Kamilica – Čaj od kamilice – ljekovitost, nuspojave i koliko čaja piti

Kamilica – Čaj od kamilice – ljekovitost, nuspojave i koliko čaja piti

Kamilica je biljka koja je po svojim svojstvima svima već poznata. Prepoznatljiva je po svojim sitnim bijelo-žutim cvjetovima, a možete je vidjeti gotovo na svim livadama.

Ljekovitost čaja od kamilice

Kamilica je «lijek za sve». Pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava boli, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže kod svih bolova u trbuhu i još mnogo toga.

Kamilicu možete koristiti u obliku tinkture, čaja, praška, eteričnog ulja i obloga.

Kamilica se koristi i za pomoć kod svih menstrualnih tegoba. Bolove možete ublažiti oblogama. Njih pravimo tako što vrhom punu žlicu kamilice prelijemo ¼ l vrelog mlijeka, procijedimo i tople obloge stavljamo na stomak. Bolovi će vrlo brzo nestati.

Jednako pripremljene obloge možemo staviti i na oči kod bolova u očima.

Također čaj od kamilice može pomoći u sprječavanja bolesti srca, bogat je antioksidansima, te može pomoći u sprječavanju nastanka različitih tipova raka.

Kamilica za probavu

Čaj od kamilice ima protuupalna svojstva te može pomoći u smanjivanju upala u probavnom traktu. Također čaj od kamilice može pomoći kod mučnina.

Čaj od kamilice može pomoći i kod refluksa i smanjenja kiseline u želudcu. Također, čaj od kamilice može pomoći kod proljeva.

Čaj od kamilice za smirenje

Ona je vrlo dobar lijek za smirenje. Redovno pijte čaj i osjetit ćete promjenu.

Želite li trenutno opuštanje pokušajte s kupkom, ona će umiriti vaš živčani sustav. Dovoljno je dvije pune šake kamilice preliti vrelom vodom i ostaviti da kratko odstoji. Zatim procijedite i dodajte u vodu u kadi. Već za nekih dvadesetak minuta, koliko kupka traje, primijetit ćete promjene u raspoloženju i smanjen teret na leđima.

Čaj od kamilice za bolji san

Čaj od kamilice je dobar općenito za smirenje, ali i za bolji san ukoliko se konzumira navečer prije spavanja.

Čaj od kamilice za lice i kosu

Ako imate problema s kožom ili jednostavno želite ljepšu i njegovanu kožu dovoljno je jednom tjedno umiti se čajem od kamilice.

Imate li problema s ispadanjem kose, za ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri žlice biljke prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procijedite i pričekajte da se ohladi do temperature s kojom inače ispirete kosu).

Čaj od kamilice za mršavljenje

Čaj od kamilice ima samo 2 kalorije na šalicu čaja, ukoliko se pije nezaslađen. U tom slučaju pomaže kod unosa tekućine, te dodatno pozitivno djeluje na gubitak kilograma. Čaj od kamilice potiče metabolizam te može pomoći u smanjenje obima struka.

Čaj od kamilice za trudnice

Općenito se smatra da se čaj od kamilice može piti u trudnoći, no u prvom tromjesečju bi ga bilo bolje izbjegavati budući da može izazvati kontrakcije. Čaj od kamilice često i u trudnoći može pomoći kod anksioznosti i boljeg sna. Čaj od kamilice može pomoći i kod jutarnjih mučnina.
No u trudnoći treba biti posebno oprezan, te i ukoliko se konzumira, čaj od kamilice se treba umjereno konzumirati.

Čaj od kamilice za djecu i bebe

Čaj od kamilice može pomoći u smirivanju kolika kod beba. No, uvijek bi bilo dobro tražiti čaj prilagođen bebama i njihovom uzrastu te se često spominje da se čaj od kamilice može davati bebama nakon 6 mjeseci ali i tad u malim dozama prilagođenim njihovom uzrastu.
Čaj od kamilice može pomoći u sprječavanju infekcija svojim antibakterijskim svojstvima, popravlja probavu, pomaže boljem snu, te može pomoći u smanjivanju bolova kod rasta zubi.

Čaj od kamilice nuspojave

Čaj od kamilice ima brojne zdravstvene prednosti, no, ovaj čaj ima i određene nuspojave. Problem se može pojaviti kod osoba koje su alergične na kamilicu ili cvjetove iz roda ove biljke. Također, kada se koristi kao oblog za oči treba biti umjerne u korištenju jer ponekad može izazvati iritacije posebno kod osoba sklonih alergijskim reakcijama.
Čaj od kamilice rijetko ima nuspojave, no kao i svaki drugi čaj treba ga konzumirati umjereno, te obratiti pažnju ukoliko je osoba osjetljiva ili ima alergijske reakcije na određene biljke.

Što kaže znanost o kamilici

Kamilica je poznata ljekovita biljka, često se koristi u tradicionalnoj medicini. Čaj od kamilice ima kozmetičke i nutritivne vrijednosti.*

Prehlada je jedna od uobičajenih bolesti, zarazna virusna bolest gornjeg dišnog sustava. Studije su pokazale da udisanje pare s ekstraktom kamilice može biti korisno kod prehlade.*

Neka istraživanja sugeriraju da kamilica inhibira Helicobacter pylori, bakterije koja se javlja u želudcu i može izazvati upale.*

Istraživanje koje je pratilo utjecaj kamilice na anksioznost pokazalo je da postoje pozitivne promjene kod kontrolne skupne koja je konzumirala kamilicu u odnosu na one koji su konzumirali placebo. Pozitivne promjene su primijećene i u svim sekundarnim ishodima. Rezultati su pokazali da kamilica može imati umjereno smirujuće djelovanje kod osoba s blagom do umjerenom anksioznošću.*

Kamilica se koristila kroz povijest kao biljni tretman za različita stanja kože. Djeluje antimikrobno, antialergijski, protuupalno, antioksidativno i analgetski, te potiče zacjeljivanje rana. Kamilica ima i neka antioksidativna svojstva koja su utvrđena kemijskim ispitivanjima. klinička ispitivanja u mnogim slučajevima podupiru tradicionalnu medicinu i upotrebu kamilice. Kamilica je uključena u širok spektar kozmetičkih proizvoda, uključujući hidratantne kreme i proizvode za kosu.*

Priprema čaja od kamilice

Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Koliko čaja od kamilice dnevno piti?

Čaj od kamilice se može piti svakodnevno, a jedna šalica čaja od kamilice već je dovoljna da se primijete dobrobiti. 1 do 3 šalice čaja od kamilice dnevno se općenito smatra dovoljnima, te da je prihvatljivo piti do 4 šalice čaja od kamilice dnevno.

Oprez je potreban kod osoba koje su osjetljive na ovaj čaj.

Bez obzira na sve zdravstvene dobrobiti, ukoliko se pije previše čaja, on može imati različite nuspojave. Stoga se dnevno ne bi trebalo piti više od 3 do 4 šalice čaja od kamilice.

Vezano: