29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko kalorija imaju oblatne?

Oblatne su kolač koji se posebno pravi za blagdane, te je uobičajen u...

Koliko kalorija imaju oblatne?

Oblatne su kolač koji se posebno pravi za blagdane, te je uobičajen u mnogim domaćinstvima. Kako upravo tada jedemo više hrane, te smo skloniji debljanju, često se i sva hrana koju tada jedemo smatra kaloričnom hranom. Uz to osnova za oblatne je šećer, stoga već pri pomisli na oblatne mnogi podrazumijevaju da je to kaloričan kolač. Niti ostali sastojci nisu manje kalorični, no, sama kora za oblatnu suha i bez fila ima 350 kalorija na 100 grama. S obzirom da recept za oblatne uključuje dosta šećera koji je kaloričan, za očekivati je i da su oblatne kaloričan kolač.

Ukoliko oblatne radite po receptu koji uključuje mlijeko, šećer i margarin, tada će kaloričnost jednog kolača oblatne biti oko 160 kalorija.

Jedan komad oblatne ima 160 kalorija.

Koliko će pojedinačna oblatna imati kalorija ovisit će o veličini rezanja kolača, no okvirno jedan komad oblatne će imati 160 kalorija. uzet je prosječan komad oblatne, no veličine mogu varirati, tako i broj kalorija u jednom kolaču. Neovisno o veličini komada oblatne, ako se gleda kaloričnost na 100 grama oblatni tada je ona537 kalorija.

Oblatna ima 537 kalorija na 100 grama.

Uz osnovne sastojke često se u fil za oblatne dodaje čokolada. Oblatna rađena po receptu u koji idu šećer, mlijeko, margarin i čokolada ima po komadu oblatne 170 kalorija.
Kalorije u 100 grama oblatne s čokoladom: 560 kalorija

Oblatna (jedan komad kolača) s čokoladom ima 170 kalorija.

Oblatna s čokoladom ima 560 kalorija na 100 grama.

U osnovni recept se uz čokoladu mogu dodati i orasi. Ovakva vrsta oblatni je najbogatijeg okusa, no ima i najviše kalorija.

Najkaloričniji recept s oblatnama je onaj koji uključuje šećer, mlijeko, margarin, čokoladu i orahe ili bademe. Ovakve oblatne će imati oko 175 kalorija po komadu oblatne.
Broj kalorija u 100 grama oblatne s čokoladom i bademima ili orasima iznosi 590 kalorija.

Komad oblatne s čokoladom i orasima ima 175 kalorija.

Oblatna s čokoladom i orasima ima 590 kalorija na 100 grama.

Postoji više različitih recepata s oblatnama, te će ovisno o njemu se razlikovati i broj kalorija u oblatnama. No, u pravilu osnovni je recept s mlijekom, šećerom i margarinom, dok su čokolada i orasi opcija.

Kaloričnost jednog komada oblatne nije velika, no, ukoliko pazite na kalorije trebali bi ograničiti broj konzumiranih oblatni.

Smanjivanjem šećera može se malo utjecati na broj kalorija u oblatnama, no da bi se fil za oblatne zgusnuo treba biti dovoljna količina šećera. Svi sastojci koji idu u oblatne osim mlijeka su kalorični, stoga ne čudi i kaloričnost oblatni na sto grama koja se kreće od 530 kalorija do 590 kalorija. Glavni način na koji se može utjecati na unos kalorija oblatnama je količina.

Oblatna (suha kora za oblatne) ima 344 kalorija na 100 grama. Jedno pakiranje oblatne ima 200 grama, tako da niti taj dio oblatne nije s malim brojem kalorija.

Popularnost oblatni se ne smanjuje s godinama, iako se one ubrajaju u starinske i tradicionalne kolače. Njihova priprema je jednostavna, zahtjeva određeno vrijeme, no i rezultat je veći kolač koji je idealan izbor za veće količine gostiju. Osim toga, ukoliko se poveća količina sastojaka, vrijeme pripreme će ostati vrlo slično a može se napraviti fil za nekoliko oblatni. Uz to, zbog korištenih sastojaka, kao i načina pripreme, oblatne su kolač koji može trajati nekoliko dana, a osim toga praktičan je za posluživanja kada se radi o većoj količini gostiju. S obzirom da je kolač ukusan i zanimljiv, te mnoge podsjeća na djetinjstvo, nije čudno da je i dalje jako popularan.

Uživajte u kolaču a ako pazite na kalorije obratite pažnju na količinu konzumiranih oblatni.

Vezano: