19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Čaj od kamilice – kako pripremiti savršen čaj od kamilice

Čaj od kamilice je čaj koji je svima poznat i za to ima dobar razlog. On je zaista svestran čaj...

Čaj od kamilice - kako pripremiti savršen čaj od kamilice

Čaj od kamilice – kako pripremiti savršen čaj od kamilice

Čaj od kamilice je čaj koji je svima poznat i za to ima dobar razlog. On je zaista svestran čaj. Čaj od kamilice se tradicionalno koristi za mnoge zdravstvene probleme. No, čaj od kamilice je ugodan napitak koji se može uvesti u rutinu pijenja čaja i ako vam nije potreban.
Čaj od kamilice se koristi za bolju probavu, ublažavanje bolova i grčeva, pozitivno djeluje na kožu, te je poznat po opuštajućim svojstvima.

Nije svaki čaj od kamilice isti, bez obzira što pisalo na sastavu. Kvaliteta sušenih dijelova koji se koriste za čaj se razlikuje i to ćete vjerojatno primijetiti i prilikom pijenja pa čak i pravljenja čaja.
Također po okusu se dosta često razlikuju čajevi iz vrećice i čajevi od kamilice koji se kupuju u rasutom stanju.
Stoga se nemojte čuditi ako istim načinima pripreme dva različita čaja od kamilice dobijete i različite rezultate.

Čaj od kamilice u rinfuzi je kompliciraniji za pripremu, ali je često bogatijeg okusa. Ukoliko ste ljubitelj čaja od kamilice, a uglavnom konzumirate čaj od kamilice iz vrećica, probajte i čaj u rinfuzi.

Priprema čaja od kamilice u vrećicama

Kod pripreme čaja od kamilice pratite upute proizvođača.
No, ukoliko nemate upute ili želite pokušati nešto drugačije, osnovno pravilo je da se vrećica čaja od kamilice prelije s 200 ml ključale vode. Ostavite čaj da odstoji 3 do 5 minuta te izvadite vrećicu.

Priprema čaja od kamilice u rasutom stanju

Ukoliko imate čaj od kamilice u rasutom stanju prelijte 1 čajnu žličicu vrhom punu čaja od kamilice s 2 decilitra ključale vode. Ostavite 10 minuta te potom procijedite.

Hladni čaj od kamilice – priprema

Čaj od kamilice možete piti i kao hladni čaj. Hladni čaj od kamilice je posebno dobar izbor ljeti.
Čaj od kamilice se može pripremiti i kao hladni čaj, što j posebno dobra opcija za ljeto. Ljeti je tijelu potrebno i više tekućine, a čaj od kamilice može biti odličan izbor.

Hladni čaj se uglavnom radi u velikim količinama te računajte s nekih 5-6 vrećica na 1 litru kipuće vode. Ostavite 5 minuta potom izvadite vrećice. U čaj možete dodati iscijeđeni limun, ili dodatne arome, ostaviti da se ohladi te tijekom dana uživati u hladnom čaju od kamilice.

Što dodati u čaj od kamilice 

Čaj od kamilice možete piti nezaslađen ili dodati sladilo koje preferirate.

Čaj od kamilice se odlično slaže s medom te ga možete zasladiti medom.

Ukoliko želite napraviti mješavinu čaja s čajem od kamilice možete pokušati s čajem od limunske trave, zelenim čajem, matičnjakom, čajem od lipe, čajem od lavande, rooibos čajem…

Kako ćete miješati čaj od kamilice s drugim čajem ovisi o ukusu koji želite postići, ali i za koju svrhu želite piti čaj. Tako je za opuštanje i dobar san bolje kombinirati čaj od kamilice s matičnjakom, čajem od lipe ili lavande, dok je tijekom dana bolje kombinirati s npr. čajem od rooibosa.

Čaj od kamilice s medom

Odvojeno ova dva sastojka imaju pozitivan utjecaj na mnoge tegobe. No, kakav je učinak kada se kombiniraju?

  • Čaj od kamilice i med mogu biti dobar izbor prije spavanja. Djeluju umirujuće, te pomažu opuštanju, smiruju, mogu djelovati na stres i na tjeskobu.
  • Čaj od kamilice i med jačaju imunitet, antibakterijska svojstva pomažu organizmu: Ova kombinacija meda i čaja od kamilice se može piti i preventivno.
  • Ova kombinacija je već dugo popularna kao prirodni lijek za gripu i prehladu, te možda je po ovom djelovanju i najpopularnija.
  • Čaj od kamilice s medom svojim protuupalnim svojstvima može pozitivno djelovati i kod grčeva u želucu, ali i neke druge probavne smetnje jer pomaže opuštanju probavnog sustava.

Čaj od đumbira i kamilice

Čaj od kamilice i đumbira je dobra kombinacija, nadograđuju se okusima i mirisnom, te imaju spojeni još širi spektar djelovanja na organizam. Ovaj čaj je istovremeno opuštajući, može dobro djelovati na probavu, te se može piti i navečer.

Uz to ova kombinacija čaja se jako dobro slaže s medom.

Vezano: