29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Čaj od đumbira za mršavljenje – kako djeluje, priprema i kada ga piti

Čaj od đumbira je stoljećima popularan u Aziji, no posljednjih godina raste njegova popularnost i u našim krajevima. Čaj od đumbira je opravdano popularan, te ima brojne zdravstvene prednosti. Jedno od područja na kojima može pomoći čaj od đumbira je i mršavljenje...

Čaj od đumbira za mršavljenje – kako djeluje, priprema i kada ga piti

Čaj od đumbira je stoljećima popularan u Aziji, no posljednjih godina raste njegova popularnost i u našim krajevima. Čaj od đumbira je opravdano popularan, te ima brojne zdravstvene prednosti. Jedno od područja na kojima može pomoći čaj od đumbira je i mršavljenje.

Đumbir sadrži spojeve koji mogu potaknuti mršavljenje i ubrzati metabolizam. Đumbir potiče probavu, smanjuje apetit, te regulira razinu šećera u krvi… Sve su to elementi kako đumbir pomaže u mršavljenju, što pokazuje da djelovanje đumbira na mršavljenje nije samo u jednoj stvari nego da djeluje na nekoliko aspekata.

Osim toga čaj od đumbira može pomoći u otapanju masnih naslaga posebno na području trbuha.

Čaj od đumbira istovremeno djeluje i na podizanje energije, što olakšava dnevno djelovanje kada je osoba na dijeti ili sa smanjenim kalorijskim unosom.

Istraživanje „Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study” je pokazalo da su pretile osobe koje su konzumirale čaj od đumbira dulje bile site uz siti kalorijsku unos kao i osobe koje nisu pile čaj od đumbira. Istraživanje je pratilo utjecaj toplog napitka od đumbira na potrošnju energije, osjećaj sitosti te utjecaj na metabolizam.

Rezultati istraživanja su pokazali da smanjen osjećaj gladi, odnosno da su duže osjećali sitost ispitanici koji su konzumirali napitak od đumbira.

Čaj od đumbira za mršavljenje bi trebalo ukomponirati u zdravu prehranu, dijetni plan te vježbati. Ne treba zanemariti ove elemente i osloniti se samo na čaj. Čaj može pomoći, ali ne bi trebao biti osnova na kojoj se temelji mršavljenje.

Čaj od đumbira za mršavljenje djeluje na nekoliko načina:

  • ubrzava metabolizam
  • potiče sagorijevanje masnih naslaga
  • ubrzava probavu
  • smanjuje apetit
  • pomaže da se duže osjeća sitost.

Čaj od đumbira kalorije

Čaj od đumbira po šalici čaja (ako se ne dodaju šećer, med ili ostali zaslađivači) ima oko 10 kalorija po šalici čaja.

Priprema čaja od đumbira za mršavljenje

Čaj od đumbira za mršavljenje se može raditi od svježeg đumbira, te od praha đumbira.

U čaj od đumbira za mršavljenje se može dodati limuna ili cimeta. I limun i cimet se mogu dodati već u fazi kuhanja čaja od đumbira.

Priprema čaja od đumbira za mršavljenje od svježeg korijena đumbira

Prokuhati 250 ml vode, te dodati dvije do tri šnite oguljenog korijena đumbira. Nastaviti kuhati još 10 minuta. Nakon toga čaj treba procijediti i čaj od đumbira za mršavljenje je spreman za konzumaciju.

Priprema čaja od đumbira za mršavljenje od đumbira u prahu

U 250 ml vrele vode dodati 1 žličicu praha đumbira, dobro promiješati i kuhati oko 10 minuta. Skinuti sa štednjaka, procijediti kroz sitno cjedilo i čaj je spreman za konzumaciju.

Kada piti čaj od đumbira za mršavljenje

Čaj od đumbira za mršavljenje bi najbolje bilo piti između obroka. Na taj način će produljiti osjećaj sitosti te će se sporije osjećati glad.

Čaj od đumbira za bolju probavu i smanjenje nadutosti bi trebalo piti prije obroka, 20 do 30 minuta.

Đumbir i limun za mršavljenje

Iako i sam čaj od đumbira ima utjecaja na mršavljenje, dodatni poticaj metabolizmu može biti ako u čaj od đumbira se doda i limun.

Čaj od đumbira i limuna pomaže da se duže osjeća sitost. Uz to pomaže da se unese dovoljno tekući, ali i da se ubrza metabolizam.

Čaj od đumbira s limunom se može piti dva do tri puta dnevno za maksimalne učinke.

Vezano:

Čaj od đumbira i zeleni čaj za mršavljenje

I čaj od đumbira i zeleni čaj su poznati kao čajevi koji mogu pomoći u procesu mršavljenja. Imaju neke zajedničke osobine, ali i se i jako dobro nadopunjuju.

Priprema čaja od đumbira i zelenog čaja

U 300 do 500 ml vruće vode dodati komadić đumbira. Kuhati oko 5 minuta, zatim skinuti sa štednjaka, u vodu dodati vrećicu zelenog čaja ili jednu žličicu zelenog čaja. Poklopiti i ostaviti3 minute. Čaj procijediti i spreman je za konzumaciju.

Ovako pripremljen čaj se može piti jednom ili dva puta dnevno.

Vezano:

Više o čaju od đumbira, njegovom djelovanju, pripremi, nuspojavama:

Čaj od đumbira za mršavljenje djeluje na različite načine, potiče metabolizam, smanjuje apetit, produljuje osjećaj sitosti… Najbolje ga je konzumirati između obroka.

Voda od đumbira za mršavljenje

Osim čaja od đumbira za mršavljenje se može konzumirati i voda od đumbira. Voda od đumbira također ubrzava metabolizam, te potiče brže sagorijevanje masnoća.

Kako pripremiti vodu s đumbirom?

Za pripremu vode s đumbirom potrebno je litru vode i 30 grama svježeg korijena od đumbira. Korijen đumbira je potrebno oguliti i oprati, te narezati na manje komade odnosno na šnite.

Vodu stavite kuhati, kada je vrela u nju dodajte đumbir. Kuhajte desetak minuta. Ocijediti i ohladiti. Čuvati u frižideru i konzumirati tijekom dana.

Više o čaju od đumbira: