24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Crni čaj za mršavljenje – zašto je koristan i kako ga piti

Crni čaj može pomoći pri mršavljenju na različite načine.

Crni čaj za mršavljenje - zašto je koristan i kako ga piti

Crni čaj za mršavljenje – zašto je koristan i kako ga piti

Crni čaj je jedan od najpopularnijih čajeva na svijetu. Često se spominje kao zamjena za kavu, a iako kao i kava sadrži kofein, ipak sadrži manju količinu kodeina od kave.

Mršavljenje je često specifičan i dugotrajan proces, te svaka pomoć može dobro doći. Crni čaj ne bi trebao biti osnova dijete, ali kao nadopuna planu prehrane i vježbanja, može pokazati neke svoje prednosti.

Crni čaj može pomoći pri mršavljenju na različite načine.

Crni čaj ima brojne zdravstvene prednosti, te spada među najpopularnije čajeve. Crni čaj kao napitak ima jako malo kalorija, ukoliko ga pijete nezaslađenog. Stoga zamjena zaslađenih napitaka i sokova crnim čajem u startu može pomoći smanjenju unosa kalorija i pomoći pri mršavljenju. No, to nije jedina prednost koju crni čaj ima pri mršavljenju.

Prema istraživanju objavljenom u European Journal of Clinical Nutrition crni čaj može povećati bazalni metabolizam za oko 5% te vam na taj način pomoći pri mršavljenju.

Crni čaj sadrži određenu količinu kofeina koji može pomoći mršavljenju. No dodatni sastojak koji pomaže mršavljenju su flavonoidi. Jedan on načina na koji crni čaj utječe na mršavljenje je da popravlja crijevni mikrobiom koji pomaže pri mršavljenju. Također crni čaj popravlja razinu triglicerida.

Crni čaj za mršavljenje:

  • Crni čaj može djelovati i na smanjenje pretilosti uzrokovane upalom.
  • Crni čaj može djelovati na ubrzavanje metabolizma. Jedna do dvije šalice crnog čaja dnevno mogu pomoću pri mršavljenju kroz ubrzavanje metabolizma.
  • Crni čaj može osim za metabolizam može pomoći kod detoksikacije organizma, izbacivanju toksina iz tijela, te ubrzavanju procesa sagorijevanja masti, te pomoći kod masnoća nakupljenih na trbuhu.
  • Crni čaj može pomoći i sniziti kolesterol.

Koliko i kada piti crni čaj za mršavljenje?

Crni čaj može biti odlična nadopuna dijetama za mršavljenje, no i s crnim čajem trebate biti umjereni.

Crni čaj ima manje kofeina od kave, no, svejedno sadrži kofein stoga budite oprezni, posebno s uzimanjem popodne ili navečer. Ukupna dnevna količina kofeina ne bi trebala prelaziti 400 mg, dok jedna šalica crnog čaja ima oko 50 mg. Naravno, to ovisi o vrsti crnog čaja i načinu pripreme. Unos kofeina crnim čajem pribrojite ostalom unosu kofeina.

Crni čaj za mršavljenje je najbolje piti oko sat vremena nakon doručka i ručka budući da pomaže probavnom sustavu.

Drugi način koji konzumiranja crnog čaja koji se spominje kao pomoć pri mršavljenju je jedna šalica crnog čaja ujutro prije obroka, te druga šalica u sredini dana između obroka. Ukupno dvije šalice crnog čaja dnevno.

Iako djeluje da se radi o dva suprotna načina, zajedničko je da se crni čaj treba piti ili prije obroka ili sat vremena nakon obroka, odnosno između obroka. Što bi značilo da bi za efikasnost crnog čaja na mršavljenje najbolje ga bilo piti ili neko vrijeme nakon obroka ili između obroka.

Crni čaj može pomoći pri mršavljenju no, nemojte pretjerivati. Do tri šalice crnog čaja su dovoljno i ne bi ste trebali prelaziti tu količinu. Često se spominje da konzumacija već jedne do dvije šalice crnog čaja pokazuje dovoljno benefita.

Negativni efekti koji se pripisuju crnom čaju često se vežu uz kofein, stoga ne bi trebalo pretjerivati s konzumacijom crnog čaja. Negativni efekti crnog čaja mogu biti žgaravica, nesanica, razdražljivost, nervoza, zatvor…

Crni čaj bi se trebao konzumirati s oprezom ili se ne bi trebao konzumirati u slučajevima anksioznosti ili sličnih stanja, kod refluksa, gastritisa, epilepsije, hipertenzije, trudnoće…

Sažetak
Crni čaj ima malo kalorija, te se konzumacijom crnog čaja ne povećava unos kalorija, dok istovremeno crni čaj može pomoći ubrzati metabolizam.

Ukratko, svojstva koja se pripisuju crnom čaju kao čaju koji može pomoći pri mršavljenju su da može pomoći u ubrzavanju metabolizma, optimizirati metabolizam, kao i djelovati na smanjenje apetita.

Vezano: