19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Čaj za spavanje i smirenje – koji čaj piti navečer?

Koji čaj piti navečer?

Čaj za spavanje i smirenje – koji čaj piti navečer?

Čajevi su uglavnom dobar izbor, no, ni oni nisu svi isti, te se ovisno o svojim glavnim karakteristikama koriste za različite namjena.

Neki čajevi pomažu da se brže osoba razbudi, dok neki djeluju opuštajuće i smirujuće.

Ujutro su dobar izbor zeleni čaj, čaj od rooibosa, čaj od šipka…  Više: Koji čaj je najbolje piti ujutro?

Loš san i nedostatak sna mogu utjecati na dnevne aktivnosti, loše raspoloženje, umor, razdražljivost, slabiju koncentraciju i pamćenje, dok dugoročno, problemi sa snom i manjak sna može dovesti drugih zdravstvenih problema.

Koji čaj piti navečer – čaj za smirenje i nesanicu

Navečer izbjegavajte čajeve koji podižu razinu energije i sadrže kofein, dok su za večernje opuštanje, ali i dobar san dobar izbor biljni čajevi poput matičnjaka koji pomažu pri opuštanju.

No, kako bi bolje spavali i ujutro imali više energije, navečer bi bolji izbor bili čajevi koji opuštaju, smiruju i pomažu spavanju.

Postoji više vrsta čajeva koji mogu pomoći da se spava bolje, no, ovisno o preferenciji i okusu, izaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Često su stres, problemi, te razmišljanje o njima uzrok da se teže zaspi. U tim slučajevima čaj za smirenje može biti djelotvoran.

No, čaj za spavanje može djelovati na bolji san i kod osoba koje nemaju problema sa spavanjem, ali žele opušteniji i nešto kvalitetniji san. Šalica toplog opuštajućeg čaja može dobro doći pred spavanje.

Čajevi opuštaju um, smiruju, ali opuštaju i mišiće, te i na taj način djeluju na bolje spavanje.

Neki od čajeva koji su dobar izbor navečer su:

Čaj od KAMILICE za spavanje i smirenje

Ovaj biljni čaj se dugo koristi i jedan je općepoznatih čajeva. Čaj od kamilice djeluje ima blaga umirujuća svojstva, ali bogat je i antioksidantima. Kamilica je poznata po svojim umirujućim svojstvima te da djeluje opuštajuće. Više o čaju od kamilice i njegovom djelovanju:

Čaj od MENTE za spavanje i smirenje

Čaj od mente je dobar izbor za želučane probleme, ali i kod prehlade i gripe. Često se upravo navečer pije čaj od mente kako bi nakon večere smirio probavni sustav i pomogao da se bolje spava.

Više o menti i njenom djelovanju na spavanje i smirenje:

Čaj od KADULJE za spavanje i smirenje

Čaj od kadulje pomaže opuštanju mišića, iako ima i mnoge druge benefite, dobar je izbor za večernji čaj upravo zbog efekta opuštanja mišića.

Čaj od RUŽE za spavanje i smirenje

Miris ruže iz čaja će pomoći u opuštanju i pomaže boljem spavanju. Čaj od ruže djeluje opuštajuće, može pomoći u oslobađanju od stresa, no djeluje i protuupalno, te kao analgetik. Više o čaju od ruže:

Čaj od LAVANDE za spavanje i smirenje

Poznat je učinak lavande, kako mirisa tako i čaja. Stoga je čaj od lavande dobar izbor za čaj koji ćete piti navečer prije spavanja. Dok pijete čaj uživajte u mirisu čaja koji može također pozitivno djelovati na smirenje i na bolje spavanje.

Čaj od ĐUMBIRA za spavanje i smirenje

Čaj od đumbira ima brojne zdravstvene prednosti, među kojima je i njegovo djelovanje protiv stresa. Više o djelovanju čaja od đumbira:

Čaj od LIPE za spavanje i smirenje

Čaj od lipe poznat je po svom umirujućem djelovanju. Više o čaju od lipe:

ZELENI čaj za spavanje i smirenje

Zeleni čaj je jedan od najpopularniji čajeva širom svijeta. Koristi se za vrlo različite namjene. Zeleni čaj se može piti i navečer, djelovati na spavanje, ali i istovremeno i na druga područja. Teanin iz zelenog čaja potiče spavanje, smanjuje hormone koji se vežu uz stres, te općenito uz uzbuđenja, stoga djeluje opuštajuće i priprema tijelo za spavanje.

No, zeleni čaj sadrži i kofein, iako u manjim količinama, svejedno kod nekih kofein iz zelenog čaja može donijeti suprotan učinak.

Kako bi se iskoristilo djelovanje zelenog čaja na smirenje i opuštanje njega bi trebalo piti ipak predvečer, a ne baš prije spavanja. Više o djelovanju zelenog čaja:

Neki još od čajeva koji mogu biti dobri za spavanje su valerijana, pasiflora…

Kako spavati bolje?

Nesanica može imati razlite uzroke. Više: Nesanica – kako zaspati odmah, a što funkcionira dugoročno

Stoga kako bi spavali bolje potrebno je djelovati na uzroke koji uzrokuju nesanicu, iako to često nije samo jedan faktor nego više njih. Kako spavati bolje:

Sažetak:

Kako bi tijelo tijekom dana optimalno funkcioniralo potrebno je da ima i dovoljno sna. Loša kvaliteta sna, kao i premalo sna može imati i kratkoročne i dugoročne posljedice na funkcioniranje i na zdravlje. Čajevi mogu doprinijeti boljem spavanju, smirenju i opustiti organizam. Neki od čajeva koji mogu djelovati opuštajuće i na bolje spavanje su čaj od kamilice, čaj od đumbira, čaj od matičnjaka, čaj od lavande, čaj od kadulje, čaj od lipe, valerijane…

No, uz neovisno o konzumaciji čaja, kako bi se popravilo spavanje trebalo bi djelovati i na ostale faktore koji utječu na spavanje.

Vezano: