30 vrsta dijeta za mršavljenje s planovima dijeta

Dijete za mršavljenje

Dijete za mršavljenje

Ispod u tekstu ćete pronaći najpoznatije vrste dijeta za mršavljenje, ali budući da ih postoji toliko, a veliki je problem izabrati onu pravu, koja vam najbolje odgovara, slijede neke upute koje bi vam trebale pomoći odabrati pravu dijetu za sebe.

Najbolja metoda odabira dijete je da vidite koja vam po stilu i namirnicama najbolje odgovara, ili idete metodom eliminacije. Preskačete one dijete koje ste probali i ne funkcioniraju, a držite se onih koje su se pokazale kao dobre ili birate nešto sasvim novo, potpuno drugačije, što će vas promijeniti u potpunosti.

Što stroža dijeta to su šanse za uspjeh manje

Ako izaberete dijetni plan koji nije ekstreman manji ćete šok izazvati organizmu i veće su šanse za uspjeh.

Iako su sporiji, uz umjerene dijetne planove osjećati ćete se bolje nego ukoliko se odlučite za nešto što je unaprijed osuđeno na propast jer je neizdrživo.

Kada govorimo o dijetama i sami znate da ih postoji bezbroj. Međutim, ne odgovaraju sve svima. Ovo su prijedlozi prema horoskopskim znakovima, ali ukoliko vam dijete navedena pod vašim znakom ne odgovara provjerite i neku drugu.

Ali možda vam dijeta uopće ni ne treba. Razlozi zbog kojih se odlučujete na dijetu ovise isključivo o vama, ako se odlučite na dijetu zbog tuđih nagovaranja, sigurno nećete izdržati. Ako prolazite kroz neke promjene životnih okolnosti, poput promjene posla, prekida s partnerom, to može biti dobar poticaj i za početak dijete i promjene izgleda. Ali ponekad osobe imaju najviše uspjeha s dijetama baš kada su najmirnijem životnom razdoblju. Sve je dakle individualno.

Treba li vam dijeta za mršavljenje pročitajte u članku:

Treba li vam dijeta?

Iako u novije vrijeme osobe znaju smišljati svakojake izlike i navoditi razloge debljanja, osim u rijetkim i iznimnim situacijama ljudi se debljaju zbog toga što jedu previše i imaju premalo aktivnosti, odnosno zbog neravnoteže u odnosu unosa i potrošnje kalorija.

Ako je vaš indeks tjelesna mase (ITM) iznad normalnog raspona riskirate oboljenje od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, te nekih vrsta tumora poput raka prostate i na grudima.

Indeks tjelesne mase – ITM KALKULATOR i vizualni prikaz pretilosti –

Također, vjerojatno ćete osjetiti još neke zdravstvene probleme poput bolova u leđima, brže ćete ostajati bez daha i imati poteškoće sa spavanjem.
Pravilo je: što je vaš ITM udaljeniji od normalnog, to ćete više problema osjećati.

Gubljenje kilograma ovisi o ravnoteži između unosa i potrošnje energije. Ako konzumirate više energije iz hrane i pića nego što je vaše tijelo sposobno potrošiti kroz normane tjelesne funkcije i aktivnosti, debljat ćete se.

Smanjenje unosa kalorija, odnosno količine hrane koju jedete i povećana tjelesna aktivnost  dovest će do gubljenja kilograma.

Kalorije – pregledna tablica kalorija

Ako smanjite dnevni unos kalorija za oko 500  (dnevno je u prosjeku zdravoj ženskoj osobi potrebno oko 2.500 kalorija) tjedno ćete izgubiti oko 0,5 kg. To je ujedno i najzdravije količina koju tjedno može izgubiti. Mnogi stručnjaci se slažu da je sve preko toga naglo i nezdravo za organizam.
Prije nego što započnete uvoditi promjene u svoj životni stil, važno je da se zapitate je li ovo pravo vrijeme za dijetu?

