20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako skuhati čaj od đumbira

Čaj od đumbira se može raditi na različite načine, od svježeg korijena đumbira kao i od đumbira u prahu. Priprema čaja od svježeg korijena đumbira, kao i čaja od đumbira u prahu je prilično jednostavna...

Kako skuhati čaj od đumbira

Đumbir ima brojne zdravstvene dobrobiti, protuupalna svojstva, može pomoći kod grlobolje i upale grla i gornjih dišnih puteva, kod probavnih smetnji, mučnina, mamurluka, upala mišića…

Đumbir se može koristiti i kao začin, te dodavati jelima, a jedan od uobičajenih načina korištenja đumbira je i priprema čaja od đumbira.

Đumbir se može dodavati u razna jela, u nekima je naveden u receptu, ali može se dodavati i u neke klasične recept. Jedan od uobičajenih načina je dodavanje svježeg korijena đumbira (oguljenog i opranog) u juhu. Đumbir se nareže na šnite i doda prilikom kuhanja juhe.

Kako pripremiti čaj od đumbira?

Recept za čaj od đumbira je prilično jednostavan. Čaj od đumbira se može raditi na različite načine, od svježeg korijena đumbira kao i od đumbira u prahu. Priprema čaja od svježeg korijena đumbira, kao i čaja od đumbira u prahu je prilično jednostavna.

Priprema čaja od đumbira s filter vrećicama je najjednostavnija. Ovakav čaj je praktičan za čuvanje, može duže stajati, a jednostavan za pripremu. No, uglavnom je čaj u vrećicama mješavina koja sadrži đumbir.

Čaj od đumbira se može kombinirati s limunom, cimetom, zelenim čajem, kurkumom…

Čaj od đumbira – recept:

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 2-3 šnite korijena đumbira ili 1-2 žličice đumbira u prahu

Priprema:

Staviti u manji lonac vodu na štednjak. Kada voda prokuha dodati đumbir, te nastaviti kuhati još 10 minuta. Skinuti sa štednjaka. Procijediti. I čaj je spreman.

Kako skuhati čaj od đumbira od svježeg đumbira?

Kada se čaj od đumbira radi od svježeg korijena đumbira, potrebno ga je prethodno oguliti i oprati.

Staviti kuhati 250 ml vode te u vrelu / ključalu vodu dodati dvije do tri šnite korijena đumbira. Nastaviti kuhati još desetak minuta. Zatim skinuti sa štednjaka i procijediti. Kada više nije vruć čaj je spreman za konzumaciju.

Kako napraviti čaj od đumbira u prahu?

Čaj od đumbira u prahu se radi na sličan način kao i čaj od korijena đumbira. Samo se u vrelu vodu dodaje jedna žličica đumbira u prahu.

Dakle, u 250 ml vrele vode dodati 1 žličicu praha od đumbira. Nastaviti kuhati još desetak minuta, skinuti sa štednjaka te procijediti kroz sitno cjedilo. Ostaviti da se malo ohladi i čaj od đumbira u prahu je spreman za konzumaciju.

Čaj od đumbira u filter vrećicama – priprema

Čaj od đumbira se može kupiti i kao gotov čaj u vrećicama, te ga je u tom slučaju najbolje raditi prema uputama s vrećice. Čaj od đumbira u vrećicama može biti u različitim kombinacijama s drugim čajevima, te će se vrijeme kuhanja i priprema razlikovati ovisno o kojim se čajnim mješavinama radi.

Kada se kupuje čaj od đumbira u vrećicama bilo bi dobro provjeriti sastav i koliko sadrži đumbira, odnosno da li ima dodatak, a kada ima i kada se radi o mješavini, koliko sadrži čaja od đumbira, kako se ne bi radilo o čajnoj mješavini koja ima mali postotak đumbira u mješavini.

Prirpema:

S 250 ml vruće vode preliti vrećicu čaja, ostaviti do 5 minuta, potom izvaditi vrećicu.

Ukoliko se radi o mješavini đumbira i zelenog čaja, tada vrećicu držati u vrućoj vodi 3-5 minuta, ali ne preko.

Ukoliko se radi o mješavini đumbira i limuna u filter vrećicama tada se filter vrećica može ostaviti i koju minutu duže u vrućoj vodi.

Čaj od đumbira – što dodati u njega

U čaj od đumbira se može prilikom kuhanja dodati i cimet i limun. Kuhati desetak minuta, zatim procijediti.

Čaj od đumbira se može raditi i s čajem od kamilice ili s zelenim čajem.

Čaj od đumbira se može zasladiti, a odlično se slaže s medom.

Kako skuhati čaj od đumbira i limuna?

Čaj od đumbira i limuna se radi na sličnoj osnovi kao i standardni čaj od limuna.

U vrelu vodu osim dvije tri šnite đumbira dodati i par šnita limuna. Kuhati desetak minuta. Skinuti sa štednjaka i procijediti.

Čaj od đumbira se može napraviti samostalno, te kada je čaj od đumbira gotov u njega se može dodati sok iscijeđenog limuna.

Kako skuhati čaj od đumbira i kurkume?

U 300 ml vruće vode dodati par komada oguljenog korijena od đumbira i malo kurkume (može svježe ili žličicu kurkume u prahu). Kuhati desetak minuta, skinuti sa štednjaka i procijediti.

Kako čuvati korijen đumbira?

Korijen đumbira se kupuje svjež. Prije uporabe potrebno ga je oguliti i oprati. No, gulite samo onaj dio koji ćete u tom trenutku koristiti. Odvojite dio korijena đumbira koliko vam treba, te taj dio ogulite i pripremite za korištenje.

Ostatak korijena đumbira čuvajte u frižideru.

Oguljeni đumbir se može čuvati u zamrzivaču. Ako ga imate viška, koji niste iskoristili, može se spremiti u zamrzivač i zalediti-

Korijen đumbira bi trebao biti čvrst, ali ne pretjerano suh.

Vezano: