PALEO DIJETA – za one koji nemaju vremena kuhati, a žele mršavjeti i zdravo jesti

Paleo dijeta

Paleo dijeta

Paleo dijeta

Paleo dijeta je skraćeni naziv za paleolitsku prehranu, stil prehrane kakvu je imao pračovjek. Kako sam naziv dijete govori ova dijeta se vraća nekim osnovama odnosno što se jelo u drevnim vremenima. Paleolit ili starije kameno doba, je razdoblje u povijesti u kojem se pojavljuje čovjek i nastaju prve kulture. Paleo dijeta se temelji na hrani koja se jela za vrijeme špiljskog čovjeka, odnosno što je njima bilo dostupno, dakle meso, voće, povrće, plodovi mora, riba, orašasti plodovi…

Radi se o prehrani koja je bogata mastima i proteinima, a sa smanjenim unosom ugljikohidrata i inačica je LCHF prehrana (low carbohydrate high fat).

U Paleo dijeti se izbjegava sve što je rezultat modernog doba, pakirana prerađena hrana, staklenke s gotovom hranom, gotova hrana iz vrećica, dakle ono što se nije konzumiralo u vrijeme naših predaka.

Paleo dijeta ne uključuje žitarice, mliječne proizvode, mahunarke.

Vježbanje je bitan dio Paleo dijete i prehrane, naši preci da bi opstali morali su se kretati i pribavljati hranu, te bi i sada u okviru Paleo dijete trebalo pojačati aktivnosti i tjelovježbu.

Procesuirana hrana se smatra jednim od bitnih problema današnjice, te se u Paleo dijeti potpuno izbacuje.

Paleo dijeta se fokusira na bazičnu hranu, izbacivanje prerađene hrane, te aktivniji životni stil.

Nedostaci Paleo dijete

Kao nedostatak Paleo dijete se navodi da je nemoguće rekonstruirati prehranu naših predaka, osim što je danas drugačiji životni stil i potrebe, tako i mnogo životinja i biljaka koje su bile sastavni dio prehrane naših predaka danas više nisu dostupne.

Iako se u Paleo dijeti unosi dosta mesa, trebalo bi ga pratiti i veliki unos voća i povrća, što neki zaborave, iako je i ono osnova Paleo dijete.

Prednosti Paleo dijeta

Najveća prednost ove dijete je što su recepti jednostavni i često brzi za pripremu, a jako zdravi. Okosnica je da se jede jednostavno pripremljeno meso, jaja ili plodovi mora kao glavno jelo, sa što više salate, voća i povrća. 

Iako se kao prednost ove dijete navodi vraćanje osnovama, treba je uzeti s oprezom, jer su naši preci imali drugačiji stil života i drugačije potrebe.

Najveća prednosti paleo dijete je što se kuha jednostavno. Jela se brzo spremaju, uglavnom se jedu salate, povrće i voće kuhano na lešo, te jednostavno pripremljeno meso. Nema potrebe za kompliciranim jelima koja se pripremaju u nekoliko faza.

Paleo dijeta – što jesti:

– voće – jabuke, kruške, banane, naranče, limun, nektarine, mango, avokado, jagode, borovnice, trešnje, nar, šljive …
– povrće – paprika, rajčica, brokule, kelj, luk, mrkva, šparoge, cikla, kupus, cvjetača, celer, blitva, krastavac, rotkvica,
– orašaste plodove
– sjemenke
– meso – piletina, puretina, svinjetina, govedina…
– riba
– jaja – najbolje jaja iz slobodnog uzgoja
– zdrave masti i ulja – maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje avokada,
– začinsko bilje
– med
– kakao
– jabučni ocat

Paleo dijeta – što piti:

– voda
– kava
– čaj

Paleo dijeta – što izbjegavati:

– prerađena hrana
– šećer
– žitarice
– rižu
– tjesteninu
– mliječne proizvode – mlijeko, sir, jogurt
– mahunarke
– voćne sokove
– slatkiše
– peciva

U Paleo prehrani može se koristiti bademovo i kokosovo brašno.

Palo dijeta – plan prehrane

Doručak
– Jaja i povrće na maslinovom ili kokosovom ulju + voće
– Slanina i jaja s povrćem
– Jaja i voće
– Omlet s povrćem
– Omlet sa slaninom

Ručak / večera
– Salata od piletine i povrća s maslinovim uljem
– Losos s povrćem
– Puretina i salata od povrća
– Mljevena junetina s povrćem
– Svinjetina i povrće
– Piletina umotana u špek i salata

Međuobrok
– voće
– orašasti plodovi
– mrkva

Kako pratiti paleo dijetu

Ukoliko niste sigurni kako pratiti paleo dijetu, razmislite o vraćanju osnovama. Bez obzira na glavne okosnice Paleo dijete i koliko se možete ili ne pridržavati Paleo dijete, izbacivanje visoko procesuirane hrane može biti korisno.
I neke druge dijete i tipovi prehrane kao okosnicu imaju što cjelovitiju hranu, hranu kod koje nema čitanja sastava, nego da se u prehrani i kuhanju koriste osnovne namirnice koje nisu obrađene niti dorađene. Postoje modificirane varijante Paleo dijete pa možete uzeti i njih u obzir.

Također, tjelovježba i aktivnost su bitni za Paleo dijetu, a već je poznato da je aktivnost neophodna za zdrav životni stil. Stoga ukoliko ukomponirate ove dvije bitne komponente Paleo dijete, možete izgubiti kilograme i doprinijeti zdravlju.

Paleo dijeta se razlikuje i po tome što se u ovoj dijeti ne jedu žitarice, te ukoliko jedete dosta kruha ili proizvoda od žitarica, s jedne strane Paleto dijeta vam može pomoći da smršavite jer ćete izbacivanjem tih namirnica smanjiti unos hrane koji vjerojatno nećete nadoknaditi u istoj mjeri drugim namirnicama. Stoga, ukoliko mislite da možete bez ovih namirnica, možete pokušati iskoristiti prednosti ove dijete.
S druge strane ako jedete dosta ovih namirnica i ne želite ih se odreći, tada će vam biti dosta teško pratiti program Paleo dijete.

Paleo dijeta se svodi na jedenje osnovne hrane. Ukoliko se ovo gleda kao stil prehrane tada se u Paleo prehrani ne treba kalorijski ograničavati, nego zdravo hraniti. Međutim, ukoliko ste na Paleo dijeti i želite smršaviti tada bi ipak trebalo povesti bar u početku računa o ukupnom kalorijskom unosu.

Ono što se kod Paleo dijete može navesti kao velika prednost je izbacivanje procesuirane i gotove hrane kojoj skoro da ni ne znate sastojke, te uvođenju u prehranu osnovnih namirnica. Oko šećera se već neko vrijeme vode polemike i o njegovom štetom utjecaju na organizam, tako da ćete i njegovim izbacivanjem profitirati.

Stoga čak i ako usvojite samo neke osnove Paleo prehrane i smanjite ukupan kalorijski unos možete pozitivno djelovati na zdravlje i izgubiti kilograme.