29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Savjeti za ukrašavanje božićnog bora

Vrlo je važno da se prije samog ukrašavanja odlučite za stil i vrste dekoracija. Npr. odlučite si se za „srebrnu“ temu, tada ćete birati isključivo srebrne ukrase i ukrase odgovarajućih boja...

Savjeti za ukrašavanje božićnog bora

– 1- Savjet za ukrašavanje božićnog bora br.1

 – Izaberite temu

Vrlo je važno da se prije samog ukrašavanja odlučite za stil i vrste dekoracija. Npr. odlučite si se za „srebrnu“ temu, tada ćete birati isključivo srebrne ukrase i ukrase odgovarajućih boja. Na taj način ćete unaprijed znati koje ukrase pripremiti i neće vam se dogoditi da skupo platite ukras koji se ne uklapa u ukupni dojam. Ako se odlučite za rustikalno ili prirodno ukrašavanje znat ćete koje su vam opcije.

-2- Savjet za ukrašavanje božićnog bora br.2

– Kada je bor u pitanju puno nije previše

Nikad na boru ne možete imati previše dekoracija. Ako su pažljivo birane tada ovdje uvijek vrijedi pravilo što više to bolje.

-3- Savjet za ukrašavanje božićnog bora br.3

– Metalnim sprejem dodajte blještavila

Sprejevi koji u sebi sadrže blistave čestice ili perlice mogu se pronaći u gotovo svim trgovinama, a vaš bor će okititi nevjerojatnim sjajem. Neka sprej bude u boji teme koju ste izabrali ili bijeli, snježni. Sprejem nemojte špricati bor jedino ako imate živi or u tegli, jer će boja začepiti njegove pore na iglicama te bi mogao uvenuti.

-4- Savjet za ukrašavanje božićnog bora br.4

– Ne zaboravite na vrh postaviti zvijezdu

Prema tradiciji vjernici na vrh bora stavljaju ili anđela ili zvijezdu. Slobodno je postavite ako se i ne uklapa stilom ili bojom uz ostalu dekoraciju. Sam vršak bora i tako je uvijek zaseban.

-5- Savjet za ukrašavanje božićnog bora br.5

– Provjerite trendove

I sami znate da se trendovi i moda ukrašavanja bora mijenjaju kao i sve drugo. Prije nego odlučite kako ćete ukrasiti bor provjerite trendove:

Božićna dekoracija i trendovi dekoriranja za Božić

Osnovni stilovi ukrašavanja bora koji su neovisni o trendovima

– Ukrašavanje bora u rustikalnom stilu

Ako živite u gradu vjerojatno ćete poželjeti ugođaj veselog ruralnog Božića i u svome domu.

Dok ukrašavate bor razmišljate o kaminu, vatri, obiteljskim igrama i zimskim danima.

Za ukrašavanje bora u ovom stilu koristite platnene trake i mašne, prirodne šišarke, predmete i ukrase izrađene od drva i tkanine. Neka vam boje budu nijanse smeđe, bež, narančaste, a blještavilo dodajte zlatnim detaljima.

– Hrana, slatkiši i čokoladice na božićnom boru

Iako su na sličan način djeca ukrašavala u nekim krajevima Hrvatske grančice koje su nosile na Uskrs u crkvu, budući da se ta tradicija gubi ideje možete iskoristiti za ukrašavanje božićnog bora.

Koristite svježu, sušenu ili umjetnu hranu. Za ukrašavanje možete iskoristiti svaku vrstu hrane ili pribora za jelo.

Pojedinačno umotane čokoladice možete nanizati na deblji konac i napraviti ukrasnu traku od njih. Također uz pomoć ljepila od nekoliko čokoladica možete kreirati zvijezde ili pahuljice. Umjesto čokoladica mogu poslužiti i bomboni.

Voćke probušite ili za peteljku pojedinačno objesite umjesto umjetnih kuglica.

– Ukrašavanje bora u snježnom stilu

Možete svoje božićno uređenje doma i bora temeljiti oko zime i uz nju vezanih simbola.

Birajte snježne pahuljice, bijele sheme boja, bijele anđele, snješka, pingvine, Djeda Božićnjaka, klizaljke, skije, sunce, mjesec i zvijezde.

Uz bijelu koja bi trebala biti dominantna boja odgovaraju ljubičasta, srebrna, zlatna, plava i crvena. Ali odlučite se za jednu do dvije boje. Nemojte miješati sve.

– Ukrašavanje bora s ukrasima koje ćete sami izraditi

Pahuljice možete izraditi tako da pronađete sliku pahuljice i precrtate na obostrano bijeli karton desetak puta, te izrežete pojedinačno pahuljice. Nakon toga napravite manju rupu na jednom kraku kako biste mogli objesiti pahuljicu. Posprejajte bijelim ili srebrnim sprejem za završni dojam. Sprej prije upotrebe isprobajte na odvojenom komadu papira i koristite samo one koji nisu vlažni, te špricaju metalik čestice ili perlice.

Snješka možete izraditi na sličan način kao pahuljice, samo umjesto metalik spreja koristite umjetni snijeg. A ručno, crnim markerom označite oči, nos i usta.

Kako samostalno s djecom izradi ukrase za bor