Koliko kalorija ima JOGURT, kefir, voćni jogurt

Koliko kalorija ima jogurt, kefir, voćni jogurt

Koliko kalorija ima jogurt, kefir, voćni jogurt

Jogurt je proizvod koji se dobiva fermentacijom mlijeka. Kalorije u jogurtima ovise o udjelu mliječne masti, ali i ostalim dodanim sastojcima. Dakle ne sadrže svi jogurti jednak broj kalorija.

I kalorije i sastojci će varirati ovisno o više faktora, vrstama jogurta, dodacima, te će se i sastav i kalorije razlikovati između domaćeg i kupovnog jogurta.

JOGURT kalorije – Koliko kalorija ima jogurt?

Koliko jogurt ima kalorija? Jogurt će ovisno o masnoći mlijeka, ali i načinu pripreme imati drugačiji broj kalorija. Jogurt u prosjeku sadrži 72 kalorije na 100 grama.

Jogurt ima 72 kalorije na 100 grama.

Jedna čaša jogurta ima 200 grama te će tako čaša jogurta ima 144 kalorije.

Jedan jogurt ima 144 kalorije.

Kremasti jogurt ili slične masnije varijante jogurta će imati značajno, ponekad i duplo više kalorija od običnog tekućeg jogurta.

Koliko će kalorija imati pakiranje ovisi o veličini, te vodite o tome računa budući da mala pakiranja variraju od 120 do 250 grama, ali mogu biti i veća. Osim kalorija trebalo bi voditi računa i o sastavu jogurta, da li se dodaje voće, ili umjetni zaslađivači, te da neke vrste jogurta sadrže dodatni šećer, aditive i slično.

S obzirom da prednosti konzumiranja jogurta, na njegovo pozitivno djelovanje na organizam, posebno na probavni sustav, i na dijetama za mršavljenje dobro je ukomponirati i jogurt. Iako jedna čaša jogurta ima 144 kalorije, prednosti su brojne, te to nisu kalorije koji se treba samo tako odreći kada se pokušava smanjiti unos kalorija.

GRČKI jogurt kalorije – Koliko kalorija ima grčki jogurt?

Grčki jogurt ima 115 kalorija na 100 grama.

Jedno pakiranje ima 150 grama te će ono imati 172 kalorije.

Jedan grčki jogurt ima 172 kalorije.

Kalorije u grčkom jogurtu – detaljnije:

  • Vilikis Natur grčki jogurt ima 115 kalorija na 100 grama grčkog jogurta.
  • Belje Kravica Kraljica Grčki tip jogurta natur ima 129 kalorija na 100 grama grčkog jogurta.
  • Belje Kravica Kraljica Grčki tip jogurta jagoda ima 143 kalorije na 100 grama grčkog jogurta.
  • Dukatos Grčki tip jogurta ima 125 kalorija na 100 grama grčkogh jogurta.

Jedno pakiranje od 150 grama će imati kako slijedi:

  • Vilikis Natur grčki jogurt 150 g ima 172 kalorije.
  • Belje Kravica Kraljica Grčki tip jogurta natur 150 g ima 193 kalorija.
  • Belje Kravica Kraljica Grčki tip jogurta jagoda 150 g ima 214 kalorija.
  • Dukatos Grčki tip jogurta ima 187 kalorija.

KEFIR kalorije – Koliko kalorija ima kefir?

Kefir ima 44 kalorije na 100 grama.

VOĆNI JOGURT kalorije – Koliko kalorija ima voćni jogurt?

Voćni jogurt ima 88 kalorija na 100 grama.

Kalorije u voćnom jogurtu osciliraju ovisno o sastojcima kao i o mliječnoj masti. Prema vrstama donosimo pregled na 100 grama voćnog jogurta:

  • Actimel Voćni jogurt bez dodanog šećera – 27 kalorija
  • Belje Kravica Kraljica Probitas tekući voćni jogurt okus jagode – 72 kalorije
  • Dukat B.Aktiv jogurt voćni borovnica i banana – 78 kalorija
  • Dukat B.Aktiv jogurt voćni jabuka naranča i banana – 69 kalorija
  • Dukat B.Aktiv jogurt voćni vagoda i ananas – 68 kalorija
  • Dukat B.Aktiv LGG jogurt jagoda – 66 kalorija
  • Dukat B.Aktiv voćni jogurt acai- šumski mix – 76 kalorija
  • Freska Top voćni vanilija jogurt – 117 kalorija
  • Freska voćni jogurt jagoda – 88 kalorija
  • Jogobella classic voćni jogurt – 100 kalorija
  • Vindija Fortia jogurt borovnica i bazga – 83 kalorije
  • Vindija Fortia jogurt višnja – 72 kalorije
  • Zott Jogobella voćni jogurt – 89 kalorija

Jogurt – prednosti i djelovanje

Postoje brojne vrste jogurta, one se razlikuju prema raznim faktorima, od načina izrade, dodacima, udjelu masnoće, prema konzistenciji se razlikuje tekući i čvrsti jogurt… U osnovi se jogurt radi od kravljeg mlijeka, fermentacijom uz mikroorganizme Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus termophilus.

Jogurt prema masnoći se dijele na:

  • nemasne jogurte koji imaju do 1% mliječne masti
  • djelomično obrane 1,5 do 2% m.m.
  • te one s preko 3% udjela mliječne masti.

Kako bi iskoristili prednosti jogurta i njegove konzumacije na zdravlje, a istovremeno smanjiti neke negativne efekte prvo na što bi trebalo obratiti pažnju je dodani šećer.

Jogurt je namirnica koja za konzumiranje ima brojne prednosti, no, bilo bi bolje birati one bez dodanog šećera. To bi trebalo provjeriti u sastavu. Brojni su jogurti u kojima je naglašeno da se s nečim bili bez nečega. No, dok naglašavaju prisutnost nečega, možda ne spominju i nešto drugo poput šećera. Stoga je sastav kod izbora jogurta bolji orijentir od marketinškog naglašavanja nečega.

Kod izbora jogurta s 0% mliječne masti ili sa dosta sniženim udjelom mliječne masti također treba obratiti pažnju na sastav budući da se često u takve jogurte dodaju aditivi, škrob i slično kako bi jogurt i dalje bio kremast, a tu kremoznost gubi sa smanjivanjem udjela mliječne masti.

Jogurt se može konzumirati u različitim dijelovima dana, kao obrok ili međuobrok.

Istraživanje koje je pratilo konzumiranje jogurta kao predjela pokazalo je da prednosti jogurta dolaze još više do izražaja. Jogurt kao predjelo može djelovati protuupalno, na snižavanje krvnog tlaka, bolji rad probavnog sustava…

Zdravstvene prednosti konzumiranja jogurta

Prednosti konzumiranja jogurta su što pomaže obnovi crijevne mikroflore, te pomaže u sprječavanju razvoja infekcija probavnog sustava, odnosno doprinosi zdravlju probavnog sustava.

Jogurt djeluje na reguliranje želučane kiseline te smanjuje rizike od gastritisa i čira na želucu. Jogurt može pomoći u blokiranju bakterije H. Pylori. Više o H. Pylori i prirodnom liječenju: Helicobacter pylori (H.pylori) – prirodno liječenje – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Također jogurt općenito djeluje na imunološki sustav i pomaže u jačanju imunološkog sustava. Jogurt može pomoći i protiv alergija, vitamini, minerali i probiotici jačaju imunološki sustav te jačaju reakciju organizma na alergene.

Jogurt može pomoći smanjiti razinu kolesterola u krvi.

Jogurt može pomoći kod proljeva, odnosno u njegovom sprječavanju.

Jogurt može pomoći i kod mršavljenja, odnosno jogurt smanjuje rizike nastanka pretilosti. Može pomoći za bolju fizičku izvedbu, te optimizira potrošnju energije.

Jogurt je koristan i za jačanje kostiju. Jogurt sadrži vitamin D, magnezij, kalcij te druge bitne elemente za održavanje gustoće kostiju. Protuupalna svojstva jogurta smanjuju rizike od preranog trošenja kostiju, te smanjuju pojavljivanje bolova.

Koliko jogurta dnevno jesti?

Jogurt je namirnica koja se može konzumirati svaki dan, ali ovisno o zdravstvenom stanju svake osobe potrebno je često prilagoditi konzumiranje, tako i izabrati adekvatan tip jogurta.

Jogurt bi se trebao konzumirati jednom dnevno, no, to nije limit nego više donja granica, odnosno minimalna količina.

Kada jesti jogurt?

Jogurt je namirnica koja se može konzumirati u bilo koje doba dana, ovisno o stilu života i preferencijama. Često se konzumacija jogurta u tijeku dana veže uz navike, te je kod nekih uobičajena za doručak, kao među obrok, dok je kod nekih večera. S obzirom da nema nekih preporuka kada konzumirati jogurt, jednostavno ga je ubaciti u prehranu kada kome odgovara.

  • Jogurt za doručak – jogurt se često konzumira za doručak, ponekad je zamjena za mlijeko uz doručak, ponekad se miješa s voćem ili pahuljicama.
  • Jogurt poslije ručka – konzumacija jogurta poslije obroka može pomoći boljoj probavi obroka.
  • Jogurt za večeru – samostalno jogurt, ali i s voćem ili pahuljicama može biti dobar izbor za večeru, brzo se probavlja, lagan je…

Kod osoba koje imaju određene zdravstvene probleme i poteškoće, te probleme s probavom određenih namirnica, kao i da su alergične na njih, može se raditi o drugačijim potrebama te i količinu i vrijeme konzumiranja jogurta je potrebno prilagoditi.

Grčki jogurt

Grčki jogurt u posljednje vrijeme ima pravi boom, te se njegova popularnost povećava. Iako se radi o namirnici koja se dugo vremena konzumira, tek je u novije vrijeme postao popularan širom svijeta. Grčki jogurt je gust i kremast, odličan za doručak, uz pahuljice, ali i kao međuobrok.

Grčki jogurt se od običnog jogurta razlikuje u načinu pripreme, ali i prema konačnom rezultatu. Grčki jogurt je kremastiji i gušći od običnog jogurta. U početnoj fazi izrade grčkog jogurta se eliminira kiselija sirutka što kasnije očituje u kremoznosti, kao i okusu.

Kada se radi o nutritivnim karakteristikama grčkog jogurta one mogu dosta varirati ovisno o procesu pripreme grčkog jogurta, kao i dodacima. Grčki jogurt je bogat kalijem, kalcijem, natrijem, željezom, vitaminima…

Grčki jogurt se često spominje klao zdrava namirnica, a neke od prednosti konzumiranja grčkog jogurta su njegov utjecaj na probavni sustav, slično kao i obični jogurt i grčki jogurt sadrži mliječne fermente koji potpomažu crijevnu floru, može djelovati na jačanje imunološkog sustava, na jačanje kostiju…

Grčki jogurt može pomoći oporavku tijela nakon umora, što ga čini dobrim međuobrokom, posebno nakon tjelovježbe.

Prednost grčkog jogurta u poređenju s običnim je što se eliminira veći dio laktoze što ga čini lakše probavljivim. Također, u poređenju s običnim jogurtom grčki jogurt u pravilu sadrži manji udio natrija, te je prikladniji kod povišenog krvnog tlaka.

Nemasni jogurt – jogurt sa smanjenim udjelom masnoća

Nemasni jogurt sadrži manje masnoća od uobičajenog jogurta, te u pravilu u ovu skupinu spadaju jogurti koji imaju do 1% udjela mliječne masti.

Jogurt se radi od mlijeka, te ima brojne nutritivne karakteristike mlijeka, no zbog načina obrade se i razlikuje od mlijeka.

Nemasni jogurt ima manje kalorija od uobičajenog jogurta, no, bilo bi dobro obratiti pažnju na etiketu radi ostalih sastojaka, budući da se ponekad dodaju aditivi, škrob i slično kako bi i nemasni jogurt imao određenu dozu kremoznosti koju gubi s smanjenjem udjela mliječne masnoće.

Jogurt kalorije

Kalorije u jogurtu mogu varirati, ovisno o vrstama jogurta, ali mogu varirati i ostali sastojci koji se dodaju u jogurt, stoga osim kalorija u obzir treba uzeti i druge elemente koji u sastavu jogurta.

Pregled kalorija na 100 grama jogurta, kefira, voćnog jogurta donosimo u tablici kalorija:

b Aktiv LGG jogurt 1,5% m.m.kalorije u 100 gr:46kalorija
b Aktiv LGG Jogurt 1,5% m.m. acai-šumski mixkalorije u 100 gr:76kalorija
b Aktiv LGG jogurt 1,5% m.m. jagodakalorije u 100 gr:72kalorija
b Aktiv LGG jogurt 1,5% m.m. trešnjakalorije u 100 gr:74kalorija
b Aktiv LGG smoothie jagoda ananaskalorije u 100 gr:78kalorija
b Aktiv LGG smoothie sa žitaricama i komadićima voćakalorije u 100 gr:79kalorija
B Aktiv smoothie b’aktiv borovnica bananakalorije u 100 gr:78kalorija
Balans+ fermentirani mliječni proizvod 1% m.m.kalorije u 100 gr:41kalorija
Danone Fantasia krem jogurt sa čokoladnim kuglicamakalorije u 100 gr:150kalorija
Dukat acidofil 3,2% m.m.kalorije u 100 gr:60kalorija
Dukat čvrsti jogurt 3,2% m.m.kalorije u 100 gr:60kalorija
Dukat tekući jogurt 2,8% m.m.kalorije u 100 gr:56kalorija
Dukatos grčki tip jogurtakalorije u 100 gr:125kalorija
Dukatos grčki tip jogurta badem pistacijakalorije u 100 gr:146kalorija
Dukatos grčki tip jogurta crni ribiz cimetkalorije u 100 gr:139kalorija
Dukatos grčki tip jogurta jagodakalorije u 100 gr:135kalorija
Dukatos grčki tip jogurta naranča cimetkalorije u 100 gr:142kalorija
Freska Euforija krem jogurt stracciatellakalorije u 100 gr:155kalorija
Freska Top voćni vanilija jogurtkalorije u 100 gr:117kalorija
Freska voćni jogurt jagodakalorije u 100 gr:88kalorija
Jogobella classic voćni jogurtkalorije u 100 gr:100kalorija
Pilos tekući jogurt kalorije u 100 gr: 56 kalorija
Okusi zavičaja Kremasti jogurt kalorije u 100 gr: 125kalorija
Veronika sirutkakalorije u 100 gr:20kalorija
Veronika tekući jogurt 3,2% m.m.kalorije u 100 gr:58kalorija
Vilikis natur grčki jogurtkalorije u 100 gr:115kalorija
Z bregov acidofilno mlijeko 3,2% m.m.kalorije u 100 gr:60kalorija
Z bregov čvrsti jogurt 3,2% m.m.kalorije u 100 gr:64kalorija
Z bregov jogurt 0,9% m.mkalorije u 100 gr:45kalorija
Z bregov jogurt 2,8% m.m.kalorije u 100 gr:62kalorija
Z bregov kefir 3,5% m.m.kalorije u 100 gr:65kalorija
Z bregov kefir light 0,9% m.m.kalorije u 100 gr:41kalorija
Z bregov protein skyr jogurt šumsko voćekalorije u 100 gr:76kalorija
Z bregov protein skyr natur jogurtkalorije u 100 gr:62kalorija

Jogurt je namirnica koja se stoljećima konzumira, te se uvijek iznova ističu prednosti konzumacije jogurta. Jogurt se dobiva fermentacijom mlijeka te se može dobiti iz različitih vrsta mlijeka. Jogurti su bogati nutrijentima poput kalcija, B vitamina, magnezija, proteinima…

Jogurt pomaže održati zdravlje kostiju, pomaže u zaštiti od osteoporoze, ali može i dobro djelovati na probavu, jača imunološki sustav, pomaže u borbi protiv upala, te pozitivno djeluje na zdravlje srca.

Jogurti koji imaju određene dodatke u pravilu imaju i veći broj kalorija. Obični jogurt ima 72 kalorije na 100 grama, dok neke varijante jogurta mogu imati i do 150 kalorija na 100 grama.

Jogurt se može jednostavno dodati u prehranu tako da se konzumira samostalno. No, ukoliko ne preferirate jogurt na ovaj način ili želite neke promjene, jogurt možete jesti s pahuljicama ili u jogurt možete dodati nasjeckano voće ili napraviti domaći voćni jogurt. Osim toga jogurt se može dodati prilikom pravljenja domaćeg kruha.

Općenito se smatra da je za osobe koje podnose jogurt, te nemaju neke netolerancije, jogurt zdrava namirnica koja je dobar izbor za međuobrok.

Smrznuti jogurt je zanimljiv desert posebno u ljetnim mjesecima. Ovo je poseban tip jogurta koji ima kremastu strukturu i napravljen je kao alternativa sladoledu, dok je zadržao i elemente jogurta.

Smrznuti jogurt se može razlikovati po količini kalorija koje sadrži, no u prosjeku smrznuti jogurt sadrži oko 105 kalorija na 100 grama.

Jogurt sadrži manje laktoze od mlijeka, no i dalje sadrži laktozu, te osobe koje ne podnose laktozu trebaju biti pažljive i s jogurtom.

Vezano: