20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Što piti umjesto kave – 5 odličnih zamjena za kavu

Izdvojili smo 5 odličnih ideja što piti umjesto kave...

Što piti umjesto kave – 5 odličnih zamjena za kavu

Izdvojili smo 5 odličnih ideja što piti umjesto kave.

Kava ima određene prednosti u umjerenim količinama, no ako pijete previše kave ili želite iz određenih razloga zamijeniti kavu s drugim napitcima donosimo pregled odličnih alternativa za kavu.

Općenito je pitanje kod potrage za zamjenom za kavu iz kojeg razloga tražite zamjenu. Ako želite nešto što će imati slična svojstva, a drugačiji okus, što možete kombinirati u toku dana s kavom kako biste smanjili broj šalica kave, nije isto kao kada tražite nešto vrlo sličnog okusa kavi, ali da nema kofeina.

Zamjena za kavu je posebno popularna navečer, kada konzumiranje kave može utjecati na lošiji san.

Kako biste izabrali najbolju zamjenu za kavu razmislite o sljedećem

Što piti umjesto kave?!

Ispod donosimo ideje s čim se može zamijeniti kava, te su ovo neki od najčešćih napitaka koji mijenjaju kavu:

Zamjena za kavu – GINSENG

– Ginseng – ginseng je zdrav, podiže razinu energije te može biti dostojna zamjena kavi.

Kao alternativa kavi često se spominje ginseng. On može biti dostojna zamjena kavi zbog svojih brojnih koristi. Već se stoljećima koristi na Istoku, a već neko vrijeme se sve češće koristi i u Europi. Radi se o korijenu koji potiče pamćenje, mentalne funkcije, ali i aktivnost općenito.

Ginseng kava je sve dostupnija i može je se kupiti na više mjesta, te je svakako nešto što se može probati kao zamjena za kavu.

Zamjena za kavu – KAVOVINA

Kavovina (od cikorije, ječma, kombinacija) – možete je piti u većoj ili manjoj šalici. Postoje varijante instant napitka, koji se brže pripremaju te one klasične kavovine koje se kuhaju. Popularna je Divka koja je kombinacija prženog korijena cikorije i ječma.

Kava od cikorije je možda najsličnija izgledom i okusom pravoj kavi. Stoga ako tražite nešto što je dosta lično kavi, ovo bi moglo biti nešto što vrijedi probati. Cikorija ima također brojne prednosti. Kava od cikorije, također može biti odlična zamjena za kavu kod onih koji imaju naviku piti navečer kavu te je žele s nečim zamijeniti budući da nema kofeina.

Kava od ječma je također popularna zamjena za kavu.

Zamjena za kavu – KAVA BEZ KOFEINA

– Kava bez kofeina – ukoliko želite izbaciti kofein, a ne želite se odreći okusa kave tada je ovo dobar izbor. Ona će okusom biti vrlo slična kavi, ali nema kofeina. Ona je dobar izbor kada ste u potrazi za nečim sličnog okusa, ali da nema kofeina.

Kava bez kofeina može biti u različitim varijantama, odnosno može se raditi o klasičnoj crnoj kavi, ali i varijantama instant kave bez kofeina.

Zamjena za kavu – CRNI ČAJ

– Crni čaj – crni čaj je također jako dobra alternativa kavi, on sadrži kofein te ima sličan učinak na pospanost i umor kao kava. Crni čaj sadrži manje kofeina, ali i dalje ima određenu količinu kofeina. Dobar je izbor za one koji žele sličan okus, ali ipak drugačiji od kave, te da ipak unesu određenu količinu kofeina. Više o količini kofeina: Kofein – količina u pićima i utjecaj na zdravlje

Zamjena za kavu – MATE ČAJ

– Mate čaj – podiže energiju, bogat je antioksidantima, te poboljšava pamćenje. Mate čaj je osim toga i dobra pomoć u mršavljenju.

Mate čaj ima gorkast okus, te svojstva slična kavi. Sadrži puno manje kofeina od kave, ali i dalje sadrži kofein. Osim toga sadrži vitamin C, kalij, cink, željezo… Također, ovaj čaj djeluje kao diuretik te djeluje kod zadržavanja vode.

Treba uzeti u obzir da se ne radi uvijek o pitanju da li konzumirati kavu ili nešto drugo. Umjesto toga možete se odlučiti na opciju smanjenog konzumiranja kave te neku od dnevnih šalica kave zamijeniti s nečim novim. Na taj način će dan kao i unos nutrijenata biti raznovrsniji. Svaka zamjena za kavu ima drugačiji okus, te će nekom više odgovarati jedna nekom druga. No, od svake imate i neke koristi tako da ih se može probati i vidjeti koja vam najbolje odgovara.

Zašto zamijeniti kavu s čajem?

  • Čaj je jednostavniji za pripremu. Pripremanje kave može biti komplicirano, te posebno crne stoga ako niste raspoloženi za pravljenje kave, jednostavnije je napraviti čaj.
  • Čaj ima više antoksidantnih sastojaka od kave
  • Čaj djeluje i protiv stresa i anksioznosti
  • Čaj pomaže smanjiti obim struka
  • Čaj je dobra potpora našem imunološkom sustavu

Ponekad se kava može potpuno zamijeniti drugim napitcima, a ponekad je zamjena odličan način da se smanji količina kave, a da se i dalje može uživati u toplim napicima i dnevnoj rutini na koju smo naviknuli.

Vezano: