Koliko kalorija imaju KRAFNE?

Krafne kalorije – Koliko kalorija imaju krafne?

Krafne su popularan izbor posebno kao desert, međuobrok, ali i brzi doručak. Posebno u zimskim mjesecima, ali i tijekom godine. Ovisno o varijantama krafne mogu imati različit broj kalorija.

Krafna kalorije

Krafna posuta šećerom u prahu i bez punjenja je neka osnovna varijanta krafni.

Krafna ima 355 kalorija na 100 grama

Jedna krafna kalorije

Krafne se uglavnom konzumiraju po komadu, te je teže računati kalorije na 100 grama, odnosno jednostavnije je pratiti kalorije po jednoj krafni. Koliko jedna krafna ima kalorija?

Krafna srednje veličine, odnosno u nekom prosjeku ima 60 grama. Jedna takva krafna prosječne veličine ima 215 kalorija.

Jedna krafna ima 215 kalorija.

Koliko kalorija ima krafna s marmeladom?

Krafne su prisutne u mnogim varijantama, a to se posebno odnosi na punjenja. Klasično punjenje je s marmeladom od marelice.

Krafna s marmeladom 370 kalorija na 100 grama.

Odnosno:

Jedna krafna s marmeladom ima 220 kalorija (prosječne veličine 60 grama).

Najčešće varijante krafni su obična bez punjenja posuta šećerom u prahu, te krafne koje su punjene marmeladom ili čokoladom, kao i krafne koje su prelivene različitim glazurama, čokoladnom, šećernom ili nekom glazurom koja je kombinacija šećera i voća.

Krafne kalorije

Tablica kalorija prema vrstama krafni:

  • Krafna marmelada – 379 kalorija na 100 grama
  • Krafna vanilija i šumsko voće – 220 kalorije na 100 grama
  • Krafna čokolada vanilija – 368 kalorija na 100 grama
  • Donut s čokoladnim preljevom – 456 kalorija na 100 grama
  • Donut okus lješnjak – 452 kalorije na 100 grama
  • Donut okus jagode – 441 kalorija na 100 grama

Krafne pokladnice kalorije

Popularne su krafne pokladnice, te se u doba karnevala i maškara tradicionalno konzumiraju krafne pokladnice u različitim varijantama.

Jedna krafna ima 215 kalorija.

Jedna osnovna varijanta krafni ima po komadu oko 200 kalorija, te ukoliko se konzumira nekoliko krafni, vrlo lako će se dnevni unos kalorija povećati za 600 do 100 kalorija.

Krafne se ne ubrajaju u jednostavne kolače, te se za njihovu pripremu mnogi ne odlučuju lako. Tijesto krafni se sastoji od brašna, žumanjaka, mlijeka, kvasca… potrebno je napraviti dobro tijesto, kako bi krafne bile ukusne i dobre. Kao i kod drugih dizanih tijesta, potrebno je određeno vrijeme kako bi se pripremilo tijesto za izradu krafni. No, osim toga za dobre krafne bitno je umijeće rezanje i oblikovanja krafni, punjenja krafni kao i prženje. One se prže u dubokom ulju te je potrebno pogoditi pravu temperaturu i vrijeme prženja krafni.

Domaći recepti za krafne:

Krafne – Recepti (covermagazin.com)

Najpopularnije su prazne krafne posute šećerom, krafne s marmeladom i krafne punjenje s čokoladom.

Krafne dolaze u različitim varijantama, no popularne su širom svijeta, iako imaju različite nazive i recepte. Donut su okrugli s rupom u sredini, no u principu su vrlo slični klasičnim krafnama. Ovakva varijanta je iznimno popularna u Americi. U SAD-u donuti datiraju još iz osamnaestog stoljeća kada se smatra da su ih donijeli Nizozemci u Ameriku. Zašto njihove krafne imaju rupu u sredini, postoje brojne teorije koje to pokušavaju objasniti, a teško je reći koja je točna. Jedna od teorija kaže da je to način kako bi se krafna ravnomjernije ispekla, druga teorija se fokusira na ekonomičnost i da se na taj način štedilo sastojke budući da je u sredini rupa, dok se neke tetorije odnose na probavu…

Neke od najpopularniji okusa krafni u Americi su klasični donut glaziran s različitim okusima šećernih glazura, među kojima je jedna od popularnijih šećerna glazura s okusom vanilije, te donut s čokoladnom glazurom. Negdje pri vrhu popularnosti su i krafne klasičnog oblika, punjene kremom i prelivene čokoladnom glazurom. Dok su kod nas posebno popularne krafne punjene džemom od marelice, u Americi u vrhu su krafne punjene marmeladom od jagoda i posute šećerom, te krafne prelivene glazurom od javorovog soka.

Krafne su jedan od kolača koji je prisutan u mnogim kuhinjama širom svijeta, nego većina kuhinja ima svoje varijante i prilagodbe, kako u oblicima tako i u punjenjima.

Vezano: