19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Čajevi za mršavljenje

Čajevi mogu pomoći pri mršavljenju, ubrzati metabolizam i sagorijevanje masti...

Čajevi za mršavljenje

Čajevi mogu pomoći pri mršavljenju, ubrzati metabolizam i sagorijevanje masti. Mnoga su istraživanja pokazala da dodavanje šalice ili dvije čaja može pomoći u procesu mršavljenja.
Čajevi sadrže antioksidante i polifenole koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica i upala, te pomažu ubrzati metabolizam.

Ovo su neki od čajeva koji se najčešće spominju kao pomoć pri mršavljenju:

Zeleni čaj za mršavljenje

Zeleni čaj je bogat antioksidansima jedan od najčešće spominjanih čajeva koji mogu pomoći mršavljenju. Istraživanja su pokazala da redovito pijenje zelenog čaja može ubrzati metabolizam i gubitak kilograma.*

Vaše tijelo konstantno sagorijeva kalorije. Čak i kada spavate, sjedite ili naizgled ništa ne radite vaše stanice obavljaju milijune funkcija u tijelu, a za te funkcije potrebna je energija. Koliko energije trošite prilikom obavljanja takvih aktivnosti ovisi o vašem metabolizmu. A tu uskače zeleni čaj. Zeleni čaj pomaže da ubrzate metabolizam i iskoristite više dostupne energije koju ste unijeli prehranom. Neke studije otkrivaju kako zeleni čaj može potaknuti organizam da sagorijeva 3- 4% više energije nego uobičajeno. To zaista nije mali postotak uzmemo li u obzir koliko je jednostavno, ali i ukusno popiti zeleni čaj. Nema boljeg načina da doprinesete mršavljenju, bez truda i dijeta od zelenog čaja.

Crni čaj za mršavljenje
Crni čaj se radi od iste biljke kao i zeleni čaj, samo je razlika u fermentaciji lišća. Mnogi čajevi različitog naziva prave se od iste biljke, ali je razlika u procesu proizvodnje, odnosno načinu berbe, skupljanja i sušenja lišća za čaj. Nekoliko istraživanja je pokazalo da crni čaj može pomoći mršavljenju i kontroli tjelesne težine. Istraživanje pokazalo da je svakodnevno kratkoročno konzumiranje 3 šalice crnog čaja pomoglo u gubitku kilograma. Nije bilo dokaza da duže uzimanje ima isti efekt na gubitak kilograma. *

Posljednjih godina jedan od glavnih zadataka mnogih znanstvenika postao je identificirati nove načine mršavljenja, obzirom da se populacija započela naglo debljati. Mnoge nove dijete i programi prehrane su predstavljeni posljednjih desetljeća, ali i neke metode, poput konzumacije nekih čajeva, koje mogu ubrzati mršavljenje i pomoći organizmu da ima manju potrebu za prejedanjem. Crni čaj djeluje tako da podupire zdrave bakterije u probavnom sustavu, što omogućuje bolju probavu hrane, a to u konačnici doprinosi mršavljenju i boljem zdravlju. Crni čaj vraća ravnotežu dobrih bakterija u probavni sustav, podupirući dobre bakterije, a smanjujući razinu onih bakterija za koje se smatra kako među ostalim uzrokuju i debljanje.

Oolong čaj potječe od iste biljke kao zeleni i crni čaj. Također se smatra jako dobrim čajem koji potpomaže mršavljenje i vraća energiju organizmu.

– Čaj od limunske trave za mršavljenje
Čaj od limunske trave ima svjež okus, dobar je izvor željeza, kalija i mangana. Čaj od limunske trave može pomoći smanjiti zadržavanje vode u organizmu.

– Čaj od koprive za mršavljenje
Čaj od koprive je poznat po mnogim djelovanjima, bogat je vitaminima i mineralima. Čaj od koprive može pomoći ubrzati metabolizam ali i u rješavanju toksina iz tijela.

– Čaj od maslačka za mršavljenje
Maslačak je prirodni diuretik, te čaj od maslačka može pomoći u detoksikaciji i smanjiti zadržavanje vode u organizmu. Bogat je izvor beta karotena, vitamina C, ali i minerala.

– Čaj od mente za mršavljenje
Čaj od paprene metvice ima umirujuće djelovanje, protuupalno i antimikrobno djelovanje, poboljšava probavu…

– Čaj od nevena za mršavljenje
Čaj od nevena ima protuupalna svojstva, pomaže kod stresa, ali kod mršavljenja

– Čaj od ginsenga za mršavljenje
Ginseng je jedan od popularnijih čajeva u svijetu, pomažu u smanjenju stresa, te ubrzava metabolizam.*

Već sam gubitak od 5 – 10 posto vlastite težine smatra se ogromnim korakom općenito prema zdravlju, pa je gotovo nevjerojatno da postoji nešto tako jednostavno poput ispijanja čajeva, a da može toliko podići kvalitetu života i učini da izgledate bolje.

Isprobajte čajeve iznad i otkrijte koji čaj ili kombinacija najbolje funkcionira za vas.

Vezano:

40 najboljih savjeta za mršavljenje

45 laganih, ali medicinski dokazanih trikova za mršavljenje 

Mršavljenje bez dijete