29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

7 čudotvornih namirnica koje trebate jesti svaki dan jer vraćaju vitalnost

Uravnotežena i raznolika prehrana trebala bi biti cilj svakog zdravog prehrambenog plana i zdravog životnog stila...

7 čudotvornih namirnica koje trebate jesti svaki dan jer vraćaju vitalnost

Uravnotežena i raznolika prehrana trebala bi biti cilj svakog zdravog prehrambenog plana i zdravog životnog stila.

Posebno u proljeće kod mnogih ljudi se javlja umor, bezvoljnost, što zbog nedostatka sunca i kretanja, a što zbog monotone prehrane. Konzumirajući ove namirnice vratit ćete energiju u vrlo kratkom roku, a posebno ih trebate jesti ukoliko se osjećate malaksalo i umorno.

-1- Brokuli

Gotovo da nema bolesti u čijem liječenju brokuli ne pomažu.  Ovo su samo neke od znanstveno dokazanih prednosti.

Iako se tek od nedavno upozorava na zdravstvenu vrijednost brokule, već o njima mnogo znamo, a možemo ih kupiti i u ljekarnama u obliku kapsula, te ih uzimati kao dodatak svakodnevnoj  prehrani. Ipak, preporučujemo, ukoliko je moguće da koristite svježe.

Sezona brokula je u rano proljeće ili kasnu jesen, što znači da je upravo sada njihovo prirodno razdoblje branja.  Ipak, kada je kupujete pripazite da su cvjetovi čvrsti, zeleni, stapka svježa, te da po sebi nemaju nikakvih mrlja ni znakova kvarenja. Tako ćete prepoznati svježije brokule.    Njen sastav je nutricionistički kvalitetan, a svojstva su zaista velika. Izdvojimo npr.  vitamin C  kojeg ima čak više od naranče.

Brokule štite od mnogobrojnih bolesti i zdravstvenih problema. Najčešće ih spominju u kontekstu raka. Smatra se da brokuli sprječavaju razvoj različitih vrsta zloćudnih tumora.

Njihovi antikancerogeni sastojci potiču organizam na proizvodnju zaštitnih enzima, te sprječavaju da kancerogene tvari oštete zdrave stanice.

Zbog velike količine već spomenutog vitamina C, te betakarotena i ostalih antioksidanata neutralizira slobodne radikale, štiti od preranog starenja, a zbog luteina u svom sastavu povoljno djeluje i na zdravlje očiju.

Olakšava probavu, u crijevima djeluje poput spužve, te sprječava zatvor.

Smanjuje kolesterol u krvi i pomaže otklanjanju štetnih sastojaka koji uzrokuju nastanak bolesti kože i kose.

Brokule je najbolje kuhati isti dan kada su kupljene, te je čuvajte najdulje 3 – 4 dana u hladioniku prije kuhanja.  Ako kupujete onu iz  hladnjaka skuhajte je neodmrznutu.

Kako biste očuvali što više sastojaka najbolje je da je kuhate na pari ili u mikrovalnoj pećnici.  Podijelite je na cvjetove jednake veličine, a kako je stapke potrebno kuhati nešto duže njih narežite na sitnije listiće, pa će im vrijeme kuhanja biti jednako.

Recepti od brokule

-2- Šumsko voće (borovnice, kupine, brusnice, jagode…)

Jagode

Većina nutricionističkih osobina jagoda odnosi se na prave, prirodno uzgojene ili najbolje šumske jagode. Te bi bilo najbolje njih koristiti.

U svibnju i lipnju se beru listovi, a u lipnju i srpnju plodovi.  Najbolje ih je brati na što sunčanijem mjestu jer tada imaju najviše vitamina C.

Jagode se najčešće jedu zbog ugodnog okusa, ali su itekako korisne za zdravlje. Njima se liječe bubrežne bolesti, pospješuju probavu i jačaju organizam, posebno doda li im se šećer ili slatko vrhnje.  Nažalost, dijabetičari ih ne smiju uključiti u svoju dijetnu prehranu.

Sok od jagoda osobito pomaže astmatičnim ljudima.

Recepti jagode

Borovnice

Borovnice se sve češće spominju u kontekstu zdrave prehrane, a najpoznatija su namirnica koja čuva zdravlje očiju.  Već prepoznate kao supernamirnica otkriveno je kako borovnice pomažu i mršavljenju. „Borovnice reduciraju nastanak masnih jastučića   koji se formiraju u tijelu“, kaže autor studije Shiwani Moghe, profesor s Texas Woman’s University. Na taj način borovnice u prehrani olakšavaju mršavljenje, te smanjuju nakupljanje novih masnih naslaga u tijelu.

Recepti borovnice

Trebali biste kombinirati kroz tjedan različite  vrste šumskog voća ili svaki dan po malo nekog drugog.

Maline recepti

-3- Špinat

Špinat je najpoznatiji po svome djelovanju na zdravlje krvi, ali pomaže kod mnogih drugih bolesti. Mnogi ga ne vole, ali špinat je važna namirnica posebno za muškarce. Potiče seksualno uzbuđenje, čuva zdravlje vašeg srca, pomaže u izgradnji mišića, kostiju i pomaže očuvati zdrav vid. Izniman je nutrijent za povrat energije.

Recepti za jela sa špinatom

-4- Jaja

Jaja su dugo vremena bila smatrana «lošom» namirnicom kada je srce u pitanju. Međutim, nova istraživanja sugeriraju kako, ne samo da to nije istina, nego da su jaja neka vrsta «super-namirnice».

Prema najnovijim saznanjima,  jaja u stvari štite organizam od srčanih bolesti, raka dojke, problema s očima, a mogu vam pomoći i da izgubite na težini. Jaja sadrže kolesterol i zbog toga su bila deklarirana kao loša, međutim jaja sadrže oko 13 esencijalnih sastojaka važnih za zdravlje.

Vitamin E u njima štiti od srčanih bolesti, vitamin D koristi dobrom zdravlju kostiju, a njihovo bogatstvo vitaminom B i vitaminom A olakšava vitalne funkcije organizma.
Prema istom istraživanju teenagerice koje jedu jedno jaje dnevno osiguravaju sebi zaštitu od raka dojke u kasnijim godinama. Lutein u jajima pomaže sprječavanju problema s nekim bolestima očiju.

Recepti za jela od jaja

-5- Jogurt

Jogurt pomaže u borbi protiv tumora, izgradnji kostiju, jača imunitet… Posebno su zdravi jer  u sebi imaju zdrave bakterije, probiotike. Među ostalim štite od mnogih bolesti, baš zbog probiotika.

Vraća energiju i osnažuje organizam.

-6- Orašasti plodovi (orasi, bademi, kikiriki, lješnjaci, pistacije, orašćići, makadamija…)

Redovita konzumacija oraha može smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke, tvrde znanstvenici. Dobivene rezultate istraživači objašnjavaju pozitivnim utjecajem sastojaka oraha, primjerice omega-3 masnih kiselina, antioksidansa i fitosterola, za koje su već ranije studije pokazale kako mogu smanjiti izglede za razvoj karcinoma. Neka ranije provedena istraživanja su pokazala i kako konzumacija oraha pri kraju obroka može ublažiti negativan utjecaj koji masna hrana ima na krvne žile.

Bademi mogu ojačati imunološki sustav organizma te reducirati upalne procese, tvrde znanstvenici.  Vjeruje se da bademi mogu imati značajan učinak u tretiranju niza zaraznih i kroničnih bolesti. Bademi su doveli do izlučivanja spojeva povezanih s imunološkom reakcijom unutar stanica, bez obzira na to jesu li stanice bile inficirane virusom herpesa.
Pod utjecajem ekstrakata badema je došlo do značajnog slabljenja replikacije virusa HSV-2 što sugerira kako je riječ o dosad nepoznatim antivirusnim agensima.

Svi nabrojeni orašasti plodovi su super zdravi i vraćaju energiju. Rasporedite ih na cijeli tjedan i svaki dan po malo grickajte. Od svakog ćete imati koristi.

-7- Sjemenke (Chia, bučine, suncokretove, sezam, makove, lenene…)

Bundevine sjemenke odrežavaju mladoliki izgled i organizam mladim, sezamove sjemenke pobjeđuju stres, lanene sjemenke se bore gotovo protiv svih bolesti, suncokretove sjemenke vrijedan su borac protiv isušene kože… Jedna žlica sjemenki dnevno pomoći će vam očuvati vitalnost, vratiti energiju i mladoliki osjećaj.