Hrana i začini za brži metabolizam i mršavljenje

Hrana i začini za brži metabolizam i mršavljenje

Hrana i začini za brži metabolizam i mršavljenje

Kada želite smršaviti svaka je potpora dobra. Određeni tipovi hrane mogu pomoći u gubitku kilograma ubrzavanjem metabolizma, bržim sagorijevanjem masti ili održavanjem sitosti. Na taj način čak uz sličnu konzumaciju ostalih namirnica rezultati mogu biti drugačiji.
Začini mogu ubrzati metabolizam, povećati sagorijevanje masti, smanjiti glad, smanjiti nadutost, uravnotežiti razinu šećera u krvi, utjecati na kolesterol… Začini mogu biti dobra potpora mršavljenju, ali i popraviti okus hrani. Uz to često se spominje kako korištenjem začina se može smanjiti količina soli koja se koristi prilikom pripremanja obroka, stoga su dobar izbor za one koji žele ili trebaju smanjiti unos soli.

Kakao za ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Kako sadrži antioksidanse, vitamine, minerale i esencijalne masne kiseline. Kakao je koristan za ubrzavanje metabolizma, smanjenje upala, povišenog krvnog tlaka, smanjenje lošeg kolesterola… Uz to kakao je ukusan, te se često njegovim kombiniranjem s namirnicama može dobiti efekt deserta i zamjena za kolače kada ste na dijeti.

Kurkuma za ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Kurkuma je začin koji je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Istraživanja su pokazala da kurkumin, sastojak kurkume, može pomoći u smanjenju težine i indeksa tjelesne mase. Kurkuma može pomoći i u regulaciji razine šećera u krvi.*
Kurkumu kao začin možete vrlo jednostavno dodati u razna jela, a time pomoći organizmu u procesu gubitka kilograma. Kurkuma daje specifičnu žutu boju jelima, te se može koristiti i za dekoriranje hrane.

Sjemenke lana za ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Sjeme lana ima malo kalorija, puno vlakana i izvor je omega 3 masnih kiselina. Istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija lana dulje od 12 tjedana ima pozitivne učinke na mršavljenje. Pokazalo se u istraživanju da su lanene sjemenke dobar izbor za kontrolu tjelesne težine, posebno kod sudionika koji su imali prekomjernu težinu.*

Sjemenke bundeve za ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Sjemenke bundeve izvor su vitamina, cinka, magnezija i proteina. Bogate su vlaknima te vas mogu održavati sitima uz stabilan šećer u krvi. Mogu se koristiti na različite načine, a jedan od njih je dodavanje sjemenki bundeve u kruh.

Cimet za ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Cimet je popularan dodatak za mršavljenje i poznat po svojim sredstvima za uravnoteženje šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da cimet pomaže u snižavanju šećere u krvi.*
Cimet je koristan i za ubrzavanje metabolizma. Med i cimet za mršavljenje – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Chia sjemenke za ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Chia sjemenke mogu pomoći u smanjivanju gladi, bogate su antioksidansima, omega 3 masnim kiselinama, vlaknima, proteinima. Istraživanje je pokazalo da jedenje chia sjemenki svakodnevno tijekom 12 tjedana potiče smanjenje težine, smanjenje opsega struka i poboljšava razinu kolesterola.*

Zeleni čaj za ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Zeleni čaj sadrži sastojke koji pomažu u sagorijevanju masti. Katehini iz zelenog čaja zajedno sa kofeinom pomažu sagorijevanju kalorija. Osim što zeleni čaj može pomoći prilikom mršavljenja on ima i brojne druge zdravstvene prednosti te uvođenjem zelenog čaja u prehranu možete imati i druge prednosti osim ubrzavanja metabolizma.

Đumbir za ubrzavanje metabolizma i mršavljenje

Đumbir je popularni začin koji je poznat po protuupalnim svojstvima, pomaže sagorijevanju masti, poboljšava probavu…
Istraživanja su pokazala da dodatak đumbira u prehranu pomaže smanjiti tjelesnu težinu, poboljšava razinu inzulina te kolesterola.*
Đumbir se može koristiti kao dodatak prehrani, začin ili kao čaj.

Kava za ubrzanje metabolizma – kako iskoristiti prednosti kave

Kada želite smršavjeti metabolizam igra bitnu ulogu. Ako rado pijete kavu, a želite smršaviti, tada je odlična vijest da kava ubrzava metabolizam. Nemojte pretjerivati, držite se dnevno preporučenih doza kave i unosa kofeina.

Istraživanje je pratilo konzumiranje kave. Unos 100 mg kofeina je ubrzalo je bazalni metabolizam za 3-4% i to se povećanje osjetilo 150 minuta nakon konzumiranja kave.

Neka su istraživanja pokazala da kofein može utjecati na smanjenje apetita, te će kava djelovati i u tom smjeru.

Vezano: