Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta namijenjena je osobama koje trebaju izgubiti više kilograma, te onima s iznimno prekomjernom težinom.

Dijeta se provodi kroz tri faze + četvrta. U prvoj fazi ograničava se unos ugljikohidrata na 20 grama dnevno. Prva faza se provodi dva tjedna. U drugoj fazi se ugljikohidrati pomalo uvode, posebno kroz povrće, a u trećoj fazi utvrđuje se optimalna količina ugljikohidrata koju bi osoba mogla unositi.

Osobama koje su provodile ovu dijetu savjetuje se da i nakon postizanja željene težine nastave s ograničenim unosom ugljikohidrata, te bi treća faza dijete u blažoj varijanti trebala trajati ostatak života (četvrta faza).

Kada su ugljikohidrati eliminirani iz dnevnih obroka, jetra pretvara masne naslage u glukozu, a dodatni proizvodi te sinteze su toksični ketoni. Ketoni potiskuju apetit, čime se manje jede pa nastupa gubitak tjelesne mase. Budući da kroz dijetu nije razmotren unos vitamina i minerala autor dijete je preporučio prema želji uzimanje vitaminskih pilula.

U ovoj dijeti unos proteina nije ograničen. Bez ograničenja se može jesti meso, riba jaja.

Sir povrće, masline, ulja i masti jedu se u ograničenim količinama, a alkoholna pića, šećer, voće mlijeko, jogurt, žitarice, proizvodi od brašna i slatkiši su potpuno zabranjeni.

Popis koliko koje namirnice imaju ugljikohidrata pronaći ćete na ovom linku u tablici:

Ugljikohidrati u hrani – tablica

 1. FAZA

Namijenjena je zaokretu metabolizma. Unos ugljikohidrata ograničava se na 20 grama dnevno. Za doručak pojedite omlet od dva jaja sa šunkom ili slaninom, za ručak odrezak s roštilja, a za večeru kuhanu ribu. Prva faza traje 14 dana.

 2. FAZA

Podrazumijeva gubitak tjelesne mase potrošnjom masnih zaliha. Dnevni unos ugljikohidrata ograničen je na 15 do 40 grama.

 3. FAZA

Ugljikohidrati se postupno uvode, ali ograničeni su na maksimalnih 60 grama, čije se ograničenje prenosi i na 4. FAZU održavanje postojeće smanjene težine.

Za usporedbu u Keto dijeti ugljikohidrati su ograničen na oko 20 grama dnevno, ali se mora pratiti i omjer masnoće i proteina, dok je u Atkinsovoj dijeti njihov omjer nevažan.

Zagovornici ove dijete kažu kako možete jesti koliko želite proteina i masnoća, sve dok izbjegavate hranu bogatu ugljikohidratima. Inicijalno, kada se Atkinsova dijeta pojavila smatrana je nezdravom, dok u današnje vrijeme postoji debata oko zasićenih masnoća. Dok ih neki znanstvenici smatraju glavnim neprijateljem zdrave prehrane, drugi pokušavaju dati dokaze da i nisu toliko loši.

Atkinsova dijeta – namirnice –

Namirnice koje treba izbjegavati u Atkinsovoj dijeti

 • šećer (nalazimo ga u slatkim pićima, voćnim sokovima, voću, slatkišima, sladoledu, voćnom jogurtu i sličnim proizvodima)
 • žitarice ( pšenica, riža, ječam – nalazimo ih u svim proizvodima koji se spravljaju od brašna, poput kruha, peciva, kolača, keksa…)

Namirnice koje treba izbjegavati samo u prvoj fazi

 • povrće bogato ugljikohidratima (mrkve, krumpir…)
 • voće bogato ugljikohidratima (banane, jabuke, naranče, grožđe, kruške…)
 • legumi (leća, grahorice)

Namirnice koje su dozvoljene u Atkinsovoj dijeti

 • meso
 • raiba i morski plodovi
 • jaja
 • povrće koje ima mali udio ugljikohidrata
 • mlijeko i mliječni proizvodim- orašasti plodovi i sjemenke
 • zdrave masnoće

Zapravo bi za svaku namirnicu trebalo provjeriti koliko sadrži ugljikohidrata, te se potruditi da ukupni zbroj ne pređe dozvoljene vrijednosti.

Zbog smanjenog unosa ugljikohidrata (Dr. Atkins svima preporučuje da ograniče unos na maksimalnih 60 grama dnevno) ova dijeta izazvala je brojne kontroverze. Neka istraživanja pokazala su kako bi dugotrajnije provođenje moglo utjecati na psihičko zdravlje, te izazvati mrzovolju, umor i bezvoljnost.

Posebno su se takvi simptomi očitovali kod žena čije su promjene raspoloženja bile intenzivnije. Također, rizici su povećan sadržaj triglicerida u krvi, kao i povećan sadržaj zasićenih masnih kiselina. Osim toga, induktivna faza Atkinsove dijete može izazvati probleme kod osoba koje inače konzumiraju veće količine ugljikohidrata ili kod ljudi koji pate od hipoglikemije jer njihovo tijelo ne može tako brzo proizvesti glukozu da bi se zadovoljile potrebe mozga i mišića, što rezultira iznenadnim umorom ili nesvjesticom.

S druge strane drugo istraživanje pokazalo je kako je Atkinsova dijeta bila najučinkovitija za gubljenje kilograma u usporedbi sa tri druga dijetna režima prehrane.

Povratak na glavnu stranicu dijeta