Razlozi zbog kojih se odlučujete na dijetu ovise isključivo o vama, ako se odlučite na dijetu zbog tuđih nagovaranja, sigurno nećete izdržati. Ako prolazite kroz neke promjene životnih okolnosti, poput promjene posla, prekida s partnerom, to može biti dobar poticaj i za početak dijete i promjene izgleda. Ali ponekad osobe imaju najviše uspjeha s dijetama baš kada su najmirnijem životnom razdoblju. Sve je dakle individualno.
Kad god odlučili krenuti s promjenama u životnim navikama potrudite se osjećati pozitivno i spremno suočiti se s izazovom.

Pažljivo razmislite o svojim dnevnim navikama. Dobro bi bilo i pisati „dnevnik“ prehrane u koji ćete upisivati sve što unosite u organizam i zbrajati kalorije. To će vam pomoći da shvatite koliko zaista jedete.

Najvažnije je ne postavljati prevelike ciljeve i ne izgladnjivati se, niti odricati hrane koju najviše volite. Ključ je u umjerenosti.

Kaže se da tijelo instinktivno prepoznaje ono što je najbolje za pa je vjerojatno za vas najbolja dijeta ona koja vam zvuči najbolje. Ispod ćete pronaći kratke opise dijete i linkove na njih za detaljnije proučavanje.

30 vrsta dijeta za mršavljenje s planovima dijeta

Najpoznatije vrste dijeta za mršavljenje:

Zdrava dijeta

Gubitak težine od 0,5 kg, do 1 kg tjedno je gubitak težine koji ne bi trebao štetiti vašem zdravlju, a u krajnjoj linije kada smršavite, navike stečene kroz ovu dijetu trebale bi ostati za cijeli život.

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta se često spominje u znanstvenim istraživanjima i prijedlozima kao dobra i zdrava
dijeta.

Intervalni post

Intermittent fasting ili u prijevodu intervalni post, dijeta je koja dozvoljava da jedete praktički sve, ali ne uvijek. Ovo je sve popularnija dijeta, a svoju popularnost može zahvaliti jednostavnosti.

Keto dijeta

Keto dijeta kao primarno uzima gubitak kilograma sagorijevanjem masti. Cilj je nagovoriti tijelo da više kao izvor energije za normalne funkcije koristi masti.

Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta za mršavljenje namijenjena je osobama koje trebaju izgubiti više kilograma, te onima s iznimno prekomjernom težinom…

Brza dijeta

Iako se brze dijete optužuje za jo-jo efekt, odnosno da se izgubljeni kilogrami vrlo brzo vrate, brze dijete su ipak vrlo popularne. Omogućuje vam da u vrlo kratkom razdoblju izgubite nekoliko kilograma. Odličan je odabir kao brzi povratak ciljane težine prije nekog važnog događaja za koji biste htjeli izgledati bolje…

Dijeta kojom gubite 5 kg u samo 3 dana

Možete se ove dijete pridržavati bilo koja tri dana u godini, nije ograničena na određene dane, bez obzira na naziv. Ova dijeta nije za svakoga, jer zahtjeva puno odricanja i strogi režim pridržavanja, ali baš zbog toga donosi i odlične rezultate.

Dijeta od 1000 kalorija

Ova dijeta temelji se na brojanju kalorija (Što je kalorija i kako brojati kalorije) Budući da je ženi prosječne težine potrebno oko 2500 kalorija dnevno, s unosom 1000, mršavite poprilično brzo, a bez velikog osjećaja gladi i odricanja, jer i dalje unosite hranu koju želite.

Mesna dijeta

Visokoproteinska ili mesna dijeta dozvoljava vrlo visok unos proteina, a smanjenje ugljikohidrata na minimum. Odlična je za osobe koje vole meso ili im ono zbog zdravstvenih razloga više odgovara nego ugljikohidrati..

Perriconeova dijeta

Perricone ne garantira gubitak kilograma, iako je to nuspojava dijete, nego se njegova dijeta temelji na namirnicama koje garantiraju mladolik izgled. Jedna od temeljnih namirnica je divlji losos, a Perricone ga preporučuje gotovo u svakom obroku…

Sonoma dijeta

Dijeta se temelji na kalifornijskoj prehrani koja je inačica mediteranskoj koja se temelji na povrću, voću, cjelovitim žitaricama. kroz ovu dijetu osim što gubite kilograme, stječete zdrave navike za cijeli život…

South beach dijeta

Dijeta se temelji na umjerenosti i stavu kako ekstremnost nije ni u čemu dobra. Prednost ove dijete je poticanje na učestalo konzumiranje manjih obroka. To je važno jer se na ovaj način izbjegava izgladnjivanje organizma, a i prejedanje kao posljedica izgladnjivanja…

Mjesečeva dijeta

Mjesečeva dijeta jednodnevni je post usklađen sa lunarnim kalendarom.
Iako spada u skupinu najstarijih dijeta, još uvijek je jako popularna, jer jednodnevnim postom možete izgubiti nekoliko kilograma, naravno ako post uskladite s lunarnim kalendarom i započnete dijetu na pravi dan. Odličan je odabir za osobe koje se teško zaustavljaju kada krenu jesi, te kojima je lakše jedan dan potpuno izbjegavati hranu i svako kontakt s njom, nego se zaustaviti i uskraćivati sebi omiljenu hranu…

UN dijeta

UN dijeta za mršavljenje provodi se devedeset dana, a stekla je veliku popularnost ne samo kod nas nego u cijelom svijetu. Kroz tri mjeseca moguće se smršaviti oko 20 kilograma…

Anticelulitna dijeta

Ova Anticelulitna dijeta za mršavljenje raznolika je i bogata okusima, a učinak se vrlo brzo primjećuje. Gubitak kilograma usputna je pojava, a zapravo cilja na izbacivanje toksina iz tijela kko bi se celulit manje primjećivao…

Medicinska dijeta

Medicinska dijeta omogućuje gubitak 2 – 5 kg u 5 dana ili 10 – 15 kilograma u 15 dana, a bez osjećaja slabosti i malaksalosti jer se unosi raznolika hrana…

Bolnička dijeta

Kao što ime sugerira bolnička dijeta, dobila je ime po bolničkoj prehrani jer je navodno osmišljena kao bi pretili pacijenti izgubili na težini u što kraćem roku.

Limun dijeta

Proljetni umor osjećamo svi. Letargija, bezvoljnost, neispavanost i konstantni… Ova dijeta za mršavljenje pomoći će vam da vratite energiju, a istovremeno izgubite nekoliko kilograma.

Intervalni post

Intermittent fasting ili u prijevodu intervalni post, dijeta je koja dozvoljava da jedete praktički sve, ali ne uvijek. Ovo je sve popularnija dijeta, a svoju popularnost može zahvaliti jednostavnosti.

Zelena dijeta

Zelena dijeta namijenjena je onima koji ne jedu meso, a htjeli bi se riješiti viška kilograma na zdrav način…

Dijeta negativnih kalorija

Iako namirnice bez kalorija odnosno negativnih kalorija ne postoje, postoje one namirnice čijom konzumacijom se troši više energije (kalorija) nego se unosi kroz njih. Temelji se na biranju pravih namirnica, koje će bez osjećaja gladi pomoći smanjenju težine…

Trodnevna dijeta

Postoje dvije vrste trodnevne dijete s kojima se možete riješiti manjeg viška kilograma (3 do 5 kg), a bez gladovanja. Kroz ova tri dana trebali biste..

Dijeta vilicom

Izvorno je francuska, a u osnovi se svodi na to da ne jedete ništa što se ne može jesti vilicom. U strogom obliku ne biste trebali koristiti ni jedan drugi pribor za jelo ni kod pripreme jela, a u blažoj verziji, jede se isključivo vilicom, a obroci se pripremaju vilicom i nožem.

Whole30

Ovu dijetu razvili su  Dallas i Melissa Hartwig, bračni par koji ima nutricionističku i fitnes pozadinu, a tvrde kako će ova dijeta resetirati organizam, potaknuti metabolizam, oblikovati tijelo i promijeniti

Signali da dijeta ne funkcionira

Jeste li na nekoj dijeti, ali uopće ne vidite rezultate? Možda se i pitate ima li smisla uopće nastavljati s njom? Pročitajte ispod znakove koji signaliziraju da ste na dijeti koja za vas nije funkcionalna.

-1- Cijelo vrijeme razmišljate o hrani

Ako vam je hrana postala glavna preokupacija i ni na što drugo se ne možete usredotočiti, jer je hrana sve na što mislite, tada ste sigurno na krivoj dijeti.

-2- Stalno dolazite u napast da prekršite pravila dijete

Nikako ne uspijevate održati ni jedan dan bez da prekršite pravilo dijete.

-3- Maštate o tome što ste mogli jesti za ručak ili večeru

Shvaćate da ste na dijeti i pridržavate je se, ali neprekidno maštate o svemu onome što biste mogli jesti da niste na dijeti.

-4- Gdje god se okrenete svi ili reklamiraju ili prodaju hranu

Ako vam se čini da svi pričaju i pišu samo o hrani, tada vas vjerojatno dijeta previše iscrpljuje i podsvjesno se želite napokon najesti.

-5- Malo vam fali da tajno počnete jesti zabranjenu hranu

Da niste rekli drugima odavno biste prekinuli dijetu, a dolazite u napast da potajice odstupite od dijete.

-6- Imate osjećaj da dijeta ne funkcionira

Čini vam se da se ne događa nikakva promjena, te da ne gubite nimalo na težini ili gubite premalo u odnosu na to koliko dijetom žrtvujete.

-7- Često poželite da niste na dijeti

Svako malo vam je žao što ste na dijeti i imate osjećaj da stalno nešto propuštate.

-8- Dosta se žalite na dijetu

Ako o dijeti ne pričate s entuzijazmom, vjerojatno ste na krivoj.

-9- Navečer teško zaspite

Dijeta vas čini toliko umornima i iscrpljenima da vam je teško i zaspati.

-10- Ne sviđa vam se ono što smijete jesti

Sve ono što volite jesti je zabranjeno, a ono što smijete jesti vam se ne sviđa.

-11- Teško se motivirate za ostanak na dijeti

Jedva pronalazite motivaciju za dijetu i sve češće pomišljate kako biste radije bili debeljuca nego se “patili” s dijetama.

-12- Postali ste vrlo nervozni i lako se naživcirate.

Ako ste gladni ili vam fali nutrijenata postat ćete lako iritabilna osoba. Dijete bi vas trebala opskrbiti s dovoljno nutrijenata da ne osjećate glad ni iscrpljenost. Sve preko toga je opasno za zdravlje i dovodi do jo-jo efekta, što znači da nije ni učinkovito ili je učinkovito kratkotrajno.

Još prijedloga koji vam mogu pomoći da smršavite.

Neki će funkcionirati zasebno, a neki uz odabranu dijetu za mršavljenje.

Limun i med za mršavljenje

Dijeta od limuna i meda može vam pomoći da se napokon riješite pretilosti i viška kilograma.

Kako smršaviti uz pola limuna dnevno

Vaše tijelo zahtjeva unos zdrave hrane i redovitu tjelovježbu da biste smršavili na zdrav i siguran način.

Foto dijeta

Fotografiranje hrane pomaže izgubiti na težini, kažu znanstvenici.

Bizarne dijete poznatih osoba

Zvijezde uvijek nameću trendove, bilo da se radi o modi, frizurama, šminkanju, pa čak i dijetama.

Prehrana (dijeta) za povećanje plodnosti

Ovo nije klasična dijeta za mršavljenje, nego je plan prehrane koji pomaže osobama koje planiraju dijete.

Vrijedni sastojci za biljnu pomoć kod mršavljenja

Kako biste spriječili daljnje nakupljanje ili pomogli mršavljenje korisni su i biljni pripravci.

Čaj za mršavljenje

Žlicu mješavine preliti s pola litra ključale vode

Prirodni savjeti kako da ostanete vitki

Najčešće mjesto gdje se akumuliraju masne naslage su struk i bokovi, ali ne mijenja se samo naš izgled