MESNA DIJETA – bitan detalj o kojem ovisi uspjeh ili neuspjeh mesne dijete

MESNA DIJETA - najlakši način mršavljenja za ljubitelje mesa

MESNA DIJETA - najlakši način mršavljenja za ljubitelje mesa

MESNA DIJETA – bitan detalj o kojem ovisi uspjeh ili neuspjeh mesne dijete

Visokoproteinska ili mesna dijeta dozvoljava vrlo visok unos proteina, a smanjenje ugljikohidrata na minimum. Za razliku od drugih visokoproteinskih dijeta kod ove dijete nema brojanja kalorija, nema brojanja udjela masnoća, ugljikohidrata ili proteina. Nema komplikacija.

Mesna dijeta pravila

Mesna dijeta je jedna od jednostavnijih dijeta. Nema kompliciranih recepata, ne trebate provoditi dijetu u određenim satima ili danima, ne trebate čitati nutricionistički sastav. Jednostavno izbacite iz prehrane sve što nije životinjskog porijekla i jedete isključivo meso i one produkte koje nam životinje daju poput jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda. Jela pripremate na masnoćama životinjskog porijekla poput masla ili maslaca, a od začina su dozvoljeni samo oni koji ne sadrže ugljikohidrate (sol) ili oni koje ćete kuhati, ostaviti da puste arome, a zatim procijediti, na primjer papar u zrnu.

Cilj mršavljenja trebala bi dakle biti promjena sastava tjelesnog tkiva uz gubitak masti i povećanje mišićne mase. Mišić je specifično teži (3 puta!), odnosno gušći od masnog tkiva, pa gubitak na vagi ne bi trebao biti mjerilo vašeg uspjeha, nego gubitak u centimetrima.

Ova dijete nije dijeta koju preporučuju nutricionisti, jer joj nedostaje mnogo nutrijenata koje zdrava prehrana podrazumijeva. Jedete samo meso i hranu životinjskog porijekla poput mlijeka (bez laktoze) i mliječnih proizvoda (bez laktoze)  i jaja. Nema voća, nema povrća, nema kruha, nema žitarica… Ovo je potpuna suprotnost veganskoj prehrani. Ova dijete je na neki način pojednostavljena verzija paleo i keto dijete. Ne brojite udio masnoća, proteina i ugljikohidrata kao na primjer u keto dijeti, nego jednostavno jedete samo meso i proizvode životinjskog porijekla.

Mesna dijeta namirnice

DOZVOLJENE NAMIRNICE U MESNOJ DIJETI

Mesna dijeta što se smije jesti:

MESO

Meso je glavni izvor kalorija, a možete jesti sve osim mesnih prerađevina. Npr. možete jesti slaninu, ali ne salamu ili paštete u čijem sastavu ima soje, brašna, kukuruznog brašna ili slično.

RIBA

Sve vrste ribe i plodova mora su dozvoljene. Također nije dozvoljen unos pašteta i sličnih namirnica kojima su dodani osim ribljeg mesa drugih sastojaka.

JAJA

Nemojte pretjerivati s jajima, ali dok ste na mesnoj dijeti možete ih konzumirati 1-2 dnevno 5 dana u tjednu.

MLIJEČNI PORIZVODI

Kod mlijeka i mliječnih proizvoda birajte sve proizvode bez laktoze.

MASNOĆE

Također je potrebno pržiti i peći na masnoćama životinjskog porijekla poput masti i maslaca.

ZAČINI

Dozvoljeni su jednostavni začini poput soli, papra, sušenog origana, lovora, klinčića, mljevene paprike, čilija, ružmarina…

ZABRANJENE NAMIRNICE U MESNOJ DIJETI

Mesna dijeta što se ne smije jesti:

Sve voće

Sve povrće

Svi mliječni proizvodi s laktozom

Svi šećeri

Svi aditivi

Sve mesne prerađevine

Sve žitarice

Svi orašasti plodovi

Sve sjemenke

i sve drugo što nije meso, sve namirnice koje sadrže škrob,  slastice, grickalice ,kruh…

PRIPREMA

Kuhano, pečeno, prženo, pirjano, na roštilju, dimljeno, sušeno… sve je dozvoljeno u mesnoj dijeti.

Namirnice se ne smiju pohati.

DOZVOLJENI NAPITCI – mineralna voda, voda, crna kava, čaj zaslađen umjetnim sladilom

Mesna dijeta recepti

Za mesnu dijetu ne postoje posebni recepti, samo je važno hraniti se isključivo mesnim namirnicama i namirnicama životinjskog porijekla,  a izbjegavati sve ostalo, pa čak i povrće i voće.

Nedostatak vitamina nadomješćuje se vitaminskim tabletama. Meso je dopušteno pripremati na sve načine (prženje, kuhanje, pečenje) sve dok se dodaju isključivo začini koji u sebi ne sadrže ugljikohidrate.

Da biste poboljšali okus možete miks začina staviti u vrećice za čaj, čvrsto vezati, pustiti da puste kod pripreme jela arome, a zatim izvaditi vrećice.

Slično možete napraviti i s povrćem. Možete ga ubaciti u vodu u kojoj kuhate meso, a zatim procijediti prije konzumacije. Naravno osim povrća koje se brže “raspada” ispušta ugljikohidrate u vodu prilikom kuhanja poput krumpira.

Bitan detalj o kojem ovisi uspjeh  mesne dijete

Kada započinju s mesnom dijetom mnogi ljudi uzimaju u obzir samo jednu do dvije vrste mesa, na koje su obično naviknuli, te samo izbace ostale namirnice. Međutim, takav start mesne dijete vodi sigurno do neuspjeha.

Kada se prebacujete na mesnu dijetu jako je bitno uživati u hrani i jesti što raznovrsnije meso, crveno meso, ribu, puretinu, piletinu, divljač… i da je pripremate na što raznovrsnije načine.  Ako premalo jedete i ako jedete jednolično to će dovesti do nekontrolirane gladi, koja će voditi do toga da odustanete od dijete i da vam i pomisao na taj tip dijete postane mrske.

Mesna dijeta rezultati

Ova dijeta ubrzava mršavljenje i mijenja metabolizam, te način na koji tijelo koristi energiju iz masnoća. Osobe koje su provodile ovu dijetu kažu kako su zamijetile povećanje mišićne mase, povećanje snage i energije. Neki tvrde da im se čak poboljšala i bistroća uma, da su se osjećali bolje, vedrije i lakše mogli fokusirati.

Sve ovo uzmite s oprezom, jer radi se o osobnim iskustvima, a nekim znanstvenim studijama.

Povratak na glavnu stranicu dijeta