Čaj od ĐUMBIRA – dobrobiti, nuspojave, koliko čaja piti i kako ga pripremiti

Čaj od đumbira – dobrobiti, nuspojave, koliko čaja piti i kako ga pripremiti

Đumbir je biljka porijeklom iz Kine i Indije u čijim se tradicionalnim medicinama često koristio. Smatra se da se đumbir koristi još prije 4000 godina kao začin, a da se o njegovim ljekovitim svojstvima govorilo prije 2000 godina.

Đumbir se može koristiti na različite načine, kako kao začin jelima, tako i kao čaj. Đumbir se posebno popularizirao posljednjih godina, a s obzirom na brojna svojstva koja ima, nije ni čudno.

Đumbir može pomoći kod problema s dišnim putovima, probavnim problemima, kod mučnina, bolova…

Čaj od đumbira može pomoći kod problema s probavom. On pospješuje probavu, može se konzumirati na kraju obroka ukoliko smo previše jeli. Čaj od đumbira se koristi i protiv nadutosti, mučnine…

Čaj od đumbira može pomoći protiv bolova te za smirivanje grčeva.

Čaj od đumbira može pomoći i kod prehlada, upala sinusa, bolnog grla, prehlade, gripe… Čaj od đumbira jača imunološki sustav.

Čaj od đumbira može pomoći u detoksikaciji tijela, pomaže čišćenju tijela. Čaj od đumbira se koristi i za mršavljenje jer potiče metabolizam.

Čaj od đumbira može pomoći i kod različitih problema s kožom, te djeluje na usporavanje procesa starenja. Sadrži preko 40 komponenti koje pomažu borbi protiv starenja. Đumbir također može pomoći kod suhe kože, popravljanja cirkulacije te doprinosi boljoj elastičnosti kože.

Čaj od đumbira može biti koristan u borbi protiv akni i nečiste kože. Čaj od đumbira je dobar i za ljepšu kosu te stimulira rast kose.

Za što je dobar čaj od đumbira?

Neke od dobrobiti čaja od đumbira koje se spominje su da može pomoći kod:

  • respiratornih problema
  • kašlja
  • upala grla
  • probavnih smetnji
  • mučnina
  • mamurluka
  • bolova
  • menstrulnih bolova
  • upale mišića
  • migrene
  • visokog tlaka i djeluje na njegovo snižavanje

Čaj od đumbira protiv mučnine

Čaj od đumbira može pomoći kod mučnina. Đumbir je i čest dodatak proizvodima protiv mučnina.

Osim kao čaj, protiv mučnine se korijen đumbira može i žvakati. Korijen đumbira je potrebno dobro oprati, oguliti te usitniti.

Čaj od đumbira za mršavljenje

Čaj od đumbira se često spominje kao čaj koji može pomoći pri mršavljenju. On djeluje na čišćenje organizma, ubrzava metabolizam, te pomaže u bržem sagorijevanju nakupljenih masnoća.

Kada se čaj od đumbira koristi za poticanje metabolizma pije se dva puta dnevno najbolje bi bilo prije obroka. Čaj od đumbira kada se popije nakon manjeg obroka može pomoći da duže osjetite sitost i smanjiti glad.

Čaj od đumbira može pomoći pri mršavljenju, optimalno je čaj dodati uz zdravu prehranu ili ukomponirati u dijetu za mršavljenje, te imati dovoljno tjelovježbe.

Čaj od đumbira može općenito doprinijeti smanjenju tjelesne težine, ali i djelovati na omjer struka i bokova, budući da dodatno potiče sagorijevanje masnoća nakupljenih na trbuhu. Djelovanje na sagorijevanje nakupljenih masnoća jedna je od bitnih pomoći čaja od đumbira za mršavljenje. Čaj od đumbira potiče termogenezu, te djeluje na ubrzavanje metabolizma.

Uz to čaj od đumbira pomaže da se duže osjeća sitost i djeluje na smanjenje apetita. Čaj od đumbira djeluje na probavu, te je potiče, a istovremeno djeluje na smanjenje apetita, popravlja razinu kolesterola i šećera u krvi.

Čaj od đumbira djeluje na smanjenje razine stresa, te opuštajuće, a smatra se da je stres jedan od bitnih čimbenika nakupljanja masnoća. Uz to đumbir ima antioksidativna svojstva koja pomažu tijelu u rješavanju nakupljenih toksina.

Čaj do đumbira djeluje na fizičku sposobnost, povećava izdržljivost što može pomoći pri tjelovježbi, te posredno djeluje i na veći gubitak kilograma.

Čaj od đumbira za mršavljenje se pije prije jela. Dovoljne su dvije šalice čaja od đumbira kako bi se utjecalo na metabolizam i kako bi čaj od đumbira potpomogao mršavljenje.

Vezano:

Čaj od đumbira protiv upale grla

Čaj od đumbira može pomoći kod upala grla, ima protuupalna svojstva, te jača imunitet.

Protuupalna svojstva đumbira mogu pomoći za smirivanje upale grla, infekcije, te smanjuje bol koju izaziva upaljeno grlo. Đumbir je čest sastojak i pastila za grlo i kašalj.

Kao pomoć kod upaljeno grla može se praviti i čaj od đumbira i limuna, te u njega dodati med. Med i đumbir su učinkovitiji protiv grlobolje nego sam đumbir.

Čaj od đumbira protiv bolova

Čaj od đumbira može pomoći kod različitih tipova bolova poput bolova u mišićima, nakon tjelovježbe, ali i kod migrene, menstrualnih bolova i slično.

Čaj od đumbira ima anelgetska svojstva koja djeluju na ublažavanje bolova.

Čaj od đumbira se čak i prema nekim istraživanjima pokazao djelotvornim kod migrena. Istraživanje „Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the common migraine” pratilo je učinkovitost čaja od đumbira kod migrena te je pokazao slično djelovanje kao i neki lijekovi protiv migrene.

Koliko piti čaja od đumbira?

Smatra se da konzumacija čaja od đumbira jednu do dvije šalice dnevno dovoljna kako bi on pokazao svoj učinak.

Za bolju probavu čaj od đumbira se konzumira nakon jela.

Čaj od đumbira kalorije

Čajevi općenito zbog velikog udjela vode, a manjeg ostalih sastojaka odnosno biljaka od kojih se prave imaju relativno manji broj kalorija, pa tako i čaj od đumbira. Šalica čaja od 250 ml ima 10 kalorija. 100 ml čaja od đumbira ima 4 kalorije.

To je broj kalorija kada se radi o nezaslađenom čaju. Kada se u njega dodaje šećer ili med broj kalorija se povećava.

Kako pripremiti čaj od đumbira?

Čaj od đumbira se uglavnom priprema od svježeg korijena đumbira ili od praha đumbira.

Kako skuhati čaj od svježeg đumbira?

Nekoliko komada, šnita korijena od đumbira bez kore ( 2 – 3 komada) dodati u 250 ml kipuće vode. Kuhati 10 minuta. Čaj procijediti i spreman je za konzumaciju.

Kako skuhati čaj od đumbira u prahu?

Otopiti 1 žličicu đumbira u prahu (1 do 2grama) u vreloj vodi, pustiti da proključa te kuhati 10 minuta. Procijediti i konzumirati.

Čaj od đumbira se može miješati i s drugim čajevima ili dodacima.

Kako i koliko čuvati đumbirom

Svježi đumbir se može čuvati nekoliko tjedana u hladnjaku, može se zamotati u krpu ili papirne ručnike te staviti u vrećicu.

Nasjeckani korijen svježeg đumbira se može zamrznuti, te na taj način čuvati i nekoliko mjeseci.

Sušeni đumbir se može čuvati dulje vrijeme, uglavnom treba provjeriti rok valjanosti na pakiranju, jer rok trajanja ovisi o tome kada je proizveden te koliko dugo je bio u skladištu ili u prodaji prije nego se kupio.

Čaj do đumbira i drugi čajevi

Čaj od đumbira i kurkume

I đumbir i kurkuma mogu biti i začini, ali se koriste i kao čajevi. Imaju svoje specifične prednosti, i đumbir i kurkuma se koriste za ublažavanje bolova, protiv migrene, mučnina, infekcija, umora…

Čaj od đumbira i kurkume može:

  • smanjiti upale
  • ublažiti bolove
  • jačati imunološki sustav
  • smanjiti mučnine

I kurkuma i đumbir se smatraju relativno sigurnima kada se konzumiraju u umjerenim količinama te u okviru uravnotežene prehrane. No, oprez je potreban kod osoba koje su sklone alergijama, kao i onih koji uzimaju neke lijekove.

Čaj od đumbira i kurkume za mršavljenje

Kurkuma pomaže kod gubitka kilograma na različite načine. Sastojak kurkume kurkumin djeluje na nastanak masnih stanica, može djelovati na smanjenje kolesterola i triglicerida. On pomaže tijelu da ne nakuplja nove masnoće, ali i da brže sagorijeva one koje su već nakupljene.

Uz to kurkuma djeluje protuupalno, sadrži antioksidanse te pomaže u izbacivanju štetnih tvari iz organizma.

Glavno djelovanje kurkume na mršavljenje je ubrzavanje metabolizma, te poticanje bržeg sagorijevanja nakupljenih masnoća.

Slične efekte ima i đumbir. Đumbir djeluje na povećanje tjelesne temperature, ubrzava metabolizam i sagorijevanje nakupljenih masnoća. Može pomoći i u rješavanju nakupljene vode.
Detaljnije: Čaj od đumbira za mršavljenje – kako djeluje, priprema i kada ga piti – COVER magazin.com

Čaj od đumbira i kurkume može pomoći:

  • boljem radu probavnog sustava
  • ubrzavanju metabolizma
  • većem sagorijevanju nakupljenih masnoća
  • smanjenju nadutosti

Za mršavljenje čaj od đumbira i kurkume se pije na prazan želudac ili tijekom dana između obroka, odnosno bar pola sata prije obroka. Čaj od đumbira i kurkume pomaže duljem osjećaju sitosti te njegovo konzumiranje između obroka ili prije obroka može pomoći da se izbjegne prejedanje.

Bez obzira na brojne prednosti ovog čaja na mršavljenje rezultati će teško biti vidljivi bez pravilne prehrane, dijete za mršavljenje i tjelovježbe. Uravnotežena zdrava prehrana uz kalorijski deficit, te dovoljno tjelovježbe su osnova, uz koju čaj od đumbira i kurkume može biti dodatni element koji će djelovati na proces mršavljenja.

Čaj od đumbira i kurkume – priprema i recept

Đumbir i kurkuma su dobra kombinacija kojom se pojačava protuupalni učinak kurkume.

U 300 ml vrele vode dodati 2 komadića korijena đumbira i malo svježe kurkume. Ako nemate svježu može i žličica kurkume u prahu. Kuhati oko 10 minuta. Procijediti i čaj od đumbira i kurkume je spreman.

Čaj od đumbira i limuna

Čaj od đumbira i limuna može biti dobar za san, iako se ova kombinacija na prvu ne bi povezala s prednostima dobrog sna.

Prvenstveno korist ove kombinacije čaja se odnosi na njegovo djelovanje na smirenje i opuštanje, a potom i da lakše zaspite.

Kombinacija čaja od đumbira i limuna može pomoći u smirivanju probave.

Čaj od đumbira i limuna može pomoći kod mučnina odnosno smanjiti ih.

Čaj od đumbira i limuna može pomoći kod začepljenog nosa, pri tome bi bilo dobro udisati mirisne pare iz čaja dok se čaj pije.

Čaj od đumbira i limuna može pomoći kod upala. Oba sastojka su već poznata pojedinačno kao pomoć kod prehlade i gripe.

I kombinacija limuna i čaja od đumbira može pomoći pri mršavljenju. Ova kombinacija djeluje protuupalno, smiruje probavi, ubrzava metabolizam, te potpomaže sagorijevanje nakupljenih masnoća, detoksikaciji tijela, smanjuje nadutost u trbuhu…

Čaj od đumbira i limuna, dakle, može pomoći:

  • za bolji san
  • smirenje i opuštanje
  • smirivanje probave i mučnina
  • kod začepljenog nosa
  • djeluje na jačanje imuniteta i protuupalno
  • za mršavljenje

Čaj od đumbira i limuna – recept i priprema

U 300 ml vrele odnosno kipuće vode dodati nekoliko šnita korijena đumbira (oguljenog). Dodati i 2-3 šnite limuna. Sve skupa kuhati 10 minuta. Skinuti sa štednjaka. Procijediti i konzumirati topao čaj.

Zeleni čaj sa đumbirom

I zeleni čaj i đumbir imaju brojne dobrobiti kada se konzumiraju odvojeno, ali u kombinaciji neke se njihove karakteristike dodatno naglašavaju.

I zeleni čaj i čaj od đumbira se koriste kao pomoć u procesu mršavljenja. Te u kombinaciji mogu biti dobra potpora mršavljenju.

Jedno istraživanje je pokazalo da kombinacija čaja od đumbira i zelenog čaja može usporiti rast kancerogenih stanica kod karcinoma pluća.

Zeleni čaj sa đumbirom – priprema i recept

Zeleni čaj se dobro slaže s đumbirom, a ova kombinacija može biti dobra za mršavljenje i poticanje metabolizma.

U 300 ml kipuće vode dodati 1 komadić đumbira i kuhati 5 minuta. Skinuti sa štednjaka, dodati jednu vrećicu zelenog čaja (ili žličicu zelenog čaja). Ostaviti još 5 minuta te procijedit i čaj je spreman.

Čaj od đumbira i kamilice – priprema i recept

U 300 ml kipuće vode dodati 2 komadića oguljenog korijena đumbira. Kuhati 5 minuta, zatim dodati žličicu kamilice ili jednu vrećicu čaja od kamilice. Skinuti sa štednjaka, poklopiti i ostaviti još 5 minuta. Potom procijediti i čaj je spreman.

Čaj od đumbira – nuspojave i kontraindikacije

Čaj od đumbira je relativno siguran, ali oprezne trebaju biti osobe sklone alergijama. Također, oprez je potreban kod osoba koje uzimaju neke lijekove.

Oprez je potreban i tijekom trudnoće i dojenja.

Ukoliko se konzumira previše čaja od đumbira mogu se pojaviti bolovi u želucu ili žgaravica.

S đumbirom ne bi trebalo pretjerivati, jer previše čaja, kao i općenito đumbira može imati određene negativne efekte. To je i s čajem od đumbira bitna umjerenost.

Đumbir – kako koristiti đumbir osim u čaju

Đumbir se može koristiti za pripremu čaja, te se čaj može raditi od svježeg korijena đumbira kao i od đumbira u prahu. No, đumbir se može koristiti za pripremu jela i konzumirati na različite načine.

Đumbir ima specifičan okus, ali i miris. Iako je intenzivnog okusa, pomalo podsjeća na limun te se dobro uklapa s mnogim jelima. Može se uklopiti u slana jela, ali i u recepte za torte i kolače.

Korijen đumbira se može dodati i iskuhati u juhi. Može se dodati kremama za kolače, u voćne salate, likere…

Đumbira i kosa

Đumbir se tradicionalno koristio za jačanje kose, probleme s vlasištem i protiv opadanja kose.

Đumbir sadrži antioksidanse te druge sastojke koji poboljšavaju cirkulaciju i jačaju korijen kose, te mogu djelovati na smanjenje opadanja kose.

  • Čaj od đumbira može pomoći protiv opadanja kose, sadrži minerale i vitamine koje mogu ojačati korijen dlake te poticati rast i smanjiti opadanje.
  • Čaj od đumbira može pomoći protiv prhuti jer djeluje protuupalno te antifungalno.

Čaj od đumbira kada se pije djeluje i na kosu, no svoje efekte bolje pokazuje kada se nanosi direktno na vlasište, umasira, te nakon kratkog djelovanja ispire.

Sadržaj

Čaj od đumbira može biti koristan na različitim područjima, a posebno kod prehlada, upale grla, kod probavnih smetnji, mučnina, te za jačanje imunološkog sustava. Osim toga on može djelovati i na jače nokte, kosu, smanjiti opadanje kose.

S čajem ne treba pretjerivati, a jedna do dvije šalice dnevno su dovoljne.

Vezano: