaju indeks tjelesne mase između 19 i 22, ali ipak treba razlikovati idealnu težinu od zdrave. Sve između 19 i 25 je zdrave tjelesna težina.

Nekad se umjesto indeksa tjelesne mase koristila jednostavna formula kojom se od visine u centimetrima za žene oduzimalo 110, a za muškarce 100, te bi se dobila idealna tjelesna težina u kg. Tako bi se za žensku osobu visine 173cm idealnom smatrala težina od 63 kg. (173 -110 =63). Međutim, pokazalo se da iako se tako može izračunati idealna tjelesna težina, da je zdrava težina mnogo širi pojam od jedne brojke, te se indeks tjelesne mase uzima kao bolji pokazatelj, jer daje vrijednosti u određenom rasponu.

Indeks tjelesne mase će vam brzinski odrediti spadate li u skupinu pretilih, normalnih ili osoba niske težine, iako treba uzeti mnoge druge faktore, primjerice mišićavost tijela, u obzir. Upravo zbog brzini izračuna toliko je popularan pokazatelj, a mnogi govore kako je još uvijek i zdravstveno najutemeljeniji.

Budući da se izračun indeksa tjelesne mase temelji na visini i težini smanjujući težinu smanjit ćete i svoj indeks tjelesne mase, te se staviti u grupu s manje zdravstvenih rizika.

Je li indeks tjelesne mase pouzdan pokazatelj?

Mnogi znanstvenici u novije vrijeme tvrde kako je od indeksa tjelesne mase mjerenje struka mnogo pouzdaniji pokazatelj kada se radi o potencijalnom zdravstvenom riziku, jer su masne nakupine nataložene oko struka mnogo opasnije za tijelo od onih bilo gdje drugo. Što znači da osoba može imati normalnu težinu, ali ukoliko ima prevelik trbuh ima veće rizike razvoja srčanih oboljenja od osobe koja upada u skupinu s prekomjernom tjelesnom težinom, ali su kilogrami ravnomjerno raspodijeljeni.

U ugroženu skupinu spadaju žene struka preko 80 cm i muškarci s preko 94 cm, dok se struk preko 88 cm za žene i preko 102 cm kod muškaraca smatra rizičnim.

Struk se mjeri u srednjoj točci, između vrha kukova i zadnjeg rebra.

Stoga bi najbolje bilo uzeti u obzir oba pokazatelja, težinu ravnati prema ITM, a zatim ciljanom tjelovježbom dovesti struk granice normale.

Kalkulator indeksa tjelesne mase igra važnu ulogu u procjeni zdravlja osobe, jer pretilost je jedan od najznačajnijih rizika za razvoj raznih ozbiljnih oboljenja, bez obzira gdje su masnoće u konačnici smještene, ali i procjene vlastitog izgleda.

U tekstu smo obradili teme: 

  • kalkulator za izračun indeksa tjelesne mase
  • tablicu kako biste mogli provjeriti koji indeks tjelesne mase možete imati s nekim drugim brojem kilograma
  • slikoviti prikaz kako izgledaju osobe s određenim indeksom tjelesne mase
  • Više informacija o indeksu tjelesne mase i pojašnjenje zbog čega je on bitan.

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST