Koja je optimalna sobna temperatura?

Koja je optimalna sobna temperatura

Koja je optimalna sobna temperatura

Koja je optimalna sobna temperatura

 

S jedne strane ugoda, s druge troškovi i ekologija, a s treće strane zdravlje, sve su faktori o kojima trebamo razmišljati, kada uzimamo daljinski od klima uređaja ili namještamo temperaturu na termostatu grijanja. Baš zbog toga na pitanje koja je optimalna sobna temperatura je jako teško odgovoriti.

Ugoda:
Ugoda je osobna stvar i stvar navike. Netko voli hladnije prostorije i sve preko 21 stupanj mu je prevruće, dok će se netko tek početi ugodno osjećati na 23 stupnja.

Troškovi:
Možda niste znali, ali za svaki stupanj na koji smanjite temperaturu centralnog grijanja, vaši troškovi grijanja se smanjuju za oko 5 – 6 posto.

Zdravlje:
Pod pretpostavkom da nitko ne ugrožava svoje zdravlje previsokim ili preniskim sobnim temperaturama, te da se pitanje svodi na nekoliko stupnjeva razlike koji vas muče, a to je između 18 i 24 stupnjeva Celzija, možete uzeti u obzir istraživanja koja kažu kako se teže koncentrirati što je prostorija toplija. S druge strane što niža temperatura u stanu to su veći rizici razvoja plijesni, koja ugrožava vaše zdravlje.

Ekologija:
Što više grijete, to je veći negativan utjecaj na okoliš.

Može li se zaključiti iz svega navedenog koja je optimalna sobna temperatura?

Optimalna temperatura u dnevnom boravku je između 20 i 22 stupnja, kupaonice i dječje sobe između 22 i 24 stupnja. Spavaće sobe bi trebalo držati za vrijeme spavanja na temperaturi 18 do 20 stupnjeva, a u dijelovima stana koje ne koristite (npr. sobe za goste, apartmani i sl.) održavajte temperaturu 15 do 18 stupnjeva.

Opširnije:

Preporučena sobna temperatura