Keto dijeta – pravila, PREDNOSTI i KOLIKO DUGO se smije držati

Keto dijeta - brojne prednosti keto dijete

Keto dijeta – PREDNOSTI i koliko dugo se smije držati

Keto dijeta je dijeta za mršavljenje koja ne ograničava unos kalorija, nego se bazira na tome da se smanji unos ugljikohidrata kako bi se tijelo potaknulo da uđe u ketozu odnosno da masti pretvara u energiju i da više troši masnoće.

Keto dijeta ograničava unos ugljikohidrata na 5 do 10% ovisno o varijantama keto dijete. Osim što ne ograničava količinski hranu te spada u zasitne dijete zbog kojih se mnogi odlučuju za nju, keto dijeta prema istraživanjima ima brojne druge prednosti. Pri tome treba uzeti u obzir da mnoga istraživanja govore o prednostima keto dijete dok istovremeno istraživanja pokazuju i nedostatke keto dijete.

Koje su prednosti keto dijete?

Keto dijeta pomaže mršavljenju tako što potiče metabolizam, ali i smanjuje apetit.*

Keto dijeta daje bolje rezultate mršavljenja dugoročno. *

Keto dijeta smanjuje apetit.*

Keto dijeta može pomoći u borbi protiv akni.*

Keto dijeta pomaže u snižavanju razine šećera u krvi.

Prema nekim istraživanjima keto dijeta može preventivno djelovati na nastanke nekih tipova raka.*

Keto dijeta može pozitivno djelovati na kardiovaskularni sustav i snižavanje kolesterola.*

Keto dijeta može pomoći u smanjivanju simptoma Alzheimerove bolesti.*

Osim nabrojenih iznad provode se i druga mnogobrojna istraživanja o pozitivnim učincima keto dijete na mnogobrojna zdravstvena stanja, ali su još uvijek u tijeku ili nisu dala jednoznačne rezultate, ali se pretpostavlja da su pozitivni učinci provođenja keto dijete mnogostruko veći od nabrojenih iznad, koji su potkrijepljeni kliničkim istraživanjima.

Negativni efekti keto dijete

Iako keto dijeta ima prednosti, ona donosi i određene negativne efekte ukoliko se provodi predugo. Većina istraživanja koja su pratila utjecaj keto dijete nisu se provodila duže razdoblje, te se većina pozitivnih efekata odnosi na kraće razdoblje primjene keto dijete.

Dugoročni negativni efekti keto dijete mogu uključivati masnu jetru, bubrežne kamence, nedostatak vitamina i minerala…*

Upravo zbog toga se postavlja pitanje i koliko dugo se može pratiti keto dijeta?

S obzirom da nema preciznih istraživanja koliko dugo pratiti keto dijetu, okvirno bi keto dijetu bilo bolje provoditi nekoliko mjeseci, te nakon toga nastaviti s nekom drugom dijetom.

Istraživanje “Ketogenic Diet” iz 2020. govori o prednostima keto dijete u kratkom razdoblju gdje to razdoblje definira kao razdoblje do 2 godine.*

Stoga ako ste na keto dijeti razmislite o ograničavanju razdoblja na kojoj ćete biti na njoj na nekih 6 mjeseci do 2 godine.

Nuspojave i negativni efekti keto dijete u kratkoročnom razdoblju uglavnom uključuju vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, zatvor… Ali nuspojave se obično vezuju uz razdoblje prilagodbe na dijetu, na prve dane držanja dijete, dok tijelo ne uđe u potpunosti u stanje ketoze.

Ovisno o mnogim čimbenicima nuspojave keto dijete mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Kako bi se simptomi ublažili potrebno je unositi dovoljno tekućine obogaćene elektrolitima.

Gotovo uvijek se uz Keto dijetu savjetuje i kvalitetan multivitamin, koji bi trebao pokriti eventualne nedostatke u nutrijentima koji se vežu uz keto dijetu.

Keto dijeta – UKRATKO –

Keto dijeta se bazira na unosu zdravih masnoća, moderiranom unosu proteina, te niskom unosu ugljikohidrata. Ukoliko je dnevni unos kalorija oko 2.000 tada bi unos ugljikohidrata trebalo ograničiti na 20 do 50 grama dnevno.

Russel Wilder je prvi koristio keto dijetu 1921. godine te se keto dijta koristila kao terapija kod dječje epilepsije.

Ova dijeta se temelji na tome da se minimalnim unosom ugljikohidrata tijelo dovede u stanje ketoze, kada za funkcioniranje ne treba ugljikohidrate, nego koristi ketone koje jetra proizvodi iz masnoća.

Otkako je nastala konstantno se modificira kako bi postala što zdravija i sa što manje negativnih učinaka, te se tako teži izbacivanju loših masnoća iz nje, te uvođenju umjesto njih namirnica s dobrim masnoćama, te što većoj raznolikosti kako bi što više nutrijenata bilo zastupljeno.

JOŠ OPŠIRNIJE o keto dijeti i kako je provoditi:

KETO DIJETA – kako je provoditi i s kojim namirnicama – COVER magazin.com