Kako smanjiti bacanje hrane i podgrijavati hranu

Kako smanjiti bacanje hrane i podgrijavati hranu

Kako smanjiti bacanje hrane i podgrijavati hranu

Globalno gledano najveća količina hrane se baca od strane krajnjih potrošača, što znači da je smanjenje bacanja hrane zadaća svakog od nas, te pitanje koje ne smijemo ignorirati nego bi trebali o smanjenju bacanja hrane svakodnevno razmišljati i tražiti načine kako da smanjimo otpad. Čarobna formula ne postoji, jer da postoji već bi bacanje hrane bilo svedeno na minimum, tako da morate naučiti i razviti svoj sustav smanjenja bacanja hrane. Ali neke sugestije vam mogu pomoći dok ne otkrijete kako učinkovito raspolagati namirnicama.

Štednjom hrane čuvamo okoliš, a istovremeno možemo i uštedjeti novce. No, u ovom slučaju se ne radi o tome da uštedimo kupujući jeftiniju hranu, nego kako ono što biramo i kupujemo racionalizirati i bolje iskoristiti.

Kako bismo smanjili bacanje hrane najčešće treba uključiti tri faze i djelovati na svaku od njih, a to su:

  1. kupovina namirnicama u potrebnim količinama
  2. potrošnja namirnica prije isteka roka trajanja
  3. potrošnja skuhane hrane i manje bacanja kuhane hrane.

U sve tri faze treba racionalizirati ponašanje.

1 – Kako smanjiti bacanje hrane – kupovina namirnica

Kupovina namirnica bi trebala biti racionalizirana na način da se kupuje ono što nam treba, s dovoljno, ali bez previše zaliha.

– Ako se stvaraju zalihe tada bi trebale biti namirnice koje imaju duži rok trajanja. Što namirnice imaju kraći rok trajanja, to treba više voditi računa o tome koju količinu kupujemo.

– Kupovati po planu, odnosno imati popis namirnica. Optimalno bi bilo planirati što će se kuhati sljedećih dana te kupovati namirnice koje trebaju za recepte.

– Veća pakiranja su nekad jeftinija, no, ako vam ne trebaju samo ćete više potrošiti, nositi veće pakiranje doma, imati više smeća od pakiranja, a na kraju i višak hrane za bacanje.

2 – Kako smanjiti bacanje hrane – čuvanje, skladištenje i potrošnja namirnica

– Hranu dok se donese kući pravilno skladištiti i rasporediti na adekvatno mjesto za čuvanje.

– Smanjite bacanje hrane tako što ćete hranu pravilno skladištiti i čuvati.

– Označavajte hranu koju stavljate u hladnjak i zamrzivač, kao i kada radite zimnicu.

– Nemojte biti zahtjevni i izbirljivi kod odabira recepata nego skuhajte ono što bi se bacilo radi isteka roka ako taj dan ne iskoristite.

– Ako već morate baciti, tada reciklirajte hranu kako bi se s njom mogle nahraniti životinje, proizveo kompost ili bio goriva.

Često se spominje prilagođavanje recepata i kuhanje onoga što je pred istekom roka trajanja kao jedan od dobrih načina smanjenje bacanja hrane. To je jedan od najboljih načina, budući da mnoge namirnice ne mogu čekati još dan dva da dođu na red, nego ih treba skuhati ranije.

Podgrijavanje ostataka hrane ne samo da štedi vrijeme i novac, nego i smanjuje otpad. Zbog toga je nužno prakticirati ovu dobru naviku.

3 – Kako smanjiti bacanje hrane – potrošnja skuhane hrane i manje bacanja kuhane hrane

– Kod pripreme obroka pazite na količinu. Naravno da se ne može znati točno koliko je potrebno, ali ipak smanjiti količinu ako često ostane previše.

– Vaditi na tanjur manje porcije, kako bi se manje hrane bacalo iz tanjura. Ako je potrebno, lako je dodati hranu na tanjur, no, ono što je na tanjuru u pravilu se ne vraća nego se baci ako ostane.

– Skuhanu hranu pravilno skladištiti, poklopiti, ohladiti, spremiti u frižider.

Vezano:

Kako iskoristiti hranu koja je ostala od obroka?

– Ohladite ostatke u roku 2 sata i spremite u zdjelu s poklopcem. Ukoliko ćete ostatke jesti taj dan za večeru ili sutradan možete ostaviti u hladnjaku. Ukoliko nećete jesti u roku 24 sata tada ostatke trebate zamrznuti. Gotova jela koja ste zamrznuli trebali biste pojesti u roku 3 mjeseca. Hranu treba zamrznuti u najkraćem roku, nemojte ono što niste pojeli sutradan zamrzavati.

– Nemojte podgrijavati ostatke više od jedanput.

– Nemojte dvaput podgrijavati iste ostatke hrane.

– Svaka hrana kod podgrijavanja, a nakon što je izvadite iz frižidera ili zamrzivača, treba ključati ili se pržiti s obje strane na temperaturi višoj od 100 stupnjeva Celzija minimalno 4 minute. Ako je potrebno dodajte tekućine ili masnoće da bi sačuvali teksturu.

Recepti za hranu koju možete smrznuti pa jesti naknadno.

Smanjivanje bacanja hrane je korisno iz više razloga. Uštedit ćete novac jer će se više hrane iskoristiti. No, s manje otpada bit će i manji računi za smeće. Djelujete pozitivno na okoliš i smanjujete otpad. Uz to, manje ćete namirnica nositi iz prodavaonice doma, a potom manje smeća iz kuće.

Vezano: