19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko kalorija ima SARMA – koje su nutritivne prednosti sarme? Deblja li sarma?

Koliko kalorija ima SARMA – koje su nutritivne prednosti sarme? Deblja li sarma?

Budući da se sarma često kuha u zimskom razdoblju mnogi će pomisliti da je sarma kalorična hrana.
Kaloričnost sarme će ovisiti o mesu koje ste dodali odnosno o količini mesa, količini riže, kao i koliko ste masnoće dodali u vodu u koju ste dodali sarmu.

SARMA kalorije – Koliko kalorija ima sarma?

Sarma ima 170 kalorija na 100 grama.

Sarma sa 170 kalorija na 100 grama ne spada u kaloričnu hranu. Jedna sarma je prosječne veličine ima 115 grama. Ovisno o tome kolika je porcija sarme, ukupan unos kalorija će varirati.

Koliko kalorija ima jedna sarma?

Jedna sarma ima oko 195 kalorija.

Kalorije dvije sarme

Obrok od dvije sarme (230 grama sarme) ima 390 kalorija.

Ukoliko jedan obrok uključuje više od dvije sarme, na primjer tri sarme, tada će kalorijski unos biti značajniji, odnosno samo sa sarmom unos će biti 585 kalorija.

S obzirom da se sarma često kuha sa suhim mesom, kao i da se u nju dodaju masnoće prilikom kuhanja, ovisno o dodanim masnoćama kaloričnost sarme se može promijeniti. Ukoliko se pazi na kalorijski unos tada bi trebalo opreznije dodavati masnoće, odnosno smanjiti dodavanje masnoća pri kuhanju sarme.

Sarma se može konzumirati kao glavno jelo, samostalno, ali i servirati s različitim prilozima. Jedan od uobičajenih je pire krumpir. Na taj način se doprinosi raznovrsnosti obroka, ali i mijenja kalorijski unos. Više o kalorijama u krumpiru: Krumpir kalorije – svježi, kuhani, prženi, pomfrit, pire krumpir… – COVER magazin.com

Pire krumpir ima oko 100 kalorija na 100 grama, dok sarma ima 170 kalorija na 100 grma. Kombiniranjem sarme i krumpira može se utjecati na kalorijski unos, te se istovremeno utjecati na kalorijski unos.

Što je sarma?

Sarma je jelo koje je uobičajeno na području srednje Europe, ali i u turskoj kuhinji. Općenito sarma se sastoji od listova kupusa, iako se može raditi od svježeg kupusa, uobičajeno se radi od listova kiselog kupusa koji se pune smjesom mljevenog mesa i riže. U to se dodaju još razni začini. Uz mljeveno meso i rižu u sarmu se može dodati mrkva i luk. Uobičajeno su to sastojci na kojima se temelji sarma. Iako postoje varijante sarme, te se ovisno o preferencijama i navikama u sarmu može dodati i eventualno drugih sastojaka.

Sarma priprema za blagdane i praznike, no nije neobično da se priprema i izvan toga. S obzirom na namirnice ona se može čuvati nekoliko dana, stoga je prikladna za blagdane. Također, može se pripremiti unaprijed što je čini dobrim odabirom.

S obzirom da se u osnovi sarma radi od listova kiselog kupusa, koji je zimska namirnica, sarma se pretežno radi u zimskim mjesecima. Osim od kupusa sarma se ovisno o podneblju može raditi od listova grožđa, blitve, kelja…

Sarma nutritivne vrijednosti

Vode sarma ima 76,5 grama na 100 grama sarme.
Bjelančevina sarma ima 8,41 gram na 100 grama sarme.
Masti sarma ima 5 grama na 100 grama sarme.
Ugljikohidrata sarma ima 8,63 grama na 100 grama sarme.
Vlakana sarma ima 1,3 grama na 100 grama sarme.
Šećera sarma ima 3,45 grama na 100 grama sarme.
Kalcija sarma ima 28 miligrama na 100 grama sarme.
Željeza sarma ima 1,24 miligrama na 100 grama sarme.
Magnezija sarma ima 16 miligrama na 100 grama sarme.
Fosfora sarma ima 82 miligrama na 100 grama sarme.
Kalija sarma ima 242 miligrama na 100 grama sarme.
Natrija sarma ima 343 miligrama na 100 grama sarme.
Cinka sarma ima 1,89 miligrama na 100 grama sarme.
Bakra sarma ima 0,07 miligrama na 100 grama sarme.
Selena sarma ima 8,1 mikrograma na 100 grama sarme.
Vitamina C sarma ima 12,4 miligrama na 100 grama sarme.
Tiamina sarma ima 0,056 miligrama na 100 grama sarme.
Niacina sarma ima 1,91 miligram na 100 grama sarme.
Vitamina B6 sarma ima 0,186 miligrama na 100 grama sarme.
Folata sarma ima 24 mikrograma na 100 grama sarme.
Folne kiseline sarma ima 5 mikrograma na 100 grama sarme.
Vitamina B12 sarma sadrži 0,75 mikrograma na 100 grama sarme.
Vitamina A, RAE sarma sadrži 18 mikrograma na 100 grama sarme.
Beta karotena sarma sdrži 119 mikrograma na 100 grama sarme.
Likopena sarma sadrži 3190 mikrograma na 100 grama sarme.
Luteina i zeaksatina sarma sadrži 58 mikrograma na 100 grama sarme.
Vitamina E sarma sadrži 0,52 miligrama na 100 grama sarme.
Vitamina D sarma sadrži 0,1 mikrogram na 100 grama sarme.
Vitamina K sarma sadrži 26,1 mikrogram na 100 grama sarme. *Izvor FoodData Central (usda.gov)

Kiseli kupus – nutritivne vrijednosti

Kiselim kupus, odnosno listovi kiselog kupusa su jedan od osnovnih sastojaka sarme (sarme od kiselog kupusa).

Neki izvori govore o tome da se kiseli kupus pripremao još u staroj Kini prije 2000 godina. Tada je kiseljenje hrane bio jedan od osnovnih načina na koje se mogla hrana sačuvati od kvarenja. Od tada do danas promijenilo se mnogo toga, no kiseli kupus, kako u sarmi, tako i u drugim jelima, je ostao, a njegova popularnost je i dalje velika.

Fermentacijom se od običnog kupusa dobiva kiseli kupus. U tom procesu kiseli kupus dobiva nutritivne vrijednosti koje obični kupus nema. Nutritivne vrijednosti kiselog kupusa su velike.
Jedna porcija (oko 140 grama kiselog kupusa) sadrži:

Vitamin C – 23% preporučene dnevne vrijednosti
Natrij – 41% preporučene dnevne vrijednosti
Vitamin K1 – 15% preporučene dnevne vrijednosti
Bakar – 15% preporučene dnevne vrijednosti
Vitamin B6 – 11% preporučene dnevne vrijednosti
Željezo – 12% preporučene dnevne vrijednosti
Mangan – 9% preporučene dnevne vrijednosti
Kalij – 5%preporučene dnevne vrijednosti

Masnoće – 0 grama
Ugljikohidrati – 6 grama
Vlakna – 4 grama
Proteini – 1 gram

Uz to kiseli kupus je bogat probioticima. Kao nedostatak se često navodi količina natrija te s njim trebaju biti oprezne osobe koje imaju povišen krvni tlak i slične zdravstvene probleme.

Kiseli kupus – zdravstvene prednosti

Kiselom kupusu se pripisuju brojne zdravstvene prednosti koje donosi njegovo konzumiranje.

  • Kiseli kupus popravlja probavu
    Kiseli kupus je bogat probioticima koji imaju zdravstvene koristi za probavni sustav.*
  • Kiseli kupus jača imuno sustav
    Osim što je kiseli kupus izvor probiotika koji pomažu boljem radu probave a time utječu i ina imunološki sustav, kiseli kupus je bogat vitaminom C, željezom te drugim vitaminima i mineralima koji su također bitni za imunološki sustav.
  • Kiseli kupus pomaže u zdravlju srca
    Vitamini, minerali i probiotici iz kiselog kupusa mogu pridonijeti nižoj razini kolesterola te poboljšanju krvnog tlaka te manjem riziku od srčanih bolesti. Bitnu ulogu u tom igra i vitamin K2.
  • Kiseli kupus pomaže u jačanju kostiju
    Upravo kao na zdravlje srca što utječe, vitamin K2 je bitan i za kosti.
  • Kiseli kupus može pomoći u gubitku kilograma
    Kiseli kupus ima malo kalorija, a visok udio vlakana te uz ostale nutrijente koje sadrži, pomaže pri gubitku kilograma i pospješuje gubitak masnoća. Poznato je da hrana bogata vlaknima djeluje na apsorpciju hranjivih tvari, povećava sitost, te na taj način pridonosi mršavljenju. Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su dobivale probiotike manje se debljali od osoba koje nisu uzimale dodatne probiotike, te da su probiotici osigurali određenu zaštitu od povećanja tjelesne mase.* Poznata je i kupus dijeta koja pomaže mršavljenju.
  • Kiseli kupus smanjuje stres
    Reguliranjem crijevne flore povećava apsorpciju nutrijenata te na taj način djeluje na smanjivanje stresa. Sve više je istraživanja koja podupiru tezu da zdravija crijevna flora utječe na nošenje sa stresom.

Sarma je samo jedan od načina na koji se kiseli kupus može koristiti u prehrani, iako su brojni različiti recepti za pripremu kiselog kupusa.

Da li sarma deblja?

Sarma samostalno gledano nije obrok koji deblja ili ne deblja. Da bi se dobio odgovor na ovo pitanje potrebno je uzeti u obzir dva bitna faktora, a to je količinski unos sarme, te ukupan dnevni unos kalorija.

Sarmu bi trebalo ukomponirati u plan zdrave prehrane, te imati dnevno dovoljan unos različitih tipova namirnica prema planu zdrave prehrane. Uz to, dnevni kalorijski unos je bitan element da li će se osoba debljati ili ne. Ukoliko se kalorijski unos sarme ukomponira u dnevni kalorijski unos te ostvari kalorijski deficit, odnosno manji unos kalorija od potrebnih kalorija, sarma neće doprinijeti debljanju.

No, ukoliko ukupni dnevni unos kalorija bude veći od potrebnog unosa kalorija, tada će taj dnevni unos doprinijeti povećanju tjelesne težine. Stoga sarmu ne treba gledati izolirano nego u sklopu ukupnog dnevnog unosa kalorija.

S obzirom da je sarma uobičajena hrana za blagdane, kada je općenito veći unos hrane, te kada je i veći unos kolača, često u tom razdoblju dolazi kod mnogih do povećanja tjelesne težine. No, sarma sama po sebi nije najvažniji element, nego ukupan unos hrane, odnosno ukupan unos kalorija.

Smatra se da općenito zimi kada je dan kraći, te se više vremena provodi u zatvorenom, te se kuha teža hrana, odnosno kaloričnija hrana, češće dolazi do povećanja tjelesne težine. No, za to je glavni element ukupan dnevni unos kalorija, a rjeđe neko pojedinačno jelo.

Ukupan dnevni unos kalorija povezan je s gubitkom kilograma kao i s povećanjem tjelesne težine.

Vezano:

Domaća sarma sa suhim mesom – Recepti 

Bosanska sarma – Recepti