19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Vrkuta – čaj od vrkute – djelovanje, nuspojave i koliko čaja piti

Vrkuta čaj (lat. Alchemilla Vulgaris) se radi od lišća vrkute. Vrkuta je bogat izvor flavonoida, salicilne kiseline, mineralnih soli... Salicilna kiselina iz vrkute čini je korisnom u liječenju upala, infekcija grla, probavnih problema, ali i za akne.

Vrkuta – čaj od vrkute – djelovanje, nuspojave i koliko čaja piti

Vrkuta je jednogodišnja zeljasta biljka koja pretežito raste u planinskim područjima, a uglavnom se bere u lipnju i srpnju. Vrkuta se naziva i biljkom sjećanja, te biljkom alkemičara. Alkemičari su skupljali rosu koja se taložila na vrkuti, te se koristila u različite svrhe. Cvjetovi vrkute se beru od svibnja do rujna, sitni su žuto zelene boje.

Vrkuta čaj

Vrkuta čaj (lat. Alchemilla Vulgaris) se radi od lišća vrkute. Vrkuta je bogat izvor flavonoida, salicilne kiseline, mineralnih soli…

Salicilna kiselina iz vrkute čini je korisnom u liječenju upala, infekcija grla, probavnih problema, ali i za akne. Vrkuta se koristi zbog svojih protuupalnih i dezinfekcijskih sposobnosti lokalno na koži.

Vrkuta se može koristiti kod unutarnjih i vanjskih krvarenja, te kod obilnih mjesečnica i grčeva.

Jedno od svojstava koje se u narodnoj medicini pripisivalo vrkuti je reguliranje razine hormona, te za reguliranje mjesečnica, kako kod izostanka, tako i kod obilnih ili bolnih mjesečnica, kao i kod menopoauze.

Čaj od vrkute se koristi i kod posjekotina. U narodnoj medicini se ova biljka i njeni ekstrakti stavljaju na ranu kako bi pomogla zacjeljivanju.

Vrkuta čaj se može koristiti protiv bolova.

Čaj od vrkute se može koristiti i za zdraviju i ljepšu kosu. Vrkuta čaj može pomoći u jačanju folikula kose, za zdravije vlasište, bolji rast kose…

Čaj od vrkute se spominje i kao čaj za bolji san, odnosno da se pije kod problema s nesanicom. Njegovo glavno djelovanje je kada je nesanica uzorkovana stresom. Čaj od vrkute protiv stresa i nesanice se pije tri puta dnevno.

Čaj od vrkute ima antivirusna svojstva, te može biti koristan protiv Herpesa Zoster.

Vrkuta čaj za probavu

Vrkuta čaj može pomoći kod različitih probavnih smetnji. Vrkuta čaj može ublažiti probavne smetnje, ali i grčeve u želucu, te kod nadutosti i proljeva.

Za probavu se čaj pije jedna šalica ujutro prije i jedna navečer prije obroka.

Čaj od vrkute za akne i kožu

Vrkuta sadrži salicilnu kislinu koja može biti korisna u protiv različitih upalnih stanja, ali i protiv akni.
Čaj od vrkute za akne se može koristiti tako da se pije, ali i kao tonik, odnosno za vanjsku uporabu i nanošenje na kožu.

Protuupalna svojstva čaja od vrkute mogu pomoći kod probelam s aknama, ali i drugih upala, te kod ekcema, svrbeži…

Uz salicilnu kiselinu vrkuta sadrži i anioksidante, te djeluje na kožu osim na akne i protiv starenja, te općenito na bolje stanje kože.

Čaj od vrkute može pomoći kod različitih stanja kože, kod nadražene kože, posjekotina, ožiljaka, ekcema, opeklina, crvenila.

Kao tonik kada se vrkuta koristi za lice može se napraviti kao čaj, ohladiti i blazinicom na lice. Također, može se umrviti ili blendati svježa vrkuta, zatim iscijediti iz nje sok, nanijeti ga na blazinicu i nanositi na zahvaćene dijelove kože problemom koji se tretira.

Vrkuta čaj za plodnost

Vrkuta čaj se često spominje i kod prirodnih načina liječenja neplodnosti. Više:

Vrkuta čaj – priprema

Najbolje bi bilo pratiti upute s čaja. Također, priprema čaja od vrkute može varirati ovisno o tome za što se koristi, te će se razlikovati i kada se i koliko čaja pije.

Priprema čaja od vrkute u vrećicama

Jednu vrećicu vrkuta čaja preliti s 200 ml vruće vod. Ostaviti 5 minuta poklopljeno, zatim procijediti.

Priprema čaja od vrkute u rasutom stanju

Jednu žličicu vrkuta čaja (2 do 2,5 grama sušenog čaja od vrkute) preliti s 200 ml vode. Ostaviti 5 minuta zatim procijediti i čaj je spreman za konzumiranje.

Koliko piti čaja od vrkute

Ovisno o vrsti čaja i za što se pije, najbolje je pratiti upute na čaju.

Čaj od vrkute se može piti 3 puta dnevno. Kao i s drugim čajevima niti s čajem od vrkute ne treba pretjerivati, te ga treba konzumirati prema uputama.

Osim toga koliko i kada piti čaj od vrkute ovisi i o stanju na koje djelujete.

  • Za bolju probavu čaj od vrkute se pije ujutro i navečer prije obroka (cca 30 minuta prije obroka) po jedna šalica.
  • Za bolji san, protiv nesanice i stresa se vrkuta pije tri puta dnevno po jedna šalica čaja.

Čaj od vrkute nuspojave

Čaj od vrkute ima prednosti, ali može i imati i nuspojave ili kontraindikacije. Posebno pažljive trebaju biti osobe koje su sklone alergijama, kao i one koje uzimaju neke lijekove.

Vrkuta čaj sadrži tanin te se ne bi trebao konzumirati u velikim dozama ili dulje vrijeme jer tada može biti uzrok zatvora.

Čaj od vrkute bi trebalo izbjegavati u trudnoći.

Čaj od vrkute se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, kao ni ženama koji uzimaju kontracepcijska sredstva.

Vrkuta čaj – sažetak

Vrkuta djeluje adstrigeno, zbog čega se koristi u estetičke i kozmetičke svrhe. Uz to sadrži i salicilnu kiselinu, ima protuupalna, antivirusna i antibakterijska svojstva. Vrkuta se može koristiti za liječenje glavobolje, menstrualnih i vaginalnih tegoba, a korisna su antivirusna svojstva vrkute protiv Herpesa Zoster.

Vrkuta se može koristiti i protiv gripe, kašlja… Salicilna i protuupalna svojstva ga čine i dobrim čajem za borbu protiv akni.

Vezano: